Novi Sad Recepti Vesti Novi Sad

Kuvar 24 Kitchen Novosađanima preporučuje ovo jelo

Kuvar televizijskog kanala 24Kitchen i voditelj emisije “Lako, može svako“ Nenad Veljković Novosađanima preporučuje jelo humus, jer njega nazivaju najzdraviji namazom sveta.

nenad-veljkovic-kolaci
Foto: Jovana Rakić

Ovo jelo se može koristi kao namaz, ali i kao sos za glavno jelo, u salati, čak i kao dodatak dezertu. U Srbiji i svetu raste popularnost ovog jela, a koliko je ono zdravo potvrđuje kuvar 24Kitchen kanala za naš portal.

– Humus bih preporučio onima koji su na specijanom režimu ishrane, veganima, vegeterijancima, isposnicima, ali i svima koji žele da se zdravo hrane – kaže Nenad i dodaje da je ovo jelo idealno za pripremanje posnih jela.

nenad-veljkovic-kuvanje
Foto: Jovana Rakić

Humus je zdravo jelo koje postoje sve popularnije u Srbiji, a pravi se od leblebije koju niko u našoj zemlji ne proizvodi, iako za to postoje uslovi. Jedini proizvođač humusa kod nas je DTD Ribarstvo koje mora da uvozi leblebiju čak iz Turkse, jer se u Srbiji ne uzgaja.

Potražnja za humusom, koga nazivaju najzdravijim namazom sveta, raste u Srbiji. Ribella Houmous se pravi od leblebije (naut), susamove paste (tahini), jedinstvene mešavine začina, limunovog soka i belog luka. DTD Ribarstvo je prva i jedina fabrika koja proizvodi ovo jelo po staroj recepturi iz Libana.

Više o receptima sa bundevom

– Recept nam je otkrio jedan libanski kuvar  – kaže tehnolog DTD Ribarstva i dodaje da je ovo jelo bogato proteinima, ali i vitaminima A i B.

nenad-veljkovic
Foto: Jovana Rakić

Humus sadrži visoku koncentraciju gvožđa i vitamina C, proteina i dijetetskih vlakana, kao i znatne količine folata i vitamina B6. Leblebije, sastojak koji je zastupljen u najvećem procentu su dobar izvor proteina, sadrže mnogo biljnih vlakana, te deluju blagotvorno na organe za varenje. Može se koristiti umesto majoneza, koji nije toliko zdrav.

DTD Ribarstvo u svojoj ponudi ima 7 različitih ukusa hummusa, a to su Natural hummus, Hummus semenke bundeve, Houmous pikant, Hummus šitake, Hummus kari, Hummus urnebes i Hummus kukuruz. U narednom periodu ova kompanija planira da obraduje sve ljubitelje zdrave hrane sa još dva proizvoda od Humousa.

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku