Svet Vesti

Profesije koje u Nemačkoj najbolje zarađuje i 3 zanimanja s platama iznad 80.000 €

nemacka plate
Foto: Shutterstock

Portal kununu.com analizirao je visinu plata u Nemačkoj i došao do zaključka u kojim zanimanjima možete najviše zaraditi.

Online platforma je analizirala koliko zaposleni u Nemačkoj stvarno zarađuju na osnovu više od 500.000 podataka o platama.

Podatke za analizu dali su zaposleni za 2021. i 2022. godinu pa možemo reći da nude prilično svež uvid u to koliko se zarađuje u Nemačkoj. Osim toga, pri ocenjivanju se gledalo samo na primanja zaposlenih na puno radno vreme, prenosi N1 Zagreb.

Prosečne godišnje bruto plate su neverovatne – pogotovo one na prva tri mesta.

Zanimanja s najvišim platama

Uz sklonosti i veštine, plata obično igra glavnu ulogu pri izboru zanimanja. Kununu je u svojoj analizi uzeo u obzir samo određene profesije. Iz analize su isključeni:

  • poslovi s rukovodećom funkcijom, na primer glavni lekar
  • nazivi poslova koji su previše opšti, na primer poslovni partner
  • poslovi s manje od 200 dostupnih podataka o plati

Digitalizacija i globalizacija stvorili su mnoga nova zanimanja s visokim platama. Ali, neki poslovi možda uskoro više neće postojati.

Za to ne bi trebalo da se brinu osobe koje imaju sledeća zanimanja: medicinski savetnici, advokati i piloti.

S prosečnom godišnjom platom od 86.300 evra, medicinski savetnik zauzima prvo mesto na lestvici. Medicinski savetnik je medicinski naučni stručnjak za lekove. On deluje kao kontakt između lekara i farmaceuta, a takođe uspostavlja vezu između farmaceutskih kompanija i bolnica. Većina ljudi zna da se u farmaceutskoj industriji i medicini dobro zarađuje. Uostalom, lekarska je struka jedan od bolje plaćenih poslova za mlade stručnjake bez iskustva. Poprilična je i minimalna plata: prema informacijama objavljenima na kununu.com, ona iznosi 62.000 evra godišnje. Kako analiza portala pokazuje, prostora za napredak takođe ima puno. Medicinski savetnik u Nemačkoj može da zaradi do 137.100 evra godišnje. Poslodavci s najvišim platama za medicinske savetnike su Roche, HEXAL AG, Boehringer Ingelheim i AstraZeneca GmbH.

Na drugom mestu lestvice sledi zanimanje – advokat. S 83.200 evra godišnje ovaj je posao definitivno jedan od najbolje plaćenih. Opet, raspon plata je ekstreman. Dok je minimalna plata 37.800 evra godišnje prema analizi, do 146.400 evra mogu dobiti iskusniji advokati svoj rad. Početne plate advokata u Nemačkoj s manje od tri godine radnog iskustva kreću se između 37.800 evra i 59.520 evra.

S razlikom od samo 900 evra, na trećem mestu sledi zanimanje pilota. U proseku piloti u Nemačkoj zarađuju 82.300 evra, navodi kununu. Zavisno od iskustva i delatnosti, raspon plata je veliki: između 28.500 evra i 159.100 evra. Međutim, ono što ovde iznenađuje je relativno nizak nivo zadovoljstva platom. To je 56 posto, dok je za medicinske savetnike 78 posto, a za advokate 72 posto.

Najveće plate

Ovo su tri zanimanja s najvećim prosečnim platama u Nemačkoj:

  • medicinski savetnik – prosečna godišnja plata 86.300 eura
  • advokat – prosečna godišnja plata 83.200 evra
  • pilot – prosečna godišnja plata 82.300 evra

Biković za dan uzme i do 5.000 €, Laušević i Berček po 2.000 €! Ovo su najplaćeniji srpski glumci

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

67 Shares
Share via
Copy link