5-tibetanaca-vezbe-joga
Lifestyle

Pet Tibetanaca: antiejdžing vežbe bez premca

Set jednostavnih joga asana, koje je tridesetih godina prošlog veka opisao Piter Keler u svojoj knjizi “Pet Tibetanaca” i danas predstavljaju nezaobilazan deo tretmana u borbi protiv starenja. Osim što vidno podmlađuju lice i telo, ove vežbe ublažavaju hronični bol, normalizuju telesnu težinu, poboljšavaju vid i sluh, stimulišu volju i povećavaju energiju. Da bi pokazale efekat, moraju se izvoditi svakodnevno i ponavljaju se po 21 put, s tim da se počinje sa tri ponavljanja, da bi se njihov broj  povećavao svake nedelje za po dva (dakle, prve nedelje po tri ponavljanja, naredne pet, sledeće sedam, itd).

TADASANA

5-tibetanaca-tadasana

Stanite uspravno, raskoračite se držeći stopala paralelno, podignite ruke u liniji ramena s levim dlanom okrenutim prema gore, a desnim nadole.Pogledom fiksirajte jednu tačku ispred sebe i počnite da se okrećete u smeru kazaljke na satu (na desnu stranu), tako da stopala, koja su priljubljena uz podlogu, pomerate za četvrtinu kruga.

SHAVASANA/UTTANPADASANA

5-tibetanaca-shavasana

Lezite na leđa, s vratom i temenom priljubljenim uz podlogu, rukama opruženim uz bokove i dlanovima okrenutim ka zemlji. Udahnite, podignite noge pod pravim uglom i približite glavu grudima. Izdahnite vazduh, vratite glavu i noge na zemlju opružajući prste na nogama.

USTRASANA

5-tibetanaca-ustrasana

Kleknite, ispravite trup tako da stomak bude u liniji s kolenima, nožne prste priljubite uz tlo. Naslonite dlanove na zadnjicu i spustite ramena. Udahnite, zabacite glavu i ramena unazad pomerajući samo gornji deo tela. Izdahnite vazduh i ponovo savijte glavu prema napred.

SAHAYA PURVOTANASANA

5-tibetanaca-SAHAYA-PURVOTA

Sedite uspravno, s nogama ispruženim napred, lagano raširenim, dok su ruke postavljenje uz bokove, dlanova naslonjenih na podlogu, s prstima prema napred. Udahnite, savijte stomak ka napred i podignite se kao da pravite most. Ispružite ruke i savijte glavu unazad. Izdahnite vazduh i vratite se u prvobitni položaj.

ATHO MUKHA SVANASANA/URTVA MURTHA SVANASANA

5-tibetanaca-ATHO-MUKHA

Kleknite sa dlanovima oslonjenim na podlogu i prstima prema napred, malo ispred ramena. Uspravite trup i savijte nožne prste. Udahnite i podignite zadnjicu tako da telom obrazujete obrnuto slovo V, sa stopalima što bliže zemlji. Izdahnite vazduh, spustite stomak tako da ne dodiruje zemlju i zabacite glavu unazad.

Pogledajte i video ispod

Pročitajte intervju sa Nadom Fit

Luftika

Share Tweet Share Share Follow