Magazin

Specijaliteti novosadskih restorana: Internacionalna kuhinja

Novi Sad ima bogatu gastronomsku ponudu, a specijaliteti novosadskih restorana privlače sve više gostiju. Ispod je vodič koji sam pripremila, ali ovo nipošto nije sve. Ovi specijaliteti internacionalne kuhinje su samo deo onoga što nude restorani u Novom Sadu.

Gondola

Suši

gondola-sushi

Ovde sam probala miks porciju 12 komada sušija (Filadelfija, Nigiri sake, Nigiri ebi, Saki maki, Ebi i Tekka), a ima još i miks 8 komada i volcano suši. Ovo jelo je lepo posluženo i dekorisano, a moj favorit je neodoljiva Filadelfija. Iako se malčice razlikuje od sušija koji spremaju u japanskim restoranima u evropskim metropolama, topla preporuka za ljubitelje istočnjačke kuhinje.

Golf Gentlemen

Italijanske butkice

svinjske-butkice-golf-gentlemen

Jelo koje ima toliko pun ukus, slatko je koliko je lepo. Zapečena svinjska butkica na belom i crvenom kupusu, sa barbique prelivom. Služi se uz pomfrit u maloj, preslatkoj fritezi i sa domaćim hlebom, crnim i belim. Ova porcija je ogromna, nas dvoje nismo uspeli da pojedemo. A uživala sam u svakom zalogaju, i htela sam još, ali, jednostavno, ovo je jelo za mnogo gladne ili za džinove. I to u paru! Restoran Golf Gentlemen.

Inspiracija

Rolovana zečetina

rolovana-zecetina-sa-tartufima

Ovo jelo me je oborilo s nogu. Prste da poližeš i da ne možeš da staneš. Izvorno, ovo je francusko jelo, a tačan naziv je: rolovani zec sa spanaćem sotiranim na puteru sa slaziranom bundevom. Ukratko: gurmanska čarolija. Ovaj zec nam je poslužen sa tortelinima sa tartufima na puteru od žalfije. Preterano! Restoran Inspiracija.

Teatar

Autentične italijanske špagete

teatar-bar-glavna-jela
Foto: Marko Subotin

Verujem da nikada niste probali špagete koje vešti italijanski kuvar mesi i oblikuje svojom rukom! Za razliku od fabrički proizvedenog testa, imaju poseban šmek i prosto se tope u ustima, a pravi gurmani i gastronomski znalci jedino takve i jedu. E pa, konačno i Novosađani imaju priliku da uživaju u autentičnom specijalitetu, onakvom kakav se stotinama godina priprema u Italiji. Eustakio Bućele, gastronomski mag iz Peskare, spravlja u Gradskom baru “Teatar” PRAVE, duuugačke ŠPAGETE, s prelivima po recepturi starih kulinarskih majstora iz njegovog kraja: od raznih vrsta mesa, ili, recimo, alla chittara, s kremom od paprike i seckanom pančetom. Mmm… Savršeno! Gradski bar Teatar.

Cubo

Teleća kolenica

teleca-kolenica-Osso-Buco
Foto: Marko Subotin

Preukusno jelo nastalo kao fuzija više stilova u kuhinji Baneta Zakovića Zaka. U osnovi, to je tradicionalno italijansko jelo oso buko (Osso Buco). Teleća kolenica u restoranu Cubo je isečena na steakove, a poslućena je sa taljatelama u sosu od vrganja. Priprema se na niskoj temperaturi, pošto 18 sati odleži u vakuumu. Posle se zapeče i…. Mnjam.

Fish & zeleniš

Riblji ražnjići

fish-rizoto-morski-plodovi
fotografijeputovanja.blogspot.com

Popularni Fish & zeleniš je mediteranski restoran u centru Novog Sada. Reč je malom, intimnom restoranu sa prelepim ambijentom i autentičnom kuhinjom.
Riblji ražnjići od više vrsta (morske) ribe se služe glavno jelo, uz beli rižoto sa morskim plodovima i grilovano povrće. Restoran Fish & zeleniš.

Juliet

Piletina Roma

juliet-restoran-(8)-piletina
Foto: Jovana Rakić

Roma piletina je zanimljivo jelo, fuzija tradicionalnog i modernog. Savršen spoj mesa, španaća, rikota sira i belog luka uz pire krompir sa brokolijem. Zdravo, ukusno, i lepo aranžirano. Preporuka za sledeći put je but u sosu od rena, koji se služi u zemljanoj činiji, zapečen sa sirom, a glavni kuvar u Julietu tvrdi da sa senfom, renom i butom nema greške.

Roža Forum

Čikoš tokanj

cikos-tokanj

U mađarskom restoranu Roža Forum preporučujem čikoš tokanj, vrstu mađarskog gulaša. Ovo jelo se priprema sa crnim lukom, rezanom paprikom baburom koje se prodinsta na malo ulja. Glavni sastojak, svinjsko meso, isecka se na rezance dužine 2-3cm i kratko se proprži na roštilju. Ovako prženo meso se doda u crni luk i baburu, prelije sa malo supe i ostavi se na tihoj vatri, da se lagano krčka. Postepeno se dodaje so, biber, senf i, pred kraj kuvanja nezaobilazni elementi mađarske nacionalne kuhinje – belo vino, pavlaka i malo belog luka.

Uz čikoš tokanj, prema preporuci gastronoma, dobro ide belo vino tokai ili crno – kadarka. Restoran Roža Forum.

Corso

Biftek

Corso-biftek

Neobična i neodoljiva kombinacija ukusa. Samo meso za biftek je savršeno pripremljeno, a dodaci i prilozi pomeruje sa mesta. Slani sos od nečega jako i slatki sirup od borovnice, barem je tako izgledalo. A radi se o pestu od krompira i bundevinog ulja, dok je slatki sos zapravo špinovano crveno vino medom. Grilovano povće je ovde samo ukras. Restoran Corso.

Sabbiadoro

Ćuretina sa kruškama i gorgonzolom

Sabbiadoro-(17)
Foto: Milenko Stanković

Za glavno jelo, preporučujemo ćuretinu sa kruškama i grongozolom. Ovo vam možda može zvučati kao neobična kombinacija, ali kada je jednom probate, sigurno ćete se vraćati u italijansku oazu u Novom Sadu. Poznato je da se u Vojvodini često kombinuje slatko i slano, a ako se do sada još uvek niste usudili da probate ovakve specijalitete, evo odlične prilike.

Pogledajte gde su najbolje novosadske pice ili najbolji bifteci.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

324 Shares
324 Shares
Share via
Copy link