Magazin Srbija

Protest ispred Palate Srbije, meštanin Gornjih Nedeljica probio kordon (VIDEO)

protest-palata-srbije
Foto: N1

Ispred Palate Srbija, gde se održava dodela odlikovanja povodom Dana državnosti, počeo je protest više ekoloških organizacija koje traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje bora i litijuma.

Aktivisti su oko podneva, iz više pravaca, u manjim grupama, blokirali Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Mihajla Pupina na Novom Beogradu.

Kordon policije ih, međutim, sprečava da priđu Palati Srbija. Učesnici protesta u više navrata pokušavali su trčanjem da ga zaobiđu, zbog čega je izgledalo kao da se jedni i drugi “jure” po parku uz Bulevar Nikole Tesle, javlja N1.

Direktor kampanje „Kreni-promeni“ Savo Manojlović je, komentarišući „jurnjavu“ sa policijom rekao da je to „slika buduće Srbije“, gde su, kako je istakao, slobodni građani napolju, a „kriminalci zatvoreni“ u objektu koji će policija čuvati.

U jednom trenutku je došlo do napetosti kada je Dragan Simović iz Gornjih Nedeljica probio policijski kordon, a policija ga je zadržala.

Demonstranti su reagovali skandiranjem “Uhapsite Vulina”, a Manojlović je policiji dao rok od 10 minuta da ga puste, inače će demonstranti sa rukama uvis krenuti na kordon.

Simović je, međutim, ubrzo pušten, a čim se vratio u masu za N1 je objasnio zašto je probio kordon:

– Pokušali smo da probojemo blokadu, došli smo ko ljudi, od prošlog četvrtka kampujemo, došli smo im na noge, ja to kao domaćin ne mogu da razumem. Sram ih bilo. Meni kad doše nego pred kuću, hoću rukav da mu pocepam da uđe, da popijemo kafu, rakiju…

Istakao je da ih predstavnici vlasti već danima izbegavaju.

– Niko našu muku da ne čuje. Sramota, niko našu muku da ne čuje – kazao je Simović.

Manojlović je na početku protesta kazao da su se ekološki aktivisti odlučili na blokadu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što predsednik Repbulike Aleksandar Vučić nije poslušao grašane koji su pet dana kampovali ispred Predsedništva.

– Postoji još šansa da se Narodna skupština ne raspusti danas. Vlada Republike Srbije može danas po hitnom postpuku da predloži Zakon, a sutra Skupština da ga usvoji – kazao je Manojlović obraćajući se novinarima na blokadi u Bulevaru Nikole Tesle.

Današnja blokada će, kako je najavio trajati dva sata, ali će “borba trajati dok ne pobedimo”.

Kazao je i da imaju spremne naredne korake, ukoliko Skupština bude danas raspuštena i budu raspisani parlamentarni izbori, ali da će ih saopštiti večeras.

– Ono što je sigurno naredni korak je da ćemo imati i proteste i ovakve vrste blokada tokom izborne kampanje – poručio je Manojlović.

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da imaju njen broj i da mogu da je pozovu, on je rekao da nemaju šta da se čuju sa njom.

Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne damo Jadar izjavio je jutros za N1 da su meštani ugroženih područja i ekološki aktivisti koji su prethodnih dana “kampovali” ispred zgrade Predsedništva Srbije, nezadovoljni jer vlast ne želi da usvoji zakon kojim bi se trajno zabranio iskopavanje litijuma i bora u Srbiji.

– Oni rade šta hoće i kako hoće, dali smo im priliku da usvoje taj zakon, oni to nisu hteli da urade. Posle ovoga će se mnoge stvari dešavati, više nećemo pričati šta ćemo da radimo, ako neko dođe da buši, biće haos – kazao je.

Savo Manojlović objavio plan, mapu i lokacije današnjeg protesta (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
68 Shares
Share via
Copy link