Koronavirus Novi Sad

Kakva je to država u kojoj doktora mole da se vrati, a zatim ga zatvore i smanje mu platu?

Ranije ovog meseca preneli smo apel medicinara, smeštenih u karantinu u Vojnoj gimnaziji, koji su se odazvali molbi i pozivu srpskih vlasti da se iz inostranstva vrate u Srbiju i pomognu svojim kolegama u jeku epidemije koronavirusa.

Jedna od njih je i Zita Belić, doktorka iz novosadske Hitne poći. Ona je trenutno u kućnoj izolaciji, a kako kaže primila je umanjenu platu.

– Smanjili su mi platu za dva dana u martu, kada nisam došla na posao jer sam bila u karantinu. A sada je stigao prvi deo plate u aprilu, umanjen za 35 posto – rekla je dr Zita za Luftiku.

Ona ne može da dobije bolovanje, jer nema zvanično rešenje o izolaciji. Po otpustu iz karantinskog smeštaja u Vojnoj gimnaziji, uručeno joj je samo Obaveštenje o usmenom rešenju, bez potpisa i datuma.

Obaveštenje o usmenom rešenju
Foto: Luftika/Privatna arhiva

– Moja doktorka od koje sam tražila bolovanje, kaže da to nije dovoljno i da mi treba Potvrda o izolaciji, sa mojim podacima. Nije mogla da mi da bolovanje i ja sada primam umanjenu platu, a nisam u mogućnosti da se vratim na posao jer su mi odredili obaveznih 28 dana samoizolacije – rekla je Zita.

Vlada Srbije je početkom aprila donela Zaključak kojim se obezbeđuje pravo na naknadu zarade u visini od 100 odsto zaposlenima koji zbog neposrednog izlaganja riziku radi obavljanja svog posla, lečenja, zbrinjavanja i obezbeđenja obolelih privremeno odsustvuju sa rada, jer se nalaze u samoizolaciji ili izolaciji ili su oboleli od COVID-19.

Oni će odsustvo sa posla dokazivati rešenjem nadležnih organa, između ostalih i organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice – carinskog organa.

Da bi doktorka Zita dobila Potvrdu o izolaciji, neophodno je da pošalje zahtev Ministarstvu zdravlja, što je kako kaže učinila još davno.

– Odgovora nema, iako je pisalo da je rok za odgovor 8 dana. Sada saznajem da imaju pravo da odgovore i u roku od 160 dana, što je zaista previše – kaže dr Belić.

Nelogičnostima ovde nije kraj, pa tako Zita još čeka rezultate testa na COVID-19.

– Nisam dobila rezultat testa. Samo su nas pustili kućama – rekla je novosadska doktorka dodajući da joj se 28 dana izolacije računa od dana izlaska iz karantina, te da je policija svakdnovno zove kako bi proverila da li poštuje izdatu meru.

Ko je odlučio da produži izolaciju i na osnovu kog Zakona, čijeg mišljenja, preporuke?

Ostaje nejasno, baš kao što je nejasno i nepotpisano Obaveštenje o usmenom rešenju bez datuma na njemu.

Podsećanja radi, grupa lekara i medicinskih tehničara koji su zajedno sa Zitom stigli u Srbiju, dobili su garancije od konzulata da su oslobođeni karantina i izolacije. Rečeno im je da će biti testirani i ukoliko su negativni, biće im omogućeno da se odmah uključe u rad, kako bi pomogli opterećenim kolegama.

Zita je u izolaciji, dužoj od zvanično propisanog perioda. Oduzet joj je deo plate i uskraćena joj je mogućnost da se vrati na posao.

Htela je da se vrati u Srbiju i da što pre počne da radi.

Ona je lekar, prva i najvažnija linija odbrane u borbi sa „nevidljivim neprijateljem“ u Srbiji.

Problem je što imamo dve Srbije, pa ljudi lako zalutaju.

Imamo ružičastu, kojoj verujemo na reč i naivno „nasedamo“ na pozive humanosti i solidarnosti. A imamo i onu koja na ekstreman način krši ljudska prava i, kako pokazuje slučaj Zite Belić, onu u kojoj sistem, prava i zakoni umiru pod pritiskom teškog vanrednog stanja, samovolje pojedinaca i sramotno neefikasne birokratije.

Novosađanin koji je uhapšen jer nije čuo apel predsednika: Pakuj porodicu i beži iz Srbije

 

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
365 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
365 Shares
Copy link