Magazin Srbija

“Džaba ste krečili. Oslikaću celu Srbiju, iz inata”: Slikarki prekrečili murale posvećene otetim bebama

mural otete bebe 2
Foto: Printscreen / Zelena učionica

Akademska slikarka Jelena Obrenović Damnjanović uradila je murale u čak šest gradova Srbije, kao donaciju Udruženju “Otete bebe”, piše Zelena učionica. Njima je želela da apeluje na sve nas da ne zatvaramo oči pred pojavom kakva je ta, te da žrtve nisu samo roditelji koji sumnjaju da su im deca oteta, već celo društvo.

Nedugo nakon završetka murala, za koje je Jelena dobila saglasnost stanara i koji su oslikani u skladu sa zakonom, pojedini zvaničnici označili su murale kao neprikladne i izjavili da ih treba prekrečiti. Ubrzo je jedan od njih, onaj u Sremskoj Mitrovici, uništen.

mural otete bebe
Foto: Printscreen / Zelena učionica

Jelena ne odustaje od borbe, a pomenuti portal preneo je u celosti njenu reakciju.

“Poslednjih desetak godina uradila sam više od 70.000 kvadratnih metara oslikanih zidova. Kilometri fotografija dostupni su i na FB, kao i na mojim linkovanim profilima. Ono što ja radim je toliko već javno i transparentno, da o tome ne treba posebno govoriti. Iza mene su mnogi projekti, kao i emisije i intervjui posvećeni onom čime se bavim, pun ih je internet. Ali to nije posebno zanimljivo javnosti koja je željna spektakla.

Uradila sam pet donatorskih murala za Anu Pejić i njenu borbu koju vodi u ime svih, a vezana je za otmice beba iz porodilišta. Murali imaju oko 15 kvadratnih metara zida. Meni je to sa mojim iskustvom i veštinom nekoliko sati posla. Svaki mural bio je gotov u danu. Ljudi, ja oslikavam enterijere sa 150 kvadratnih metara zida za četiri dana. Šta je jedan zid na nekoj zgradi?

Muralima koje radim nećete na put stati tako što ih krečite preko noći. Ja dođem sa bojama, skelom i bez projektora, bez ikakve pripreme uradim iz prve sliku za nekoliko sati. Meni je ovo lako!

Rekla sam sebi, pomoći ću u ovoj borbi sa onim što najbolje radim. Možda nisam neki slikar, ali sam najbrži muralista kojeg znam.

Džabe ste krečili! Ja brže slikam nego što većina kreči… Nemojte na ovog Bika Ferdinanda puštati pčele.

Oslikaću celu Srbiju iz inata!

Izvor: Zelena učionica

Murali ili grafiti – umetnost ili vandalizam?

Čitajte Luftiku na Google vestima

443 Shares
443 Shares
Share via
Copy link