Magazin Srbija

“Kad izlazi iz zatvora onaj divni sveštenik da lopatom istera demona iz mene?”

sergej-trifunovic
Foto: Vesna Lalić

Saopštenja Srpske pravoslavne crkve (SPC) da je “joga apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom verom i da joj nema mesta u životima hrišćana” podiglo je veliku buru u domaćoj javnosti i izazvalo lavinu komentara i reakcija.

Jedan od onih koji je javno komentarisao ovo saopštenje SPC bio je i glumac Sergej Trifunović, koji kaže da godinama praktikuje “pozdrave Suncu”.

U svom šaljivom, ali i oštrom tvitu, opleo je po Srpskoj pravoslavnoj crkvi i podsetio na licemerje ove institucije. On je podsetio na sveštenika Branislava Peranovića, nekadašnjeg upravnika centra „Crna Reka“ poznatom po batinanju zavisnika, koji je 2012. godine uhapšen zbog sumnje da je ubio štićenika tada novog centra “Sretenje” kod Loznice.

Sergej kaže da dvadeset godina praktikuje jogu, odnosno „pozdrav Suncu“, i pita se kada će pomenuti sveštenik izaći iz zatvora da „lopatom istera demona iz njega“.

„20 godina radim pozdrav Suncu aka surja namaskar. Kad izlazi iz zatvora onaj divni sveštenik iz Crne Reke da lopatom istera demona iz mene, zna li iko?“, napisao je Trifunović.

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da se „nažalost, u afirmaciju joge uključio i jedan srpski pravoslavni episkop“, dodajući da je „joga apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom verom i da joj nema mesta u životima hrišćana“.

SPC se poziva na saopštenje Svetog sinoda atinske arhiepiskopije, koji je povodom proglašenja Svetskog dana joge od strane UN u junu 2015. naveo eksplicitno da je „joga fundamentalno učenje religije hinduizma, da kao takva ima različite škole, grane, pravce i stremljenja, te da nije jedna od vrsti fitnesa.

SPC ovim aludira na vladiku Grigorija koji je kazao u videu na njegovom Instagram kanalu da je o jogi govorio isključivo kao o fizičkoj vežbi, bez praktikovanja njenih duhovnih dimenzija.

„Iskreno govoreći ja o jogi skoro da ne znam ništa. U duhovnom smislu, stvarno ne znam ništa. Shvatio sam da je to i duhovna sfera, da nije samo fizička… Jedino što znam i što sam se raspitao kod lekara i fizioterapeuta je to da joga stvarno nudi neke vežbe koje su vrlo korisne za ljudsko telo. I ono što sam čuo od ljudi koji su se time bavili na nekom samo fizičkom nivou, ne na duhovnom, jeste to da se čovek može tu naučiti strpljenju, jer te vežbe iziskuju dugotrajni trud, strpljenje i rad. Prema tome, ako ste dobar hrišćanin, ukorenjen u svojoj tradiciji, možete na fizičkom planu da vežbate i te vežbe – moje je to mišljenje“.

SPC navodi da „s obzirom na činjenicu da se bitne informacije o jogi dobijaju već na prvoj godini bogoslovskih nauka u okviru predmeta Istorija religiije, niti jedan svršeni student ili čak doktor bogoslovskih nauka ne može osnovano tvrditi da nema nikakva saznanja o jogi“.

SPC se poziva na radove arhiepiskopa albanskog Anastasija, kao i na tekst Vilijama Brouda „Kako joga može upropastiti vaše telo“, objavljenom u Njujork tajmsu, gde je, kako navodi SPC, „taksativno naveden veliki broj telesnih poremećaja i rizika po zdravlje koji mogu nastupiti dugotrajnim vežbanjem joge.

„Stoga, čak i da prihvatimo tezu da joga vežbe mogu da se posmatraju sasvim neutralno ukoliko nisu povezane sa religijskim porukama – ako bi tako nešto uopšte bilo moguće, jer sekvence telesnih vežbi u jogi predstavljaju upravo religijske poruke (čuveni ‘Pozdrav Suncu’ je klasičan primer politeističke religijske poruke ‘upakovane’ u sekvencu fizičkih vežbi) – postavlja se jedno jednostavno pitanje: zašto najveći broj joga vežbača odbija da zameni joga vežbe sa alternativnim sistemima telesnih vežbi (poput pilatesa) koji po nekim istraživanjima imaju daleko veću učinkovitost na telesno zdravlje? Razlog je sasvim jasan – izvođenje vežbi joge je itekako povezano sa duhovnošću, konkretno sa metodama umne meditacije koji su karakteristični za Daleki istok.

Vladika Grigorije je naveo da se „neretko dešava da ono što napišem ili kažem na ovom (Instagram) profilu bude interpretirano pogrešno, izmešteno iz konteksta ili stavljeno u sasvim novi i izmenjen kontekst koji uopšte nisam imao na umu sastavljajući svoje objave“.

– Zato mi se čini važnim da ponovim još jedanput kako ne bi bilo nesporazuma: o jogi u ovom videu govorim isključivo kao o fizičkoj vežbi, bez praktikovanja njenih duhovnih dimenzija. I jedino kao fizička vežba, lišena spiritualnih elemenata, joga je dopustiva za mene kao hrišćanina – kazao je vladika Grigorije.

Nakon što je SPC iznela ovo saopštenje, bilo je burnih reakcija javnosti na društvenim mrežama, koji poput Sergeja, nisu imali lepe reči za izrečeno u saopštenju.

Izvor: Nova

„U martinkama je gazila sve nesrpsko“: Glumci zaratili zbog Biljane Srbljanović

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

292 Shares
292 Shares
Share via
Copy link