Magazin Srbija

“Prosipali su kiseli kupus sa terase, a komšinica je sa mrvama istresla i nož”

terasa smeće
Foto: Dragan Mujan / Nova.rs

Jedna korisnica Redita postavila je na toj društvenoj mreži pitanje koje je pokrenulo pravu lavinu komentara. Njeno pitanje je glasilo “kako se pokazalo izdavanje stanova Rusima? Kakva su vaša iskustva? I zašto na mnogim oglasima sada piše – “ne za strance”?”.

Krenulo je od toga da li da stan izda Rusima, ali je rasprava potom otišla u skroz drugom pravcu te su mnogi stanodavci podelili svoja iskustva o podstanarima uopšte, nebitno da li su stranci ili ne, ali i svom komšiluku uopšte.

“Imam stan koji želim da izdam i kada sam postavila oglas gomila Rusa mi se javila. Kakva su iskustva, da li sa razlogom na većini oglasa piše ‘ne za strance’?”, pitala je ona.

Nakupio se veliki broj komentara ispod njene objave. Najviše je bilo onih primera kako se “verni podstanari izbace”, zatim se stan izda Rusima po visokoj ceni, nakon čega ga oni najčešće demoliraju, ostave u haosu, i na kraju odu bez da nadoknade štetu.

Sve rasprodali, zapušili odvod i otišli

Tako su se nizali komentari po principu “čuo sam”, “od prijatelja poznaniku se desilo….”, “pričaju…” i slično.

“Prijateljevom poznaniku su rasprodali sve iz stana i otišli,” glasio je jedan komentar. Da li je hteo da zaplaši potencijalnu gazdaricu ili je ovo bilo stvarno, dalje nije navedeno.

“Znam primere gde su gazde rasterale svoje verne podstanare, zbog Rusa koji bi u Zemunu plaćali 800 evra za stan. Jedan poznanik je to uradio u oktobru, sad u februaru je kukao kako mu je demoliran stan, da je pola odvoda zapušeno, a uredno ih prijavio. Ostavili su oni i 3 depozita, a nastala šteta na nameštaju i u stanu je 7.000 evra. Nije mi krivo, oni su odlepršali u Gruziju koliko sam čuo”, tvrdi drugi.

Na to su se drugi pitali kako je moguće da neko napravi štetu u ovolikom iznosu, te je usledio odgovor: “Gospodin je uzeo neku finu garnituru, a ovi su gasili cigarete svuda, zidovi usvinjeni, navodno su tu bile i žurke, uništen ogroman plazma TV, izgreban parket, mora sve da se kreči…”.

“Dosta Rusa je bilo svesno da ih cede za pare i onda su se ‘osvetili’ jer su morali da plaćaju pošto nemaju gde drugde…”, dodao je drugi korisnik Redita “objašnjenje”.

Najveći problem je što ne znaš ko su, pa samim tim ne možeš ni da im naplatiš štetu, smatra jedna korisnica: “Nisam sigurna koliko se isplati isterivati stare stanare da bi se Rusima izdao stana na tri meseca. Ostave haos za sobom i odu. Nit’ znaš ko su, nit’ možeš da im naplatiš štetu”.

Svoje iskustvo sa izdavanjem stanova Rusima, taksativno je naveo još jedan korisnik. On kaže, da je njegov rođak prošao ovako: Rođak izdao Rusu. Platio šest meseci unapred. Rus podneo zahtev za azil! Prestao da plaća stanarinu! Ne može da ga istera kao azilanata! Veliki problem!

“Ako ne poznaješ podstanara lično, nema šanse da predvidiš kakav će biti – to nema veze ni sa državljanstvom, ni sa polom, ni sa godinama. Depozit i rešena stvar”.

Suma sumarum, zaključak mnogih je bio: “Ko hoće veće, izgubi iz vreće.”

Rasol sa terase i nož u stolnjaku

Međutim, priča je vrlo brzo otišla u drugi pravac. Nadovezali su se komentari da ovo nema veze sa tim da li je neko Rusi, stranac ili naš čovek. Zapravo, ko se kako ponaša u stanu nema veze ni sa tim da li je stan tvoj ili si podstanar. Tako je dalja debata prešla u to kakvih sve komšija ima.

Od bacanja kiselog kupusa sa terase, polivanja rasolom sa drugog sprata, do toga da komšije tresu mrve sa terase a onda kroz prozor sa mrvama poleti i nož, ovo su samo neka od neverovatnih iskustava naših sugrađana sa svojim komšijama.

– Ovo rade i oni koji nisu podstanari. Evo isto jedna priča. Jedna komšinica je otresala mrve sa stolnjaka sa terase i nije ni provalila da je na stolnjaku bio i nož! Leteo je sa desetog sprata, mogao je nekog da ubije – napisao je jedan korisnik Redita svoje iskusvo.

– Naravno, gde bi prosuo ako ne sa terase? Nećeš valjda u hodnik zgrade?- pita se drugi korisnik.

Bilo je i primera da nož upadne i u spoljašnu jedinicu klima uređaja, dodaje još jedan od korisnika: “Jednom drugu se slično desilo, samo nož nije pao dole na pločnik nego na komšijinu klimu ispod njega”.

A, bilo je i kiselog kupusa sa četvrtog sprata. Teško onome ko se našao u tom momentu ispod terase: “Evo moje priče… Prosipali su kiseli kupus sa terase (u više navrata). Stan je na četvrtom spratu.”

Nije bitno odakle je, već kakav je

Svoje loše iskustvo podelila je još jedna korisnica Redita. Naime, nju je za malo jedna žena polila rasolom!

“Skoro za malo da me jedna baba polije rasolom sa drugog sprata zgrade. Izbacivala je lavorom u više navrata i taman kad sam se malo udaljila i počela da je snimam, provalila me je i prestala. Dva dana kasnije kad sam prošla tu, zatekla sam tepih kako visi na žici (od bandere) ispred njene terase, nasred ulice”, podelila je ona svoje iskustvo.

Tako da dođosmo do onoga što su i učesnici ove rasprave i sami zaključili – pitanje manira i lepog ponašanja nema veze sa tim ko je odakle, već kakav je. Bili Rusi, Ukrajinci, Srbi… ko god, sve je do toga kakvi smo kao ljudi.

Izvor: Blic

Komšinice oplele po Milici Dabović: Ne zna da se javi, ima kompleks i nije baš sva svoja

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link