Magazin

Šapić komšijama napravio pakao od života, pa doveo policiju da čuva njegovu nelegalnu vilu

sapiceva vila
Šapićeva vila, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ispred vile predsednika Opštine Novi Beograd i člana predsedništva SNS Aleksandra Šapića juče se pojavila patrola policije i to u trenutku kada su radnici postavljali skelu. Komšije kažu da je policija bila tu kako bi se izbegli potencijlani sukobi. Oni takođe navode i da su gradilište obišli komunalni policajci koji su se lažno predstavili kao građevinski inspektori, ali i odbili da se legitimišu.

Nova.rs je danas obišla Šapićeve komšije, koji su izrazito kivni i besni zbog nastavka gradnje ovog gigantskog objekta, čije građevinske dozvole su upitne. Osim buke i prašine, ljudima je postavljanjem jučerašnje skele blokiran prolaz, nemaju struju pola dana, a najugroženiji je prvi komšija do vile Ljubinko Pejović.

U službi građana

– Pokušao je da postavi skelu još pre nekih mesec dana i mi smo to sprečili, međutim juče se pojavila policija i postavili su novu skelu. Mi se zaista nismo mogli sukobiti sa policijom, koja je zapretila da će nas privesti ukoliko budemo onemogućivali radove. Celo prepodne je trajala rasprava, mi smo se morali povući, da ne bismo išli u policiju. Policija mi je rekla da su navodno došli da spreče sukobe između nas komšija i izvođača – objašnjava Pejović.

Sagovornik portala Nova kaže da je još ranije podneo krivičnu prijavu. Kako je rečeno, Pejović se prethodno u više navrata žalio nadležnoj gradskoj inspekciji, koja je odbijala da postupi.

– Ovde ne mogu da prođu vatrogasna kola ili Hitna pomoć, ne daj Bože da nekome nešto zatreba hitno. Ne znamo koliko će to tu stajati, ovo traje od maja. Šta mi možemo sada da uradimo, kada on sarađuje sa policijom – kaže razočarani komšija Pejović.

Prema rečima komšija, Aleksandra Šapića nisu videli, ne pojavljuje se lično.

– To je objekat koji se podiže bespravno, bez građevinske dozvole, koji nam je potpuno urušio kvalitet života. Meni je mnogo štete naneto, poplavljena kuća, naprsnuća, podignut parket… Ja sam pokrenuo sudski postupak, veštaci sada rade svoj posao, pa ćemo videti – rekao je Pejović.

Najbolji komšija

Ostale komšije se solidarišu sa Pejovićem, kolektivno su nezadovoljni i tvrde da će se držati na okupu.

– Jednostavno teror, uzurpirao je javni deo površine. Sve te dozvole koje on nabavi, on sam sebi piše. Mi smo zvali građevinsku inspekciju, a pojavila se komunalna policija. Iskren da budem, došla su dva musava čoveka , nisu hteli da se legitimišu, izgledalo je kao da su radnici koji su glumili inspekciju – tvrdi drugi komšija Dragan Dedeić.

Komšije tvrde da na njihovo pitanje da li se policiji inspekcija legitimisala oni su reagovali sa: „Jao pa nisu, to su oni valjda.“

Izvesno je da gradnja Šapićevog objekta uznemirava i oštećuje građane i okolinu na više nivoa.

– Mi nailazimo na zid, u svakom smislu. Ovo su tipske kuće, iz devedesetih. Ovo je adaptacija koja potpuno ugrožava ambijent, prvog komšiju, te i sve nas ostale. Radovi su previše obimni za ovaj prostor, imate zid koji se pruža na više metara. Gubi se na vrednosti susedne kuće, ko će posle da dođe tu da stanuje na ovakav način – kaže jedna od komšinica Mira Kovačević.

– Ja mislim da on tu pravi stambeno-kompleksni blok. Kad smo uspeli da vidimo šta se unutra dešava, videli smo portirnice i prijavnice, ko još pravi ovoliku kuću za sebe, sa ogradom visine od pet metara – tvrdi Dragan Dedeić.

Istakli su da im niko ne javlja kada će zbog radova biti isključena struja.

Jedan od komšija, Milan Šaranović je najavio da planira da ode u građevinsku inspekciju i da napismeno pokaže ko je dao dozvolu i šta se tu dešava.

– U junu se začula takva eksplozija, kuća nam se tresla, ja sam pomislio u momentu da je NATO agresija. Međutim, rušili su zid koji je potpuno pao i sve se zatreslo. To oni mogu, Vučić i njegov prvi saradnik, mi ne možemo – kaže Šaranović i dodaje kako su on i njegova porodica u strahu.

– Nikad pre nismo zaključavali kapiju, sada se iskreno plašimo. Zar treba da nam dovede onog njegovog „mesara“ iz zatvora? To su sve njihovi saradnici – rekao je komšija Šaranović.

Kvadrat manje-više

Podsetimo, Šapić je pre gotovo godinu dana kupio kuću na Bežanijskoj kosi površine od 149 kvadrata. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije piše da ta kuća ima površinu od 98 kvadrata, dok je u katastru nepokretnosti navedeno da je njena korisna površina 149 kvadratnih metara.

Prema podacima s tog sajta, ta kuća ima podrum, prizemlje, prvi sprat i potkrovlje, a u katastru piše da ovaj, kao i ostali objekti u neposrednoj blizini, u trenutku gradnje nisu imali građevinsku dozvolu. Naznačeno je i da je pokrenut postupak za legalizaciju.

Izvor: Nova

Kako je krivična prijava protiv Aleksandra Šapića završila u fioci nakon što je ušao SNS

Čitajte Luftiku na Google vestima

161 Shares
161 Shares
Share via
Copy link