Novi Sad Vesti Novi Sad

Ovakve čajeve nećete naći u supermarketima i kafićima

Kako dođe zima, tako spas tražimo u toplim čajevima, sa aromama cimeta ili ruma koji nas za čas podsete na praznike, Božić, zimu i neki mir, ušuškanost. Upravo ovako osećali smo se u Kući dobrog čaja, gde smo svratili da se ugrejemo, i vidimo gde to u Novom Sadu možete popiti čaj iz Japana.

Ovde ćete se osećati smireno i pozitivno, čim uđete. Opuštajući džez, udobne stolice, i čajevi svuda oko vas. Preko 100 vrsta, aroma, ukusa i mirisa. Od klasičnog, zelenog i crnog čaja, do retkih čajeva iz Japana i Kine, i najrazličitijih dodataka, sa čokoladom, narandžom, rumom, karanfilićem i još milion začina i sastojaka za koje verovatno niste ni znali da postoje.

Branka Jovančević otvorila je novosadsku čajdžinicu po ugledu na slična mesta koja je imala prilike da poseti u inostranstvu. Ona zajedno sa bratom, već 2 godine donosi čajeve iz svih krajeva sveta i nudi Novosađanima zaista jedinstvenu priliku i pravi ugođaj.

– Čajevi su uglavnom sa Dalekog Istoka, a kod nas trenutno ima nešto više od 120 vrsta čajeva, i stalno donosimo neke nove. Najbolje nam se prodaju zeleni čajevi, koje imamo u nekoliko varijanti, sa aromama ili čiste. Sve je prirodno, bez veštačkih boja i aroma, a način pripreme zavisi od vrste čaja, pa se neki samo preliju vrelom vodom, dok neki stoje i po 20 minuta – kaže Branka.

Dok razgovaramo o mirisnim čajevima, moj čaj Snežna kraljica, stiže na sto. U pitanju je zeleni čaj sa korom narandže, zvezdom anisa, komadima badema, jezgrom kajsije, karanfilićem, crvenim biberom i laticama ruže. Ovde se čaj pije u originalnom posuđu, koje možete i ovde da kupite. Nešto stiže čak i iz Japana, a čajnici i pribor za čaj pravi su poklon za sve ljubitelje ovog napitka.

kuca-dobrog-caja-(4)-cajnik
Foto: Jovana Rakić ©

Snežna kraljica je pravi zimski čaj, koji me je podsetio na praznike, okićenu jelku, medenjake i porodičnu atmosferu. Branka mi kaže da ima redovnih mušterija, pravih poznavaoca čaja, ali i onih koji svrate da vide šta ima, i uglavnom se vraćaju opet, zadovoljni čajevima, i želeći da probaju nešto novo. Zanimljiv je i beli čaj koji je sam po sebi veoma redak, a od nedavno ovde je u ponudi i Matcha čaj, vrsta zelenog čaja, koji je pravljen tako da se uopšte ne cedi, nego se istopi.

U čajevima možete uživati ovde, u Kući doborg čaja, ili kupiti vašu savršenu kombinaciju na merenje i podeliti je sa najdražima. Najskuplji čaj je jedna vrsta zelenog čaja koji je jako redak i potiče sa poznate plantaže. Radi se o čaju koji je već godinama proglašavan za najbolji čaj na čuvenom sajmu čaja u Kini. Za 50 grama ovog čaja treba da izdvojite 990 dinara, dok su drugi čajevi znatno jeftiniji, i zaista ćete uživati u njima koji god da odaberete.

kuca-dobrog-caja-(3)-polica
Foto: Jovana Rakić ©

Za pravu zimsku idilu nedostaje nam još samo sneg, pa će uživanje u čaju biti još lepše. Mi smo već odabrali nekoliko vrsta za sledeći put koje moramo doći da probamo, a vama toplo preporučujemo da svratite u Kuću dobrog čaja u ulici Pavla Papa 36, da odmorite, predahnete, ugrejete se i probate zaista pravi čaj, kakav ne služe u kafičima i supermarketima.

Pročitajte više o čaju od lavande

 

 

Avatar

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


259 Shares
259 Shares
Share via
Copy link