Top 10

Najbolji bifteci u Novom Sadu: 6 restorana, 6 majstora

Bifteci NS

Biftek je jelo koje se ne sprema na svakom ćošku. Posebno ne u Novom Sadu. Restorani koji na vrhunski način spremaju ( i služe) bifteke su retkost. To zahteva dobre recepte, višednevne pripreme i umešne majstore. Biftek se sprema od najsočnijeg dela junetine ili teletine, sa najmanje masnoća. Nakon što odstoji u začinima ili marinadi, meso za biftek prolazi kroz proces zrenja od 2 dana do 2 nedelje. Na kraju, biftek se kratko peče na jakoj vatri.

Može da bude spremljen, od najmanje ka najviše pečenom, blue rare, rare, medium rare, medium, medium well ili well done. Kada je Novi Sad u pitanju, najtraženiji su medium pečeni bifteci, pa smo i im izabrali takve. Pogledajte listu naših predloga (raspored je nasumično izabran). Ako smo nešto izostavili, slobodno dodajte u komentarima.

Restoran G.IMI

Samo najbolje meso stiže u kuhinju G.IMI restorana. Zahvaljujući specijalnoj pripremi, ono čuva svoj ukus i ostaje mekano i sočno.

restoran gimi

Svež timijan i ruzmarin savršeno upotpunjuju aromu mesa. Sa vašim izborom garnira i ekskluzivnim sosom po receptu šefa kuhinje na bazi demiglasa, vaše gastronomsko uživanje će biti savršeno.

Corso

biftek

Neobična i neodoljiva kombinacija ukusa. Samo meso je savršeno pripremljeno, a dodaci i prilozi pomeruje sa mesta. Slani sos od nečega jako i slatki sirup od borovnice, barem je tako izgledalo. A radi se o pestu od krompira i bundevinog ulja, dok je slatki sos zapravo špinovano crveno vino medom. Grilovano povće je ovde samo ukras. Restoran Corso.

Restoran Cubo

biftek

Ovdašnji biftek je zapravo file steak u sosu od goveđe srži. Biftek je odličan, sa merom osušeno meso u ulju, po staroj školi. Goveđa srž se na kraju dodaje u sos , koji neposredno pred serviranja proključa.

Meso se priprema četiri do sedam dana, a peče se na pačijoj masti. Od začina su korišćeni samo so i sveže mleveni biber.

Golf restoran Gentlemen

biftek

Odlično pripremljen medium biftek. Meso je dobro osušeno a ipak sočno. Prilog je serviran po minimalističkom konceptu: grilovano povrće, crveni biber u zrnu, ruzmarin, maslinovo ulje. I veoma lepo domaće pecivo iz kuhinje restorana Gentlemen.

Project 72

biftek

Medium biftek spremljen u odličnoj kombinaciji mediteranskih začina, i poslužen uz blanširano povrće i šitake pečurke. A posebno prijatno iznenađenje je domaći demiglas sos sa širate pečurkama. Biftek možete posebno zasoliti himalajskom, mediteranskom ili solju sa origanom.

Juneće meso u Projectu 72 od sirovog stanja do trpeze prolazi dvonedeljnu pripremu. Meso zri u posebnim uslovima. Najpre u marinadi, kroz mokro pa suvo zrenje. Važno je da desetog dana ne ispušta krv, na kraju se brzo ispeče na gril ploči. Demiglas sos koji služe uz biftek, kuva se 24 sata u vinu i koštanoj srži.

Restoran ZAK

biftek

Biftek je odličan. Meso je zrilo najmanje 3 dana začinjeno u ulju. Posebnu draž daje demiglas iz sopstvene kuhinje. Biftek je poslužen uz sos sa neutralnom pavlakom, koji sadrži i sušeni smrčak, ulje od belog luka, so i biber, pa na kraju prelivan demiglasom.

Kao prilog, služi se restovano povrće – krompir, tikvice i šampinjoni.

Restoran Inspiracija

biftek

Ima jedna nepristojna reč kojom hoćemo da opišemo kada nas nešto obori s nogu. Biftek na taljatelama Cacio e pepe u restoranu Inspiracija je upravo to. Jako, jako dobro. Ovaj biftek je najpre „odležao“ 72 sata. A poslužen je na domaćim taljatelama, spremljenim u sosu od četiri vrste bibera, sirom pekorino i ruzmarinom. Grilovani cherry paradajz je poslužen kao dekoracija, ali svojom slatkoćom neverovatno upotpunjuje jelo puno kontrasta. Restoran Inspiracija.

Pogledajte gde su najbolje pice u Novom Sadu

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Meso ne ispusta KRV, nego je mioglobin, protein, taj koji daje crvenu boju mesu.
    Zbog istog razloga je sunka crvena. Meso kada postane sivo, znaci da se je protein (mioglobin) denaturisao.

    Prilikom klanja zivotinje se pusti da krv istece.
    Sto se tice dobrih restorana, biftek (filet mignon) trebalo bi da se stara barem 2-3 nedelje, demi glace moze biti jedino domaci, jos nigde nisam video da postoji i kupovni.

  • jedno od gorih mesta gde se nudi i biftek je basta restorana Stara Dalmacija u Dunavskoj u centru grada

314 Shares
314 Shares
Share via
Copy link