Magazin Novi Sad

Čudesni svet boja novosadske koloristkinje Olivere Milić: Slikarska galerija u frizerskom salonu

olja na stepenicama
Foto: Luftika

Jedan od najsuptilnijih prirodnih talanata je osećaj za boje. Dok je za većinu plava, manje – više isto što i tirkizna, za ljude koji boje vide drugačije razlika u nijansama čini čuda. Upravo tako – čudesno, osećaju se dame kada izađu iz frizerskog salona Hair Coloring by Olivera u Novom Sadu, zahvaljujući koloristkinji Oliveri Milić.

Od nedavno, svoj talenat za boje Olivera je prenela i na slikarsko platno, pa ko god zaviri u njen salon u Ulici Laze Kostića 10, ne zna u prvi mah da li je u salonu lepote ili galeriji slika.

olja slika položena
Foto: Luftika

Boja tena i vena

Vešto mešajući i nijansirajući boje, Olivera čini da se dame sa novim izgledom i nijansom kose, osećaju božanstveno. Savršeno ume da prepozna, koja će boja kose biti najbolja za neku damu, a u nalaženju idealne nijanse služi se proverenim trikovima. Gleda boju očiju, obrva, tena, podtena, pa čak i boju vena.

Ni karakter ne igra malu ulogu u odabiru idalne boje. Olivera svakako, prvo obavi razgovor, ali u većini slučajeva, dame joj se prepuste u potpunosti. Koliko joj veruju, svedoči i podatak da dolaze i iz inostranstva, samo da bi im Olivera uradila savršen kolor.

olja farba
Foto: Luftika

– Čim vidim osobu na vratima, znam koja boja bi joj odgovarala. Ipak, prvo porazgovaramo, saslušam koje su želje, malo bolje je pogledam i onda dam predlog. Najčešće se moj predlog prihvati i dame posle budu prezadovoljne promenom – priča naša sagovornica.

Skriveni talenat

Kada Bog nekoga nagradi, obično mu podari više talenata. Olivera je od skoro svoj talenat za boje prenela i na slikarsko platno.

olja s devojkom slikom
Foto: Luftika

– Oduvek sam volela da slikam, ali me je sticaj životnih okonosti odveo na drugu stranu. Upisala sam srednju frizersku školu, ali je moj talenat za boje i tu preovladao. Poslednjih desetak godina sam se specializovala samo za koloring i sa uživanjem ga radim.

olja farba 2
Foto: Luftika

Međutim, pre godina dana odlučila sam preko noći da počnem da slikam. Sećam se te prve slike i žara sa kojim sam je radila. Počela sam da slikam ujutru, pre posla i jedva sam čekala veče da dođem kući da je završim – priča Olivera.

Spaja nespojivo

san drvored 2
Foto: Luftika

Iako početnik u slikarstvu, na Oliverinim platnima dominira dugogodišnje kolorističko iskustvo. Savršen spoj nespojivih boja, vođen njenim iskusnim okom i unutrašnjim čulom, deluje očaravajuće na posmatrača.

Slike koje je nazvala san, zaista i izgledaju kao snoviđenje, a to šta će slikati zavisi od trenutne inspiracije.

san drvored
Foto: Luftika

– Nekada mi se desi da se vraćam kući s posla, usput primetim neki drvored, prozor ili bilo koji drugi detalj i jedva čekam da dođem kući i počnem to da slikam.

olja zima
Foto: Luftika

Radim prirodu, portrete, apstrakciju, a od tehnika koristim ulje na platnu, akril i pastel – objašnjava Olivera i dodaje da joj je lični pečat što spaja nespojive boje.

venecija
Foto: Luftika

Planovi, izložba i usavršavanje u Parizu

Većina slika koje je do sada uradila, nalaze se u Oliverinom salonu.

olja na stepen
Foto:Luftika

– Pošto klijenti ne očekuju da sam ja i slikarka, pitaju ko mi je opremio salon i čije su slike. Kada čuju da su moje, oduševe se, a dosta sam ih tako i prodala. Kupuju ih za useljenje u stan, za godišnjicu, rođendan ili lično za sebe jer im se dopada – kaže Olivera i otkriva da je u planu i prva izložba, koja će biti humanitarnog karaktera.

Svoj novootkriveni talenat ne želi da zapostavi, pa tako ima u planu i odlazak u Pariz na usavršavanje.

“Čarobnica iz Oza“ – novosadska koloristkinja koja svaku ženu učini posebnom

Čitajte Luftiku na Google vestima

330 Shares
330 Shares
Share via
Copy link