Magazin

Vučić: Od 1. januara za svako prvo dete 300.000 dinara

vucic
Foto: Instagram/Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas nove demografske mere.

– Imajući u vidu da polako nestajemo kao nacija, da nas je sve manje, da je stopa rodnosti u našoj zemlji tek nešto više od 1,5, a potrebno nam je 2,15, to je veoma složen problem. Svetski stručnjaci razmišljaju decenijama kako da taj problem reše. Bez obzira na sve to što su bogate zemlje decenijama uspešno taj problem rešavale, danas se suočavaju ponovo sa njim – naveo je predsednik Srbije.

Kako je dodao, od 1. januara će Srbija za svako prvorođeno dete, umesto dosadašnjih 100.000 dinara, odmah uplaćivati 300.000 dinara.

– Ne mislimo da će taj novac rešiti sve probleme, ali će biti kombinovan sa mnogo drugih mera. Za drugo dete je tri puta 10.000 mesečno, za treće 12.000 i za četvrto 18.000 mesečno – naveo je Vučić.

Posebna briga će, kako je naveo, biti vođena o drugom detetu, a u narednih 15 dana javnost će biti obaveštena o merama.

– Ovo za prvo dete nam je bila brza mera, naročito za siromašnije građane, one koji pripadaju nižoj srednjoj klasi, da im to bude jedna podsticajna mera. Kada dobijete prvo dete, onda je najteže, ali deo tih stvari ostane i za drugo i, nadamo se, treće dete. Prva mera je 100.000 dinara od države. Neki drugi gradovi isplaćuju po 100, 150.000 dinara – rekao je predsednik Srbije.

On je rekao da je odlučeno da se ide na izmene Zakona o porodici.

– Pošto nam danas majke rađaju prvo dete u 30. godini prosečno, u poređenju sa prosečnim nacijama izgubimo čitavu generaciju – rekao je predsednik.

On je dodao da će se nastojati da se motivišu i studenti – da ne beže od rađanja dece.

– Za studente odmah donosimo meru, da ukoliko devojka ili žena rodi dete, da za nju ne važe ispitni rokovi. Isto tako za muškarca koji je student, da su oni položili ispite, a do 26. ako završe onda se računa kao da su u roku, a za studente medicine do 28. godine – naveo je predsednik Srbije.

Kako je najavio, država će bespovratno davati učešće za stanove mladim bračnim parovima. Svojina će biti upisana “na majku”, što će to biti velika mera koja će značiti mladim parovima, ali će podstaći i gradnju.

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

446 Shares
446 Shares
Share via
Copy link