Beograd Magazin

Grozne smo komšije, a ova fotografije su ogledalo našeg mentaliteta

Svima nam je poznata ona ružna izreka „da komšiji crkne krava“… Pored rđave konotacije, još je tužnije što se često ispostavi istinitom. Koliko su dobrosusedski odnosi, tolerancija i obzir prema sustanarima zanemareni u srpskom društvu najbolje ilustruje fotografija iz Beograda koju je na društvenoj mreži Tviter objavio režiser Srđan Dragojević.

Stanari jedne zgrade u Beogradu očigledno se nisu vodili jednom drugom srpskom poslovicom – “dogovor kuću gradi”.

Zgrada se nalazi u Baba Višnjinoj ulici na Vračaru, a u pitanju je staro zdanje kojem je fasada prilično devastirana.

Komšija sa trećeg sprata očigledno je želeo da to popravi, ali po svemu sudeći nije uspeo da ubedi ostatak stanara. Tako je samo jedan deo fasade okrečen.

Inače, za saniranje fasada odgovorni su upravnici i stanari. Upravnik pravi plan i program održavanja zgrade, koji obuhvata i radove na fasadi i krovu. Usvaja ga stambena zajednica i počinje realizacija.

Očigledno, u ovom slučaju dogovor nije postignut, pa je komšija na svoju ruku okrečio deo fasade koji obuhvata njegovu terasu.

Za objekte koji su zaštićeni, potrebna je saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Kako je u pitanju stara zgrada, postavlja se pitanje da li je pod zaštitom i da li je postojala dozvola za ovakvo ruglo, piše Nova.

Uskoro su na Tviteru šerovani drugi, slični primeri delimično okrečenih fasada.

Ali i sumnjivih nadogradnji…

Bilo da su u ovom slučaju zakazale institucije ili međuljudski odnosi, rezultat je poražavajuć.

Beograd je prepun lepih starih grada, koje valja očuvati. Nećemo zalaziti u to ko je ovde u pravu – komšija koji tera inat ili stanari koji nisu imali volje ili novca da srede zgradu.

Jasno je samo jedno: ova fotografija zaista predstavlja ogledalo našeg mentaliteta.

Pozorišnog krojača komšije zazidale u kući u Novom Sadu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link