Magazin

Norveška razmišlja da izađe iz Rio Tinta zbog zabrinutosti za životnu sredinu

rio-tinto

Savetnik za etiku norveškog državnog fonda vrednog 1,6 triliona dolara procenjuje da li investitoru da preporuči da se odrekne svog, više milijardi dolara, vrednog udela u rudarskom gigantu Rio Tinto (RIO.AKS), zbog zabrinutosti za životnu sredinu, objavio je Volstrit džurnal, pozivajući se na svoje izvore.

Kako prenosi Rojters, Savet za etiku saopštio je Rio Tintu da poslednjih meseci procenjuje kompaniju zbog štete koju ona ima po životnu sredinu zbog operacija u brazilskom Amazonu, prenosi Nova.rs.

Najveći svetski državni fond, koji poseduje 1,5 odsto globalnih akcija na berzi u 8.800 kompanija, razmatra investicije „Norges Bank Investment Management“, operatera fonda.

„Norges“ je jedan od najvećih zainteresovanih strana u Rio Tintu i 31. decembra posedovao je udeo od 2,24 odsto koji je vredan 2,7 milijardi dolara.

Londonske akcije Rio Tinta pale su za 0,8 odsto na 5.078 penija.

Zabrinutost saveta oko rudarske kompanije uglavnom je bila usmerena na krčenje šuma i delimično vlasništvo rudara nad operacijom u severnom Brazilu pod nazivom „Mineracao Rio do Norte“ ili MRN, u kojoj Rio tinto poseduje 22 odsto, dodaje se u saopštenju.

– Iako operacijom MRN ne upravlja Rio Tinto, ona radi na poboljšanju svog ekološkog i društvenog učinka kako bi ispunila najbolju praksu u industriji i naša očekivanja kao akcionara – rekao je za Rojters portparol najvećeg svetskog rudara rude gvožđa.

Prvoborkinja u odbrani od Rio Tinta: SNS je đavolja vojska – mnogi koji neće rudnik, hoće Vučića

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link