Magazin Srbija

Nemački mediji o PCR testu Đokovića, da li je Novak manipulisao rezultatima?

novak foto
Printscreen

Teniska zvezda Novak Đoković tvrdi da je bio pozitivan na koronavirus 16. decembra. Ali rezultati testa govore drugačije, piše nemački Špigel koji navodi da ovo baca sumnju da je potvrda lažna i da se samimi tim mogu stvoriti novi problemi sa vizom za Novaka.

PCR test na korona virus pod brojem 7371999 zapravo je trebalo da bude karta Novaka Đokovića za ulazak u Australiju.

Taj pozitivan test je najvažniji argument koji je nevakcinisani teniser izneo zašto bi mu, uprkos strogim propisima o ulasku, trebalo pustiti zemlju da igra na Australijan openu koji počinje 17. januara, navodi Špigel.

Njhov tekst prenosimo u celosti.

PCR test je obavljen u 13:05 16. decembra, a sedam sati kasnije je teniser dobio pozitivan rezultat.

Tako, barem, priča dokumentacija Instituta za javno zdravlje Srbije, koju su Đokovićevi advokati kasnije predočili na sudu. Ali bliži pogled na navodno pozitivan PCR test, posebno njegovu digitalnu verziju, postavlja pitanja.

Digitalni podaci sugerišu da rezultati testa uopšte nisu od 16. decembra. U digitalnim rezultatima postoji vremenska oznaka za 14:21. srpsko vreme 26. decembra.

Takve vremenske oznake obično automatski proizvode korona test sistemi, označavajući kada se pojedinačni testovi unose u relevantnu bazu podataka.

To se obično dešava samo nekoliko minuta nakon što rezultat testa postane dostupan. Druga mogućnost bi mogla biti da se vremenske oznake generišu kada testirana osoba preuzme rezultate sa servera.

Đokovićevi advokati su predstavili i drugi, negativni test u okviru imigracionog postupka teniske zvezde.

Taj test je očigledno trebalo da dokaže da se Đoković od tada oporavio od bolesti COVID-19. Prema predočenoj dokumentaciji, to je od popodneva 22. decembra – a vreme tog testa potvrđuje digitalna vremenska oznaka.

Rezultati testa takođe uključuju KR kodove, a kada je DER SPIEGEL skenirao KR kod za test od 16. decembra, stvari su postale čudne.

U 13.19 časova u ponedeljak (CET), rezultat skeniranja je bio „rezultat testa negativan“. Takav rezultat bi uništio Đokovićev slučaj da mu je dozvoljen ulazak u zemlju.

Međutim, oko sat vremena kasnije, u 14:33. u ponedeljak, drugo skeniranje KR koda dalo je drugačiji rezultat: „Rezultat testa pozitivan“.

Postoje i dodatne indicije koje dovode u sumnju da li je Đoković zaista bio pozitivan 16. decembra.

Srpski sistem testiranja, kao što je uobičajeno za ovakve programe, svakom testu dodeljuje identifikacioni broj.

Broj za Đokovićev pozitivan test, navodno uzet 16. decembra, je 7371999. Ali za negativan test rađen 22. decembra, identifikacioni broj je 50.000 tačaka manji.

– Mogli bismo da rekonstruišemo da se ovi ID brojevi dodeljuju uzastopno – kažu IT stručnjaci iz Zerforschung-a, nemačke grupe digitalnih istražitelja koja je u nekoliko navrata ispitivala rupe u IT bezbednosti u sistemima za testiranje.

Grupa je takođe detaljnije pogledala proces koji se odnosi na Đokovićeve sertifikate za digitalno testiranje.

Njihovi nalazi ukazuju da je, prema ID brojevima priloženim uz rezultate testa u Srbiji, negativan test urađen pre pozitivnog testa i unet u bazu podataka.

Ne obrnuto, kako tvrde Đokovićevi advokati i kako bi srpska zdravstvena dokumenta na prvi pogled izgledala.

50.000 testova između

Ovo objašnjenje ima još više smisla kada se uzme u obzir da je od 22. do 26. decembra obavljeno 50.000 testova prema zdravstvenim podacima Srbije.

Upravo to je razlika između dva identifikaciona broja dva Đokovićeva testa. Prema zvaničnoj srpskoj statistici, zemlja je do sada uradila ukupno preko 7,4 miliona testova.

