Lifestyle Magazin Recepti

Milica Mihailović: Od ideje do gastroblogerke sa hiljadama pratilaca za samo tri meseca

Milica Mihailović, rođena Beograđanka sa prebivalištem u Čačku, mama dvoje dece je nova internet senzacija. Pitate se zašto? Njen Youtube kanal broji preko hiljadu pretplatnika, a njene video recepte gleda skoro 170 hiljada ljudi. Gotovo svakodnevno objavljuje recepte i savete za kuvanje u formi videa na Youtube, na svom blogu Recepti Milica Mihailović i na istoimenoj Facebook stranici. Verovali ili ne, ova uspešna gastroblogerka prvi recept objavila je pre samo tri meseca. Uz Milicu na najlakši način možete naučiti da spremate mnogobrojna jela od čorbi, paprikaša i drugih kuvanih jela, preko pita i različitih posnih i mrsnih kolača do tort ii drugih poslastica. Sa Milicom smo razgovarali o blogu, kuvanju i još po nečemu.

Kako je nastao vaš blog?

– Ideja o pisanju bloga i snimajnu video recepata je nastala kada sam bila na trudničkom odsustvu. Tada sam shvatila da mogu trudničko i porodiljsko odsustvo da iskoristim za pokretanje privatnog posla. Pošla sam od toga šta volim da radim, a ne od toga za šta sam se školovala. Međutim, moj prvi pokušaj da realizujem ovu ideju nije uspeo, jer nisam imala dovoljno znanja o internet poslovanju. Nisam odustala, već sam se posvetila učenju i istraživanju. Gutala sam informacije sa blogova i učila o tome šta mi je sve potrebno da bih pokrenula blog i da bih snimala i objavljivala svoje recepte. Posle nekog vremena sam kupila početnu opremu (DSLR aparat i stativ) i počela sam da snimam.

Kako birate koje ćete recepte spremati? I šta najvše volite da spremate?

– Snimam po nešto od onoga što inače spremam za svoju porodicu, ali mi je ovo prilika i da isprobavam nove recepte i da ih delim sa ljudima koji me prate. Najviše uživam dok spremam paste i lazanje.

Da li planirate da napustite posao i da se posvetite samo blogu?

Volela bih da mogu da radim ono što volim od kuće i da uživam u odrastanju svoje dece.

Kako izgleda vaša priprema jednog videa za Youtube?

– Imam plan snimanja i gledam da na vreme obezbedim namirnice koje su mi potrebne. Neke stvari se snimaju i fotografišu duže, a neke kraće, pa dosta vodim računa o tome. Često ustajem jako rano kako bih obavila snimanje pre nego što se deca probude. Onda je potrebno materijal obraditi u programu za editovanje, izabrati fotografije i napisati tekst, zatim sve to postaviti na YouTube, blog i podeliti na društvenim mrežama.

Podelite neke vaše savete i trikove za početnike u kuvanju.

– Početnicima savetujem da nauče da spremaju ono sto najviše vole da jedu. Neka to bude jedna čorba, jedna vrsta paste, gibanica, palačinke i neka brza torta. To se lako uči i podiže samopouzdanje, pa ce se mozda odvažiti da nauče i nešto komplikovanije da pripremaju, a sigurno nece ostati gladni!

Vaš Youtube kanal je veoma raznovrstan, da li imate neki plan koje ćete recepte predstavljati ili jednostavno šta vam u datom trenutku padne na pamet?

– Pripremam ono sto mi se sviđa, kao i ono sto vole moji ukućani, a kako nas ima puno, različite su i želje!

Kako ste vi naučili da kuvate?

-Kao i svaka devojcica, gledala sam mamu i baku kako kuvaju i mese, a one nikada nisu branile da im pomažemo u tome. Sećam se da smo moje sestre i ja, često spremale slatkiše da iznenadimo roditelje kada dođu sa posla.

Vaš kanal je za kratko vreme dostigao veliki broj pregleda. Da li ste očekivali tako nešto i kakvi su vam planovi za budućnost?

-Ne mogu da kazem da sam očekivala takav uspeh, ali sam se nadala tome. Planiram da unapredim kvalitet svojih snimaka i fotografija, kako bi moji pratioci mogli više da uživaju u hrani koju pripremam.

Podelite neki savet za buduće gastro blogere.

-Samo počnite i učite u hodu. Na tom putu ćete imati i uspone i padove, ali sve se prevaziđe. Uvek se nađe neko od koga dobijete fenomenalan savet. Meni su puno pomogle koleginice i kolege koji se dugo bave ovim poslom. Čujemo se često i razmenjujemo iskustva.  Ne odustajte kada naiđete na prepreke i ako zarada ne krene kao što ste očekivali. Ovo je mnogo lep posao, iako dosta naporan – kaže Milica za naš portal.

Milicu možete pratiti preko Facebook stranice, Youtube kanala ili bloga.

Pročitajte više priča o gastroblogerima ovde

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
642 Shares
642 Shares
Share via
Copy link