Srbija

Vlast najavljuje novo povećanje plate medicinarima, a ni staro obećanje nisu ispunili

Predstavnici vlasti pompezno su najavili da će primanja zdravstvenih radnika od Nove godine biti povećana za 5%. Sa druge strane, zdravstveni radnici nemaju predstavu koliko će povećanje zaista i dobiti i da li će ga uopšte i biti.

Razlog je što se ne zna osnovica na koju bi trebalo da bude primenjena povišica od pet odsto.

Naime, u novembru 2019. godine medicinski tehničari i sestre dobili su povećanje od 15 odsto, a lekari 10 odsto.

Onda je izbila pandemija i država je da nagradi požrtvovanost medicinskog osoblja odlučila u aprilu da im poveća plate za 10 odsto.

Međutim, to je i dalje stimulacija, jer nikada nije doneta odluka da to povećanje uđe u cenu rada, odnosno da bude trajno povećanje plata, piše Danas.

Sindikalci ovih dana pregovaraju sa Ministarstvom zdravlja, jer od toga da li će ove stimulacije postati trajno povećanje zavisi i koliko novca će zapravo iznositi onih pet odsto.

Ukoliko bi zdravstveni radnici dobili povišicu na ovih 10 odsto, onda bi zaista i imali značajno povećanje plata, u odnosu na početak 2020. oko 12 odsto više od ostalih zaposlenih u javnom sektoru.

Međutim, ukoliko bi aprilsko povećanje samo ostalo stimulacija, povećanje plata medicinarima bi iznosilo pet odsto i faktički od aprila sledeće godine bi bilo jednako povišici koju će dobiti ceo javni sektor.

Zoran Ilić, predsednik sindikata zdravstvenih radnika Nezavisnost, kaže da očekuju ovih dana odgovor od ministarstva da li će se ova stimulacija pretvoriti u trajnu povišicu.

„Mi smo tražili da to postane trajna povišica. Treba reći da je ta stimulacija 10 odsto na osnovnu platu, a u stvari je plata efektivno povećana za oko 6,5 odsto. Takođe nadali smo se većem povećanju od pet odsto za narednu godinu, tražili smo 10 odsto. Svesni smo da i drugi u javnom sektoru treba da dobiju nešto i da ne treba preopterećivati privredu, ali zdravstveni radnici su podneli najveći teret u koroni i mislim da je trebalo prikazati tu razliku“, napominje Ilić, dodajući da bi to trebalo uraditi sada kada se pravi budžet za narednu godinu.

On napominje i da bi lekari i ostali zdravstveni radnici, u slučaju da sledeće godine nestane korona virus, mogli da dođu u situaciju da im se smanje plate za tih 10 odsto ukoliko ostanu kao stimulacije, a ne uđu u cenu rada.

I Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, ističe da je poslednje trajno povećanje bilo u novembru 2019. godine i da je odlukom vlade povećanje iz aprila trebalo da se učini trajnim čim se stvore uslovi, a to znači početkom rada Skupštine, ali to se još nije desilo.

„I ta stimulacija od 10 odsto je važila za zaposlene u zdravstvu, ali nije obuhvatala one koji su se našli na bolovanju, odmoru ko je uspeo da ga dobije, samoizolaciji zbog korone. Nisu je dobili ni specijalizanti koji su podeli dobar deo tereta kod prijema obolelih. Pored toga nama još skidaju 10 odsto od bruto plate na osnovu zakona o smanjenju plata u javnom sektoru koji je prestao da važi pre tri godine“, kaže Panić.

Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara, ističe da do njih dolaze razne, ponekad i suprotstavljene informacije, ali da je povišica iz aprila smo jednokratna stimulacija.

„Čuli smo da se u nekim ustanovama ta stimulacija delila fer, po kategorijama kako su zaposleni bili izloženi kovidu, ali negde i nije bilo tako. Ima mnogo nepoznanica oko toga. Problem je što nemamo nikakvu komunikaciju sa Ministarstvom zdravlja, a računice oko plata nikako nam se ne slažu“, ističe Ilić napominjući da ona ne dobija 10 odsto na platu.

Juče je trebalo da bude isplaćen jednokratan bonus od 10.000 dinara zaposlenima u zdravstvenom sektoru.

Tražili smo od ministarstava zdravlja i finansija razjašnjenje oko toga da li je aprilsko povećanje od 10 odsto trajno ili samo stimulacija i ko je prima, kao i da li će ući u osnovicu za povećanje od naredne godine, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Kakva je to država u kojoj doktora mole da se vrati, a zatim ga zatvore i smanje mu platu?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
204 Shares
204 Shares
Share via
Copy link