Lifestyle Novi Sad

“Čarobnica iz Oza“ – novosadska koloristkinja koja svaku ženu učini posebnom

olja-naslovna

Kažu da je izbor prave nijanse kose isto što i odabir onog savršenog para cipela u kojima koračamo puni samopouzdanja! Dokaz toj tvrdnji je upravo onaj osećaj  zadovoljstva i poleta koji nas, sa sveže ofarbanom kosom i frizurom preplavi pri izlasku iz frizerskog salona.

Bilo da se farbate otkad znate za sebe, probali ste bezbroj tehnika kolorizacije i uživate u promenama, ili ste neko ko je nakon niza godina rešio da izađe iz svoje zone komfora i promeni boju kose, sigurno se pitate koja je najbolja za vas? Možda se odgovor krije baš u citatu slavne modne ikone Coco Chanel: “Najbolja boja na celom svetu je ona koja vam dobro stoji!“.

Ali kako otkriti svoju savršenu nijansu? E, to je već pitanje od “milion dolara“! Pitanje na koje smo sve, makar jednom u životu, zbog lošeg odabira frizera ili u sopstvenoj (sama svoj majstor) režiji – dobile “pogrešan odgovor“.

Ni stari Egipćani nisu voleli sede!

Počev od drevnih Egipćana, koji su kanom prekrivali sede vlasi, preko starih Grka i Rimljana, veštih u spravljanju boja od biljnih ekstakata kurkume, amle, aleksandrijske sene i indiga ili Gala i Saksonaca koji su jarkim bojama kose zastrašivali protivnike na bojnom polju, pa sve do otkrića prve sintetičke boje za kosu – istorija bojenja kose bi se mogla opisati kao neverovatna.

Slučajno otkriće koje je zauvek promenilo svet bojenja kose

Da li ste znali da je prva sintetička boja za kosu nastala sasvim slučajno? Naime, mladi engleski hemičar Vilijam Henri Perkin je, pokušavajući da stvori lek za malariju, 1863. godine stvorio prvu sintetičku boju za kosu. Bila je ljubičasta i nazvana Mauveine. Ubrzo potom, njegov profesor August Hofman izveo je molekul PPD koji menja boju iz Mauveine, i postaje osnova za najtrajnije boje za kosu. Prvu hemijsku farbu za kosu napravio je Judžin Šuler 1907. godine, da bi danas ova industrija postala vredna milijarde dolara, a vrhunsko farbanje kose prava umetnost!

Pitate se koji je vaš savršeni kolor?   

Novo doba donelo nam je pravi procvat kolorizacije, a u moru najrazličitijih tehnika postavlja se pitanje: Koju odabrati? Naš savet je da ne razbijate glavu pitajući se koji izgled je kao stvoren za vas, već reč date stručnjaku i jednostavno se prepustite. Imati svog frizera od poverenja, profesionalca koji će iz vaše kose izvući uvek maksimum, važna je stavka u životu svake žene, jer priznaćete nije svejedno ko vam “radi o glavi“!

Ipak, pre nego što se prepustite u nečije ruke, obratite pažnju na dve ključne stvari:

 • Edukovanost i profesionalno iskustvo frizera
 • Kvalitet kozmetike za kosu

Kolorista koju zovu “Čarobnica iz Oza“

Ukoliko jedva čekate da otkrijete svoju savršenu nijansu, onu koja će osloboditi vaše skrivene potencijale lepote – imamo dobru vest za vas! Naša Novosađanka, kolorista Olivera Milić (Zagorac), prava je čarobnica u svetu boja! Njen studio Hair Coloring by Olivera smešten je u Železničkoj 17, Novi Sad.

olja-2

U želji da iz prve ruke saznamo nešto više o kolorizaciji kose, razgovarali smo sa ovom vrsnom umetnicom čije vešte ruke svako nijansiranje i kombinovanja boja pretvaraju u magiju. Baš zato je i zovu “Čarobnica iz Oza“! Sa profesionalnim iskustvom dugim 29 godina i više od 47.000 kolor transformacija iza sebe, ovaj vrhunski kolorista iz Novog Sada, frizer i edukator, bez sumnje predstavlja nepogrešiv izbor.

Olivera će vašoj kosi podariti jednu novu, zadivljujuću dimenziju i izgled koji ćete naprosto obožavati! Njeni brojni zadovoljni klijenti ističu Oliverinu veliku stručnost, kreativnost, posvećenost i ljubaznost.

