Lifestyle

Male tajne pripremanja supe

U prošlosti mnoge žene nisu odlazile na posao već su bile domaćice. Stizale su da kuvaju, ali i da svojim ćerkama i unukama budu mentori, pa su tako devojčice od malih nogu pomagale mamama i bakama u kuhinji. Ljušteći luk i guleći krompir upoznavale su se sa kulinarskim tajnama da bi ubrzo na trpezarijskom stolu zamirisao i rezultat njihovog truda. Međutim, to vreme je prošlo i danas retko koja mama, ali i baka, ima vremena da provodi sate u kuhinji strpljivo se igrajući sa svojim detetom, pokazivajući i otkrivajući kulinarske čarolije.

Muškarcima je važno da njihova izabranica ume da skuva ukusnu supu kao što to njihova mama ume – dobro, možda ne baš toliko izvanrednu, ali makar približno dobru. Supu nije teško pripremiti, ali da bi ona bila ukusna i da bi mogla da ponese titulu „najukusnija supa“, potrebno je poznavati neke od kulinarskih tajni.

supa-sa-mesom-cufte
Foto: stocksnap.io

Naime, kao što znamo, supa se može priremiti od skoro svega što nam je pri ruci. Što više povrća koristite to će supa biti ukusnija i zdravija. Međutim, pošto visoka temperatura uništava vitamine bitno je da se svo zeleno povrće dodaje što kasnije.

Ako koristite supu u kocki, preporučujemo vam da prvo probate supu, pa da tek onda dodajete začine po sopstvenom ukusu. Slanost se pojačava isparenjem tečnosti, s toga je solite tek kada ona bude gotova. Ukoliko ste je presolili, razblažite je dodavanjem vode, krompira ili korenastog povrća.

supa-corba-persuni
Foto: pexels.com

Supu, osim začinima i povrćem možete obogatiti i knedlama ili krutonima. Knedle se mogu pripremiti od belog ili kukuruznog brašna, griza, dodavanjem začina, jaja i mleka. Znaćete da su skuvane kada isplivaju na površinu, a ono što je važno jeste to da se ne stavljaju u ključalu vodu pošto mogu da se raspadnu. Krutoni, pržene kockice hleba, se ređe koriste kod nas, ali su veoma ukusni i svakoj supi obogaćuju izgled i ukus.

Ukoliko više volite gušću supu, bitno je da na početku kuvanja dodate malo brašna. Da biste dobili željenu gustinu, supu kuvajte bez poklopca, na taj način će ona brže ispariti i zgusnuće se, jedino što će se zapremina smanjiti. Takođe, mnoge domaćice miksuju ili pasiraju povrće. Pasiranje se može vršiti i ručno bez upotrebe elekstričnog miksera, i to uz pomoć posude, cetke i drvene varjače. Na posudu stavite sito u koje ćete pažljivo sipati 1-2 kutlače ohlađene supe. Potom povrće koje nije prošlo pritisnite varjačom. Dolivajte supu kako bi taj sadržaj lakše prolazio kroz sito.

corba-supa-tikvica-krutoni-tanjir
Foto: foodiesfeed.com

U prošlosti su mnoge domaćice supe kuvale subotom kako bi narednog dana bez brige mogle da odu na nedeljnu misu. Supa je tada bila ukusnija, jer su tako sastojci imali vremena da se sjedine i da stvore simfoniju ukusa.

Pročitajte više zanimljivih recepata

Čitajte Luftiku na Google vestima

Anita Čolak

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

54 Shares
Share via
Copy link