Novi Sad Uncategorized

Restorani domaće kuhinje u Novom Sadu: od sjaja do očaja

Restorani domaće kuhinje u Novom Sadu više nisu popularni kao nekad. Ali i dalje imaju mnogo toga da ponude. Ako ne pokleknu pred nekom krizom, ako ne počnu da zakidaju na kvalitetu, onda uspevaju da izgrade ime i brend. Takvi su retki, ali ih ima.

Već smo pisali o specijalitetima internacionalne kuhinje u Novom Sadu, a sada su došli na red restorani sa nacionalnom kuhinjom. Mi smo obišli sedam restorana sa domaćom kuhinjom i probali njihove specijalitete. Ovo su rezultati.

RESTORAN FONTANA

Restoran sa prenoćištem Fontana ima tako raznovrstan izbor jela domaće kuhinje da se nećete moći odmah odlučiti od čega da počnete.

restoran_fontana_2
Restoran Fontana: svinjska rebarca i jagnjetina u mleku

Rolovana teletina, jagnjetina u mleku ili svinjska rebarca? A možete probati i druge specijalitete kuće, poput svinjskog filea punjenog suvim šljivama, dimljenih butkica kuvanih u pivu, svinjskih medaljona, junećeg gulaša, raznih jela sa roštilja i još mnogo toga.

Restoran Fontana ima odličnu kuhinju i velike porcije, pa ovde nema greške. Jedina mana je što stolovi nisu više odmaknuti pa, osim jednog separea, nema izdvojenog mesta.

SOKAČE

restoran-sokace-novi-sad
Restoran Sokače Novi Sad: Mešano meso

Restoran Sokače New Way je delo jednog od najpoznatijih ugostitelja Balkana Miće Nikolića. Njegovu tradiciju je nastavio sin Jovan, svojevremeno najbolji mladi kuvar Srbije. Pored standardnih jela sa roštilja, ima i ono što su Mićini specijaliteti – dimljena crevca na žaru i brizle. Kuvana jela spremaju se u zemljanim ćupovima.

Ovde možete da poručite domaće gibanice i pite, pihtije i čvarke, kačamak, kavurmu, spržu… Od kuvanih jela, prporučujem svadbarski kupus ili pileći ajmokac.

Tu su i čuvene salate, od kojih izdvajamo moravsku.

BELA LAĐA

Restoran Bela lađa je poznat po specijalitetima sa roštilja i jagnjetini ispod sača.

bela-ladja-novi-sad
Bela lađa Novi Sad

Tu su i dijetalna jela, poput kaluđerske paprike, belog sira na žaru ili prosto, grilovanog povrća i pečuraka. To može dobro da ide uz blitvu sa krompirom, prokelj ili karfiol.

Ipak, najveći aduti Bele lađe su jela sa mesom. Pored standardnog roštilja koji, uzgred, ovde nije ništa posebno, tu su jagnjeći ćop na žaru, hladna rolovana teletina ili vojvođanski šašljik.

RESTORAN KNIN

U Kninu imaju klasičan izbor jela sa roštilja, nekoliko vrsta šnicli, solidnu hladnu zakusku kao meze, i da nema jagnjetine, bili bi ispodprosečan restoran.

restoran-knin-novi-sad-jagnjetina
Restoran Knin: Jagnjetina

A njihova jagnjetina je nadaleko čuvena, pa ljudi nekad prevale i po 100 kilometara samo zbog ovog specijaliteta.

To ima i svoju cenu. Kada uđete u restoran, jedini miris koji u vazduhu osetite je – jagnjeće pečenje. Pa ko voli – nek’ izvoli.

SPALETOV KUĆERAK

Ove je tipično roštiljsko mesto sa nešto kuvanih jela, pa je jelo koje se izdvaja – punjena vešalica sa trapistom i slaninicom. Isti nadev ima i karađorđeva šnica, ali je daleko ispod vešalice. Ostala jela nisu vredna pomena.

spaletov-kucerak
Spaletov kućerak

Iako menadžment opisuje Spaletov kućerak kao “restoran koji odiše tradicionalnom atmosferom i vraća u stara dobra vremena” ovde ćete dobiti sve, samo ne to. Tačnije, osećećete se kao na modernoj srpskoj svadbi pred fajrontom. Pevljka i sintisajzer – pijana omladina urliče i skače. Pa ko voli…

KUĆERAK NA RIBARCU

Prelep ambijent, veoma dobra usluga, ali jelovnik – tanak. Riblji meni je zadovoljavajući, klasična dunavska riba plus pastrmka sa roštilja. Ali kada je ostatak kuhinje u pitanju, veoma razočaravajuće za ovakvo mesto.

kucerak-na-ribarcu
Kućerak na Ribarcu

Izbor predjela je mali, i više podseća na doručak, tipa omlet ili omlet sa slaninom. Ono što izdvajaju kao specijalitete kuće jeste nekoliko vrsta bifteka, ali po kvalitetu i ukusu nisu ni blizu najboljih bifteka u Novom Sadu. Jedino što me je privuklo jeste teletina u sosu od pečuraka, i to je prilično lepo jelo.

Da me pogrešno ne razumete, ovde nije loša kuhinja, ali je tek na nivou malo bolje pljeskavičarnice iza ćoška.

RESTORAN DVOR

Restoran Dvor ima malčice zastareo enterijer i prilično dobru kuhinju, ali zbog prakse njihovih konobara da kradu na računima, diskvalifikovani su za ocenjivanje hrane.

POVEZANO: Restorani za svadbe u Novom Sadu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link