Srbija Vesti

Radnici u Srbiji ostaju bez posla, a Vlada subvencionise zapošljavanje „novonastanjenih lica“

radnici
Printscreen

U danima kada Fijat otpušta radnike uz ponuđenu otpremninu od 1.000 evra po godini staža ili ih gotovo uslovljava i prinudno izvozi iz Srbije i šalje u svoje pogone u inostranstvu, Vlada Srbije donela je kontraverznu Uredbu kojom se omogućavaju novčane subvencije poslodavcima koji odluče da zapošljavaju strance, odnosno kako je novim zakonom pravno formulisano „novonastanjena lica“ za kojima postoji potreba na domaćem tržištu rada.

Ova vest nije odjeknula u javnosti kako se prvobitno očekivalo, ali je ipak izazvala oštre komentare po društvenim mrežama.

Sudeći po iznetim mišljenjima na forumima i portalima, preovladava osećaj besa, razočaranosti i straha da je država i zvanično svoje građane stavila u neravnopravan i diskriminisan položaj u odnosu na strane državljane koji imaju nameru da žive i rade u Srbiji.

Jedan forumaš sa pravom se pita da li naša vlast ovim pravnim propisom podstiče ogoljeni rasizam.

Ubrzo je došlo i pojašnjenje od strane ekonomskih stručnjaka i predstavnika sindikata koji su objasnili na koga se ova Uredba odnosi. Oni tvrde da je reč o visokokvalifikovanoj radnoj snazi i da će najviše benefita ovom Uredbom imati pre svega velike kompanije koje zapošljavaju IT stručnjake, inženjere i menadžere raznih profila.

Ko ima pravo na subvencije?

Uredba jasno kaže da pravo na ostvarivanje podsticaja imaju poslodavci koji sa „novonaseljenom osobom“ zaključe ugovor o radu na neodređeno, sa punim radnim vremenom i osnovnom mesečnom zaradom od najmanje 300.000 dinara.

Podsticaj se isplaćuje u visini od 70 odsto obračunatog i uplaćenog poreza na zarade i 100 odsto obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.

Praktično, poslodavac prvo sam uplati državi poreze i doprinose, a zatim mu država refundira taj novčani iznos.

Ova Uredba stupa na snagu 1. jula ove godine i odnosi se na period od najviše 60 meseci, zaključno sa 31. decembrom daleke 2028. godine. Na nju se mogu osloniti kako domaće, tako i strane firme koje posluju u našoj zemlji.

Vlada Srbije izdala je saopštenje u kojem navodi da „Uredba predstavlja važnu meru za prilagođavanje poslodavaca novim uslovima poslovanja na međunarodnom konkuretnom tržištu u periodu značajne inflacije“.

U istom saopštenju navodi se da će ova mera omogućiti podsticaj domaćim poslodavcima uz zadržavanje jednakog fiskalnog opterećenja kako bi zarade koje se isplaćuju stranim državljanima, domaćim povratnicima ili onima koji su se školovali u inostranstvu, bile konkurentne zaradama koje isplaćuju inostrani poslodavci.

– Sa jedne strane to mogu da podržim, jer je bolje da rade u našoj zemlji nego da idu u druge evropske zemlje. Uredbom se predviđa da te kompanije budu oslobođene plaćanja PIO doprinosa i da sve to ide na teret budžeta. Imaju olakšice na porez na dohodak. Na prvu loptu sigurno da je dobro da sve ove radnike i forme zadržimo u Srbiji, ali bi bilo dobro da probamo da sa ovakvim uredbama i naše ljude zadržimo u Srbiji. Ovako mi ih školujemo i čim završe fakultete oni beže u inostranstvo – navela je Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić za Euronews Srbija.

Prema njenom mišljenju, reč je o takozvanoj namenskoj uredbi koja je pre svega doneta zbog firmi koje se masovno premeštaju iz Ukrajine i Rusije.

Ona zamera Vladi da ovom Uredbom podstiče produbljivanje već postojeće nejednakosti.

– Nisam od onih koji apriori nešto osuđuje i mislim da se ovakve kompanije moraju privlačiti, ali da ne bi smelo da se prave ovolike razlike. Ovo bih podržala pod uslovom da se nešto slično donese i za naše radnike, da se i njima daje olakšica. Mi dovodimo strance i potenciramo ostanak stranaca, dok u isto vreme, iz iste branše, iz iste delatnosti naši ljudi odlaze u neke druge zemlje Evrope i sveta. To je moja zamerka ovoj Uredbi – rekla je Savić.

Ovakvi zakoni već postoje u mnogim zemljama Evropske unije, a doneti su pre svega zbog nedostatka kvalifikovanih radnika iz pojedinih delatnosti.

Kada i kako će se srpske vlasti pobrinuti da zadrže naše državljane, koji decenijama robuju siromaštvu i izlaz traže van granica ove zemlje kako bi prehranili sebe i svoje porodice, pitanje je na koje možda nikada nećemo dočekati konkretan odgovor i rešenje koje pokreće akciju.

Srbija je očigledno obećana zemlja za strane državljane i njihove kompanije, dok državljani Srbije gledaju u Vučića i njegove grafikone verujući da i dalje može da se živi od ružičaste prosečne plate dok cene punim tempom odlaze van granica platežne moći.

Subvencije države izostale, 50 penzionera preseljeno iz privatnih u državne domove za stare

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
10 Shares
Share via
Copy link