Lifestyle Magazin

Kako da uštedite na petak 13?

Petak 13. ne mora biti loš dan. On u stvari može biti odličan, i možete da uštedite mnogo novca ako ste hrabri. Milioni ljudi širom sveta, promeniće svoje ponašanje danas, samo zato što su sujeverni. Za one koje nisu, ovaj dan može biti samo odlična prilika da se uštedi. Ove godine, petak je posebno nesrećan, jer je već treći ove godine. Većina godina ima samo jedan ili dva. Za one koji se ne kriju kod kuće danas imamo sjajne predloge kako da uštede novac.

Rezervišite let

Ove godine, 13. juna koji je bio petak, letovi su bili 20% jeftiniji nego inače. Dakle, ako niste sujeverni, a želite da prođete jeftinije, iskoristite crni petak, i rezervišite svoje letove baš na ovaj dan.

petak/13/avion-strah
Izvor: theguardian.co.uk

Venčanje

Možda je rano da danas zakažete venčanje, ali sledeći crni petak čeka nas već u maju. Dakle, ako ste planirali svadbu, možete značajno uštedeti jer mnogi ne žele da se venčaju u petak 13.

Akcije na berzi

Iako možda do sada niste planirali da se bavite berzom, danas je pravi dan da počnete! Mnogi bankari i investitori jednostavno ne žele da rizikuju, pa čekaju da ovaj dan prođe. Iskoristite to.

Prodaja ili kupovina kuće

Istraživanja kažu da su ugovori zaključeni na petak 13. u značajnom zaostatku za onima zaključenim “običnim“ petkom. Ovo praktično znači da ako odlučite da ipak kupite kuću na ovaj dan, osoblje na šalterima, u banci i opštinama, imaće mnogo manje posla, i gužve su sigurno manje. Takođe, stanovi i kuće sa brojem 13 uvek imaju nižu cenu, pa ako niste sumnjičavi, iskoristite to.

petak-13-strah-kuca
Izvor: theguardian.co.uk

I za kraj, evo nekoliko činjenica o petku 13.

– Veruje se da je petak 13. baksuzan jer je Juda bio 13. apostol, i Isus je razapet u petak, pa se tako dobila ova kombinacija.

– Knjiga Thomasa Williama Lawsona iz 1907. godine, pod nazivom Petak 13. bila je veoma čitana, i doprinela je širenju panike, pogotovo na zapadu.

– Strah od ovog dana, ima i stručan naziv, Paraskavedekatriafobia.

– Vinston Čerčil je odbijao da sedi u 13 redu u avionu ili pozorištu.

Dakle, ako ste sujeverni, danas ćete paziti vise nego obično. Možda nećete voziti kola i pazićete dok sečete luk. Statistike kažu da na petak 13. ustvari ima manje saobraćajnih nesreća jer su vozači pažljiviji. Ako pak ne verujete u “bapske price”, iskroistite naše savete, ove ili u narednim godinama. 2016. imate samo jedan dan u maju, a 2017. godine, crni petak pada u januaru i oktobru.

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link