– Na osnovu ovih dokaza, najverovatnije objašnjenje je da je pozitivan rezultat testa dodat u zvaničnu srpsku bazu podataka 26. decembra, a ne 16. – kažu stručnjaci Zerforšunga.

Znači li to onda da je Đokovićev pozitivan PCR test uzet mnogo kasnije nego što tvrdi?

Da li je test dodatno izmanipulisan?

I kako se može objasniti da je digitalna verzija rezultata testa u ponedeljak, 10. januara, na kratko ukazivala da je rezultat negativan?

Na sva takva pitanja mogao je da odgovori samo Đoković ili zvaničnici Srbije. Ni jedni ni drugi, međutim, još nisu odgovorili na upite koje je poslao Špigel.

Ali zagonetka oko navodno pozitivnog PCR testa od 16. decembra, centralnog dokaza u slučaju, nije jedina nedoslednost.

Đoković se takođe suočava sa sumnjom da je davao lažne informacije.

Ukoliko se sumnje potvrde, mogle bi da uslede pravne posledice i najboljem teniseru sveta bi mogla da bude povučena viza uoči početka turnira sledećeg ponedeljka.

Pitanje koje australijski službenici za imigraciju pokušavaju da razjasne od prošlog utorka je sledeće: da li je Đoković lagao kada je popunjavao svoju deklaraciju o putovanju u Australiju da bi mu se dozvolilo da uđe u zemlju?

I ako jeste, da li može biti deportovan zbog toga?

Među brojnim sudskim dokumentima koji su u ponedeljak objavljeni u Australiji je i zdravstvena izjava od 1. januara koju je Đoković, kao i svi koji stižu u Australiju, morao da popuni pre leta.

Jedno od pitanja postavljenih na tom obrascu je: „Da li ste putovali ili ćete putovati 14 dana pre leta za Australiju?“

Obrazac sadrži jasnu napomenu koja pokazuje da: „Davanje lažnih ili obmanjujućih informacija predstavlja ozbiljan prekršaj. Takođe možete biti podložni građanskoj kazni za davanje lažnih ili obmanjujućih informacija.“

Da li je Đoković lagao po dolasku?

U intervjuu sa graničnim zvaničnicima nakon sletanja u Melburn prošlog četvrtka, Đoković je rekao da je dokument popunio njegov agent.

To, međutim, ništa ne menja u činjenicama slučaja. Ovaj 34-godišnjak je na pitanje odgovorio tako što je označio kvadratić „ne“.

Taj odgovor je pokrenuo niz pitanja s obzirom da brojne objave na društvenim mrežama ukazuju da je Đoković tokom Božića bio u Beogradu.

Portugalski novinar je 25. decembra postavio fotografiju Đokovića zajedno sa srpskim rukometašem Petrom Đorđićem – sliku koja je navodno nastala u Beogradu.

Prema pisanju britanskog lista Gardijan, Đoković je prikazan i na snimku na Instagramu od 26. decembra kako igra tenis na ulicama Beograda. Video je od tada izbrisan.

U izjavi pod zakletvom sudu u Melburnu, Đoković je napisao da je 4. januara putovao „iz Španije u Melburn preko Dubaija”.

Brojni mediji su preneli i da je Đoković trenirao za Australian open u gradu Marbelji na jugu Španije.

Ako je zaista bio u Beogradu za vreme Božića i odleteo u Španiju pre nego što je 4. januara odleteo za Melburn, onda su on i njegov pravni zastupnik lagali na deklaraciji o putovanju u Australiju.

Odgovarajući na pitanje da li bi deklaracija mogla da pruži dodatne razloge za poništenje Đokovićeve vize, portparol ministra za imigraciju Aleksa Houka rekao je u utorak da ministar još razmišlja da li da iskoristi ovlašćenja koja ima na raspolaganju. Odluka se očekuje u sredu.

To, međutim, možda nije kraj. Đoković bi mogao da uloži žalbu ako bude zatraženo da napusti zemlju.

Napomena urednika: Dodali smo da vremenska oznaka takođe može ukazivati kada je test preuzet sa servera.

Izvor: Špigel 

Doković o PCR testu: Napravio sam grešku, a moj tim još jednu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

90 Shares
Share via
Copy link