Lifestyle

Evo koliko će koštati venčanje princa Harija i Megan Markl

Britanski princ Hari i američka glumica Megan Markl venčaće se u subotu 19. maja u Vindzoru. Njihov brak je jedna od glavnih svetskih tema već neko vreme, a sada su na svetlost dana isplivale i informacije koliko će koštati venčanje poznatog para. Venčanje Harija i Megan koštaće 40 miliona evra (precizno 41,16), a najveći deo rashoda je za obezbeđenje.

Prema pisanju „Biznis insajdera“ (Business Insider), troškove obezbeđenja, uključujući angažovanje policijskih snaga, plaća britanska vlada, dok kraljevska porodica snosi sve ostale troškove.

Megan Markl će, navodi isti izvor, sama platiti venčanicu (oko 460.000 evra), a navodno će nositi skupocenu tijaru (oko 600.000 evra), koju će za ovu priliku dobiti od kraljice Elizabete, čija je kolekcija, malo je reći – prebogata.

Poređenja radi, kada su se venčavali princ Vilijam i Kejt Midlton 2011. godine, troškovi su iznosili 28,85 miliona evra.

Takođe poređenja radi – prosečni troškovi venčanja u Velikoj Britaniji su oko 30.000 evra.

Inače, najnovija vest je da će Megan Markl do oltara otpratiti otac princa Harija, odnosno njen svekar – princ Čarls.

Evo i kako su raspodeljeni troškovi:

– Britanska vlada preuzela je na sebe plaćanje celokupnog obezbeđenja od, naravno, novca građana (poreskih obveznika). Prema podacima Press asocijacije Velike Britanije, za venčanje princa Vilijama i Kejt Mildton za ovu stavku bilo je plaćeno oko 7 miliona evra, uključujući i 4 miliona evra za prekovremeni rad policajaca. Moguće je da će sada troškovi za obezbeđenje biti manji, s obzirom na to da se Hari i Megan venčavaju u dvorcu Vindzor, a ne u Londonu, jer je manja teritorija za obezbeđivanje. Prema jednom istraživanju javnog mnjenja, većina Britanaca (57%) smatra da sve troškove venčanja treba da snosi kraljevska porodica. Samo 1% je reklo da vlada treba da plati ceo događaj.

– Troškove venčanja snosi kraljevska porodica, a to podrazumeva hranu, cveće, pozivnice, muziku… Ovo neće biti veliki udar na kraljevsku porodicu, s obzirom na to da kraljica Elizabeta Druga godišnje zarađuje oko 90 miliona evra kroz procenat od „kraljevskog poreza“, tačnije od imovine britanske monarhije širom sveta (The Crown Estate).

– Na hranu i piće biće potrošeno više od 580.000 evra, a biće servirana vrhunska vina, viski, koji se pravi u kraljevskim destilerijama. Naravno, neizbežan je šampanjac, a flaša jednog od omiljenih u kraljevskoj porodici – „Bolinže“ (Bollinger) – košta 100 evra.

– Porodica Kejt Midlton platila je njenu venčanicu 368.000 evra, a Megan Markl će svoju, navodno, platiti 466.000 evra. Imovina Megan Markl procenjena je na oko 5 milion dolara (zaradila je od uloga i reklamnih poslova). Princ Hari navodno „vredi“ 21 milion evra (nasledstvo od majke, princeze Dajana i godišnji „džeparac“ koji dobija od oca).

– Osim troškova, ovo venčanje doneće i prihode. Očekuje se da ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva na ovom venčanju „bude dobra“ oko milijardu evra kroz turizam, marketinška prava…

12 najlepših venčanica svih vremena

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

133 Shares
133 Shares
Share via
Copy link