Magazin Zdravlje

Postala veganka i izgubila 27 kg: „Telo mi kaže ‘hvala Bogu, konačno mi daješ ono što mi treba'“

brenda veganka
Foto: Printscreen

Brenda Vorkman (63) je dobar deo života provela mučeći muku sa kilogramima. Disciplinovano je izgubila nekoliko kilograma, ali ih je onda sve vratila u trenutku kada više nije mogla da odoli da jede hranu bogatu mastima i šećerom.

Radila je za organizaciju za mršavljenje, vodila programe i časove 27 godina pre nego što je dala otkaz jer se „osećala kao licemer“.

Vorkmanova kaže da ona sama nije mogla da ostane na programu više od osam nedelja u isto vreme i da je završila na jo-jo dijeti. Slatkiši su uvek bili okidač za prejedanje, piše Ona.rs.

– Kada bi u mom programu pisalo da možete da pojedete krofnu i to se računa kao 12 poena, onda bih pojela tu krofnu, ali pre nego što bi se dan završio, izmakla bih kontroli – skoro kao da alkoholičaru date čašu nekog pića, kaže ona.

– Vratila bih se na krofne i trebala bi mi još jedna. A onda bih možda pre kraja dana pojela četiri krofne.

Vorkmanova je prema BMI spadala u kategoriju gojaznih. Ali ono što ju je zaista počelo zabrinjavati je njeno pogoršano zdravlje. Osećala se letargično i boleli su je zglobovi. Imala je visok holesterol oko 25 godina i uzimala je lekove da bi ga kontrolisala.

Prelazak na biljnu ishranu

Jednoga dana 2020. godine radila je u svojoj bašti kada joj se zavrtelo u glavi. Vorkmanova je za svaki slučaj proverila svoj krvni pritisak i videla da je visok. S obzirom na to da je trajalo danima, kontaktirala je svog doktora. Odmah joj je dao lekove za snižavanje krvnog pritiska. Lekar je takođe predložio prelazak na biljnu ishranu.

Skoro tri godine nakon promene, Vorkmanova kaže da je izgubila 27 kilograma i da joj više nisu potrebni lekovi za snižavanje krvnog pritiska i holesterola.

– Plakala sam jer sam mislila da nikada neću funkcionisati bez lekova do kraja života, priseća se ona.

– Mnogi ljudi u godinama misle: ‘Uvek će biti ovako, ja samo starim, ove hronične bolesti će tek dolaziti. Moram to da prihvatim.’ I sada čvrsto verujem da je hrana zaista važna.

Ishrana hranljivom biljnom ishranom može smanjiti kardiovaskularni rizik, sniziti nivo holesterola i smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara, srčane insuficijencije, prema studijama u Journal of the American Heart Association.

brenda veganka 2
Foto: Facebook

Veganstvo

Očajnički želeći da izbegne srčana oboljenja, Vorkmanova je bila potpuno posvećena prelasku na biljnu ishranu, ali je to u početku bilo prilagođavanje.

– Odrasla sam na keksima i umacima, mesu u svakom obroku i kobasicama i svim stvarima koje uzrokuju gojaznost – kaže ona.

Postala je vegan, izbegavajući ne samo meso, već i sir, jaja i mlečne proizvode – sve proizvode životinjskog porekla.

Otprilike dve nedelje od kako je otpočela novu ishranu, zamalo joj se desilo posustajanje. Imala je loš dan i odlučila je da svrati u jednu prodavnicu krofni na putu ka kući na poslasticu sa visokim sadržajem masti i šećera, koju ona naziva svojom „zavisnošću“. Ali uspela je da se odvrati od toga.

– Podsetila sam se da ovo nije dijeta, da se ne radi o gubitku težine. Ovo se sada tiče zdravlja i da li to želite da radite? Da li želite da se vratite onoj hrani koja vas je dovela tamo gde ste? – bila su njena razmišljanja.

Ključ za prelazak na biljnu ishranu je eksperimentisanje sa receptima, kaže. U početku nije volela tofu, ali je pokušavala na različite načine da ga pripremi dok nije pronašla recept koji joj se dopao.

Doručak se može sastojati od ovsa ili hladnih žitarica sa bobičastim voćem. Ponekad pravi mafine od bundeve kao poslasticu.

Vorkmanova pokušava da pojede veliku salatu za obrok svakog dana, uključujući puno zelenila plus pečeni krompir i sve vrste povrća.

Smeđi pirinač sa pasuljem joj je omiljeni obrok:

– Kada sam zauzeta, imam aparat za pirinač. Samo zagrejte malo pasulja i stavite paradajz i luk na vrh. To uopšte nije teško, kaže ona.

– Što više boje i teksture obrok ima, ona ga smatra više zadovoljavajućim. Umesto šećera, ona zaslađuje jela urmama, suvim grožđem, voćem ili sa malo javorovog sirupa.

Vorkmanovoj ne nedostaje meso ili sir i bila je iznenađena kada je otkrila da je njena prethodna žudnja nestala u roku od nekoliko nedelja nakon što je prešla na biljnu ishranu.

– Kada jedete hranu bogatu vlaknima, obično se ne prejedate. Tako da sam veoma zadovoljna posle svakog obroka i ne razmišljam o hrani sada dok ponovo ne ogladnim. Sada unosim u svoje telo samo stvari koje su dobre po njega sve vreme. I mislim da je moje telo konačno reklo, „hvala Bogu, imaš malo razuma i daješ mi ono što mi treba“.

Izvor: Ona.rs

Vegetarijanska kuhinja u Novom Sadu

115 Shares
115 Shares
Share via
Copy link