Magazin Srbija

Meštani Nedeljica oterali ekipu za gasovod, ne puštaju nikoga dok Rio Tinto ne ode

gornje nedeljice
Foto: Printskrin/ Instagram

Meštane Gornjih Nedeljica su ponovo uznemirili nenajavljeni gosti koji su sa mesta gde su bušotine Rio Tinta uzimali uzorke zemljišta. Ispostavilo se da se uzorci uzimaju zbog gasovoda ali i da su se ljudi na njivama u Nedeljicama pojavili bez ikakvih dokumenata.

Iz Udruženja Ne damo Jadar poručuju da neće tolerisati nikog na njivama kao i da čekaju da kompanija Rio Tinto napusti Nedeljice.

Nedelja u Nedeljicama posle borbe da se stane sa projektoma Jadar trebalo je da bude miran dan. Međutim ponovo se analizira zemlja baš sa njiva gde su bušotine.

– Mi smo ih zatekli i prošle nedelje, rekli su da trasiraju gasovod. Tada su opomenuti, rečeno im je da više ne dolaze, međutim, juče su došli i uzorkovali teren. Ulazili su ljudima na privatne parcele bez saznanja vlasnika i gradske uprave koja je rekla da ne znaju šta se dešava – kaže Marijana Petković iz Udruženja Ne damo Jadar.

Prošle godine u avgustu Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica. Mesec dana pre toga Rio Tinto demantovao je da se za potrebe rudnika gradi tajni gasovod od Beograda do Loznice.

– Projekat Jadar nalazi se u fazi studije izvodljivosti i realizuje se u potpunosti u skladu sa usvojenim Prostornim planom područja posebne namene, tim planom definisane su trase infrastrukturnih sistema, uključujući trase gasovoda i dopremanja tehničke vode – saopšteno je iz Rio Tinta u julu 2021. godine.

Sa projektom Jadar završeno je pre 15 dana i sa kompanijom Rio Tinto poništena su sva dokumenta, saopštila je premijerka Ana Brnabić

– Ukinuta je Uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za eksplotaciju i preradu minerala jadarid od 13.2.2020. godine, tako da je prostorni plan ukinut i više ne postoji – izjavila je Brnabić.

Manojlović: Način ukidanja Uredbe Jadar; prevara, vratiće Rio Tinto posle izbora

Izvor: N1

800 Shares
800 Shares
Share via
Copy link