Magazin

Mali: Vlada u četvrtak o izmenama Zakona o eksproprijaciji

siniša mali T
Printscreen

Mnistar finansija Siniša Mali najavio je danas da će se već na narednoj sednici Vlade u četvrtak doneti izmene Zakona o eksproprijaciji.

– Zakon jeste u skladu sa Ustavom, a u pitanju su neki rokovi, koji, prema mišljenju predsednika (Aleksandra) Vučića, a i našem, daju kraći vremenski rok za odlučivanje oko prodaje imovine od pet dana. Danas ćemo napraviti predlog izmena novog zakona, kako bismo do četvrtka imali na sednici vlade. Krajnji rok za potpisivanje je do 10. u mesecu, a ući će u parlament na usvajanje do kraja godine – rekao je Mali na TV Prva.

On je naglasio da taj zakon nema veze sa Rio Tintom.

– Taj zakon nema baš nikakve veze sa Rio Tintom. Svaki dokument koji je donet za Rio Tinto je daleko godinu dana od nas. To je za neke bio izgovor, da kažu: ‘Da, ovo je otimačina i mi zato protestujemo protiv Rio Tinta’ – kazao je ministar finansija.

Mali je rekao da se „nijedna odluka neće donositi bez građana koji žive tamo“ i bez završene studije o uticaju na životnu sredinu.

– Shodno onome što je predsednik rekao, promenićemo par odredbi zakona. Kada se završi studija o uticaju na životnu sredinu, ako se pokaže da jalovišta neće biti u koritima reka, da nema uticaja na životnu sredinu, onda će se postaviti pitanje građanima. Ako se pokaže da je moguće, na kraju krajeva, razgovaraćemo sa građanima, neka oni sami odluče šta je za njih najbolje – dodao je Mali.

Mali je rekao i da ga iznenađuju protesti koji se dešavaju u Srbiji.

– Kome odgovara ovako jako Srbija, da imamo stopu nezaposlenosti od 10,5 odsto, koliko smo imali prošlog kvartala? U okruženju, nikome. Zato imamo veći pritisak, da se Srbija vrati u prošlost – ocenio je Mali.

Ministar je takođe najavio da će od 1. januara naredne godine parovima koji dobiju prvo dete biti isplaćivana jednokratna pomoć od 300.000 dinara.

– Mi taj novac imamo zato što je to prioritet i možda najvažnija stvar koju treba da uradimo u narednom periodu. U ovom trenutku gradimo i saobraćajnice i auto-puteve, ali nam ništa ne vredi ako tim putevima nema ko da se vozi. Ovo nije pitanje novca, nego ispravne ekonomske politike. Dakle, 300.000 dinara za prvorođeno dete, a u narednom periodu ćemo izaći sa merama i za drugo, treće dete. U ovu svrhu, Srbija se neće zaduživati – naglasio je ministar na TV Prva.

Mali je rekao i da će budući roditelji dobijati i pomoć koju isplaćuju lokalne samouprave, pa će primera radi, Beograđani dobiti 300.000 dinara za prvo dete, koje će država uplatiti iz budžeta, i još 100.000 od lokalne samouprave.

Probuđen narod neće dati svoju zemlju prodanim dušama

Luftika

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Uglavnom je zakon dmipljen da bi org krim grupa av mogla da uzme šta poželi….. Sad je malo kasno…. Gotovi ste

83 Shares
Share via
Copy link