Magazin Srbija

Ako ste pomislili da je spoljašnost nove kuće Đure Jakšića sramna, čekajte da vidite unutrašnjost

Kuća Đure Jakšića
Foto: Glas Šumadije

Pisali smo o sramnoj, nazovi, replici kuće Đure Jakšića u Kragujevcu. To nije replika, već potpuno nova kuća koja nema nikakve sličanosti sa originalnom kućom u kojoj je boravio slavni srpski pisac i slikar. Prava kuća je nažalost sravnjena do temelja.

Kada smo pravili taj naslov, nismo očekivali da će nam isti pridev „sramno“ trebati i za novi tekst kojim prenosimo unutrašnjost te „replike“.

Umesto „sramno“, mogli bismo napisati i „skandalozno“ da snaga tog pojma nije umanjena prečestom i ne uvek opravdanom eksploatacijom po kuririma, aloima, informerima i sl.

E pa evo, skandalozne i sramne unutrašnjosti nove kuće Đure Jakšića.

Kuća Đure Jakšića enterijer
Foto: Glas Šumadije

Đuru stavite gore, rakija ima prioritet

Objekat je površine je 360 m/2 i ima dve etaže.

Gornji, galerijski deo biće korišćen za izložbe, promocije, okupljanja umetnika i slične događaje iz oblasti kulture, piše Glas Šumadije. Ovim delom upravljaće Narodna biblioteka.

Planirano je da u tom delu najpre budu izloženi predmeti vezani za život i rad Đure Jakšića, koji će kasnije biti deo stalne postavke.

Na ulazu prodaja rakije i vina

Donja etaža, površine 150 kvadrata, namenjen je vinsko rakijskom habu, kao mestu za promociju i prodaju šumadijskih vina i rakija, u cilju podrške razvoju teritorijalnog identiteta Šumadije i unapređenja proizvodnje tipičnih proizvoda.

Tim delom kuće upravljaće Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Kuća Đure Jakšića unutrašnjost
Foto: Glas Šumadije

Biće izloženo oko 100 vrsta rakija i vina iz Šumadije koje će posetioci moći da degustiraju i kupe. Takođe, u tom delu objekta svi članovi Udruženja rakijaša i vinara moći će besplatno da organizuju promotivne aktivnosti.

Organizacija događaja za 70 ljudi

Objekat je kao što vidite moderno tehnički opremljen i ima odlične mogućnosti za organizaciju specijalnih događaja. U gornjem delu po potrebi može da se postavi 50 dok u donjem ima 70 mesta za sedenje tokom očigledno planiranih prezentacija.

Da Đura može da virne

Sigurno bi našao bolji pridev od „sramno i skandalozno“. A mi bismo se pokrili ušima i sakrili u mišiju rupu.

Ali zaista, zbog ovoga bi se u uređenim državama i osvešćenim društvima gubila vlast.

Sramna replika kuće Đure Jakšića
Foto: Glas Šumadije

Da li je reč o koristi, nečijoj „genijalnoj“ ideji, nepoznavanju kulture, istorije, neobrazovanosti, nemaru, nemanju svesti o značaju spomenika kulture ili nešto drugo, ostavljamo vama da procenite.

Ali kao medij, moramo istaći da je rezultat ove „brige“ za kulturu, pa u najmanju ruku sraman i skandalozan. Spomenici kulture su neprocenjivo bogatstvo. U Srbiji je jedno od njih bespovratno izgubljeno i na perfidan način iskorišćeno za projekat prodaje vina i rakija.

Ostali smo dužni informaciju da je ova investicija koštala oko 35 miliona dinara. Grad Kragujevac je u rekonstrukciju uložio 27 a švajcarska vlada osam miliona dinara.

Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj i Svetozar Miletić postali su Dobar, Loš i Zao

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentar

Klikni da objaviš komentar

767 Shares
767 Shares
Share via
Copy link