Sve tehnike kolorizacije na jednom mestu

Iako sve tehnike voli podjednako, najomiljeniji joj je total make over koji podrazumeva drastičnu promenu boje i forme kose.

olja-makeover

Kada je reč o kolorizaciji kose, Olivera posebno ističe usluge:

 • balajaž (balayage)
 • ombre
 • bronde balajaž (bronde balayage)
 • pramenovi
 • sombre
 • flambojaž (flamboyage)
 • strendlajts (strendlights)
 • kolor transformacije
 • belajaž (bellayage)

Belajaž (bellayage) – Oljina savršena ledeno plava nijansa

O tome koliko je ova umetnica inovativna govori to što je osmislila i svoje tehnike, a jednu od njih je nazvala belajaž.

bellayage

– Nastala je pre 2 godine, kada sam bukvalno preko noći došla na ideju da bih to mogla da uradim. Samo mi je kliknulo i nisam mogla da dočekam sutra da je isprobam. Jednostavno sam imala viziju. Želela sam da postignem savršenu ledeno plavu nijansu (bez trunke oranž tona), s tamnim korenom i suptilnim prelazima. Za ovu tehniku bitna je adekvatna podloga – braon nefarbana, svetlo braon ofarbana ili plava. Naziv joj je dala moja ćerka Dunja – za Luftiku je rekla Olivera.

Edukacije

– Pohađala sam mnoštvo seminara specijalizovanih za kolore. Edukacija je neophodna kako bi se upilo znanje i savladao tehnički deo, ali je praksa presudna. Vežba, vežba i samo vežba!

Visokokvalitetna kozmetika – neophodna za odlične rezultate

Kada govorimo o kozmetici za kolorisanje i negu kose, sama cena proizvoda govori o njihovom kvalitetu. Olivera je neko ko ništa ne prepušta slučaju i pre svakog rada sagleda kvalitet kose, na osnovu kog bira potreban tip zaštite u vidu pleksa. Kako ne bi popucale iznutra prilikom farbanja, pleks nam čuva veze unutar dlake jer bitno je očuvati strukturu i kvalitet kose. Za vrhunske rezultate, uvek bira boje koje imaju jak pigment, dobro pokrivaju sede i imaju zaštitu, što posebno važi za dekolorante (blanševe).  Za vrhunske rezultate, u svom radu koristi profesionalne premijum preparate svetskih top brendova.

olja-2

Slikanje slobodnom rukom – kosa kao slikarsko platno

Iako radi sve tehnike, Olja najviše voli nešto što bi se moglo nazvati slikanje slobodnom rukom po kosi. Inspiracija koja dolazi sama od sebe, ruke koje tačno znaju gde i kako treba da idu, uz mešanje boja koje od vaše kose stvaraju pravo remek delo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivera Zagorac (@olivera__zagorac)

Kombinacija tehnika – Oliverin lični pečat

Zanimljivo je da Olivera nikad ne koristi samo jednu tehniku, već uvek kombinuje više njih, što i jeste njen lični pečat! Tako se najbolje stvara fišedimenzionalnost i prelepa, bogata boja. Mišljenja je da su raličite aktuelne tehnike, ipak  manje-više samo varijacije na temu. Npr. “sunce u kosi“ se provlači kroz skoro sve i samo su nijanse u pitanju.

Ko je Olivera Milić?

Još od najmanjih nogu, Olivera je svoja prva farbanja vežbala vodenim bojicama i temperama na lutkicama i drugaricama. Vođena ljubavlju prema bojama, ostvarila je svoju veliku želju da upiše frizersku školu. Učestvovala je na velikom broju takmičenja, kao junior, a kasnije i kao senior.

olja-1

Prvo i najdraže takmičenje

U 2. razredu srednje škole, 21.decembra  1994. otišla je na svoje prvo, i to republičko takmičenje u Hotelu Park u Novom Sadu, na kojem je osvojila 1. mesto publike.

– Od svih nagrada ona mi je najdraža! Zaista je nisam očekivala, pogotovo što mi je prvo takmičenje, i imala sam ogromnu tremu. To mi je bio vetar u leđa – ističe Olja.

Preko trnja do zvezda

Svoj prvi salon je otvorila na Detelinari, u martu 1999. godine, 2 nedelje pred bombardovanje, kada je posao stao. Nakon kraćeg razmišljala, došla je na ideju da vojsku šiša za džabe. Dešavalo se da, sa sirenama žene s folijama na glavi idu u sklonište. –Zanimljivo je da su se tokom bombardovanja žene sređivale kao nikad! Inače, Olja je u početku sam radila sve: frizure, nokte, depilaciju, šminku.

Iz godine u godinu je jednu po jednu delatnost izbacivala i orijentisala se samo na kosu, da bi se pre 7 godina specijalizovala isključivo za kolor. Do toga ju je dovela njena ogromna ljubav prema bojama i transformacijama. Po svojoj prirodi je takva da voli da menja sebe, ali možda i više od toga – druge žene.

Vrednim radom i uz ogromna odricanja, posao se širio, i ona prelazi u veći salon u kom se toliko toga dešavalo da bi, kako kaže – mogla knjigu da napiše. Bilo je tu bezbroj anegdota, ispunjenih emocijama, suzama radosnicama i neverovatnim životnim pričama onih koji su posećivali njen salon.

– U to vreme sam dobila poslovnu ponudu od jedne italijanske firme da postanem njihov edukator. Pristala sam i držala seminare za njih.

olja-2

Šta žene žele?

Vrlo je mali procenat žena koje tačno znaju šta žele. Mogu slobodno da kažem da je to nekih 5%, dok se onih ostalih 95% jednostavno prepuste i kažu: ,,Radi šta misliš da treba!” Imaju puno poverenje u mene. Postoje i oni klijenti koji isključivo traže određeni izgled (sa slike) i insistiraju na tome, ipak na kraju se pokaju što me nisu poslušale.

Da li se i muškarci farbaju?

– Nemam puno muških kolora, ipak su naši muškarci Balkanci, ali ih ima sve više. Među njima ima onih sedih koji žele da malo da ublaže belinu, i za njih postoje posebne tehnike farbanja koje radim specijalnim sunđerima. S druge strane, ima mlađih muškaraca koji dolaze na crazy kolore. Nedavno sam jednom momku radila balajaž, bio je mnogo srećan i rekao: ,,Sad ličim na surfera!”  

Kako uspevaš da pomiriš želje klijenata sa svojim vizijama?

– Odgovor je kratak: razgovorom. Pre svakog kolora razgovaramo.To je apsolutno i beskrajno poverenje klijenata što me toliko čini srećnom da ne znam kako to da opišem!

U čemu je tvoja tajna? Kako uvek pogodiš idealni kolor?

– Gledam sve: njene oči, ton i podton kože, oblik lica, obrva, karakter koji je jako važan i tačno znam šta treba da radim! Kad mi žena uđe u salon, dovoljan mi je minut da procenim koji je pravi kolor. Bilo je svega, ljubljenja, plakanja od sreće. Jedna me žena digla s poda! Ljubav je to!

Najčešće pitanje: Mogu li u jednom danu da pređem iz farbano crne u platinasto plavu?

– Dnevno dobijam bar 20 ovakvih poruka! Uvek im kažem da je to nemoguće. Da bismo sačuvali kosu, neophodno je da prođe godinu dana da bismo došli do tog rezultata. Prvo skidamo boju, idemo u kesten smeđu, nakon 3 meseca možemo doći do nivoa prirodno plave visina tona 7, a pramenovima dolazimo do željene svetle nijanse. Uz to obavezno mora da ide adekvatna nega. Obrnuti proces, iz plave u crnu radi se posebnom tehnikom uz pravljenje određenih podloga. Zanimljivo je da je neuporedivo veći broj onih žena koje žele iz crne u plavu nego obrnuto – kaže Olja. Izgleda da se plavuše ipak bolje zabavljaju!

platinasta-plava

Pružite svojoj kosi ono što joj je potrebno

Negovana kosa je oduvek bila simbol lepote. Kako bi bila zdrava i lepa, ofarbana kosa svakako zahteva dodatnu negu.

Hidratacija kose – osnova zdrave i lepe kose

Bez obzira da li je tanka ili gusta, suva ili masna, ravna ili kovrdžava – kosi je neophodna redovna hidratacija. Potrebna je svakoj, čak i prirodnoj, nefarbanoj kosi. Istini na volju, svako kolorisanje, bez obzira na zaštitu koja se u bojama i blanševima nalazi u vidu pleksa, ipak dodatno isušuje kosu. Ne brinite – profesionalna dubinska hidratacija kose je tretman sa kojim nema greške! Za optimalni nivo nege, i garantovano hidriranu, zdravu i sjajnu kosu, dovoljno je izvoditi ga jednom mesečno.

Keratinski tretman kose – da vaša kosa bude kao nova!

Ako želite da vaša kosa zasija u punom sjaju i bude kao nova, tu je i moćni keratinski tretman.Pri ovom tretmanu, Olivera isključivo koristi keratin kuće Alfaparf, koji ne sadrži formaldehid (otrovnu supstancu vrlo opasnu po naše zdravlje). U kosi ostaje 3 meseca, nakon čega tretman treba ponoviti. Sa svakim sledećim tretmanom njegovo dejstvo traje duže i njegov učinak se povećava.

Ne preporučuje se na blajhanim kosama. Posle ovog tretmana, kosa ne sme da se vezuje gumicama, lomi šnalama, niti kvasi, s obzirom da keratin ima odloženo dejstvo rada od 24 do 48 sati. Nakon toga, kosu slobodno možemo uvijati ili ispravljati, uz savet da se, nakon tretmana koriste preparati (šamponi, maske, ulja) namenjeni specijalno za kosu sa keratinom.

keratin-slika

Šta je zapravo keratin?

Prirodni keratin je jedan od vlaknastih struktura proteina  u našem organizmu i predstavlja protein koji štiti epitelne ćelije od raznih spoljašnjih faktora i stresa. Vremenom, prirodni keratin u dlaci se gubi, što zbog stresa, procesa starenja, farbanja, kosa nam nije sjajna i glatka, puna proteina kao kad smo bili deca. Postoje keratini koji zaista imaju moć da povrate sjaj i punoću dlake.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivera Zagorac (@olivera__zagorac)

Oljin savet br.1 za kućnu negu kose

Ricinusovo ulje je ubedljivo najbolje za kućnu negu! To je jedino ulje koje stvarno hidrira dlaku. Odlično tretira probleme suve, ispucale i krte kose, sprečava njeno opadanje i potpomaže rast nove kose.

S obzirom da je veoma gusto, treba da ga dlanovima rastrljati kako bismo ga zagrejali pre nanošenja. Nakon 2 sata stajanja, kosu dvaput operite šamponom, i nanesite odgovarajuću masku. Idealno bi bilo da ricinusovo ulje nanosimo pre svakog pranja, ali dovoljno je i triput mesečno. Ricinus podstiče i rast trepavica, obrva i noktiju.

olja-2

Olivera Milić – sertifikovani edukator kolorizacije

Svoje profesionalno iskustvo Olivera deli sa kolegama na svojim kolor edukacijama, po principu 1 na 1 ili pak sa grupama od troje, petoro polaznika. Za svoje edukacije često traži modele koji potpuno besplatno dobijaju novu frizuru.

– Učenik bira koju tehniku želi da nauči, ali kad prođe edukacija moraju da vežbaju, pa tek onda idemo dalje u nadograđivanje znanja nekom drugom, težom tehnikom. Uvek krećem od najlakše tehnike. Polaznici mogu biti i već gotovi frizeri koji rade više godina, ali hoće da se usavršavaju, kao i početnici. Posle teorije radimo praktičan deo na živom modelu, ne na lutki i uz dobro druženje i zabavu svašta naučimo. Učenik dobija skripte koje mora da zna napamet. Za svaku uspešno savladanu tehniku polaznici dobijaju sertifikat.

Najčešće greške u kolorisanju

Najvažnije je čitanje brojeva iz kataloga. Svaki broj ima svoje značenje (osnovni ton, podton, odsjaj na suncu). Svaki frizer u pola noći treba da zna šta znači npr 7.21, kao i na koju podlogu može da je nanese. Treba da se vodi računa pri blanširanju kose, kosa ne sme da se zagreva, pomno mora da se prati svaki kolor i onda nema greške.

Kad si shvatila da si u samom vrhu?  

– Pre 2 godine. Dobijala sam razna priznanja od svojih kolega i klijenata. Za ovih 28 godina koliko se bavim ovim poslom, mislim da samo radom, požrtvovanjem i ljubavlju možeš doći do toga.

Tvoja vizija budućnosti

– U mojim planovima za budućnost su edukacije kojima želim da se okrenem. Moram priznati da moje žene baš i nisu srećne zbog toga. Plan mi je da 3,4 dana radim edukacije, a 2 sa mojim ženama. Možda otvorim i svoju školu.

Crazy Stone

Ne možemo se odati utisku da iz ove neverovatne žene isijava čista ljubav, te je pre nekoliko godina slučajno otkrila i svoj drugi talenat i spojila mnoga usamljena srca. Baš kao što ima dara za kombinovanje boja, tako joj ide i kombinovanje srodnih duša.

Uskoro otvara klub Crazy Stone, a nama ne preostaje ništa drugo nego da pohrlimo po svoju savršenu nijansu!

Zakažite svoju kolor transformaciju putem telefona: 063 721 9824 ili Instagrama.

Obavezno posetite Hair Coloring by Olivera u Železničkoj 17, Novi Sad.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Svetlana Lučić

komentar

Klikni da objaviš komentar

 • Sve pohvale za autorku teksta,provela nas je kroz priču o farbanju kose i pružila nam pregršt informacija,tako slikovito i zanimljivo.

685 Shares
685 Shares
Share via
Copy link