Magazin Srbija

Kuća Đure Jakšića se zbog nemara vlasti potpuno urušila i sada je napravljena sramna replika

Stara kuća Đure Jakšića
Stara kuća Đure Jakšića; Foto: Novosti.rs

Kragujevačka gradska turistička organizacija objavila je da će  nova, rekonstruisana kuća Đure Jakšića biti otvorena početkom juna.

Originalna kuća čuvenog srpskog pisca i slikara se potpuno urušila, usled višedecenijskog zanemarivanja i nemara, najpre nadležnih organa.

Iako se u saopštenju TO iz Kragujevca navodi da je reč o rekonstrukciji, to ipak nije tako. Stara kuća srušena do temelja i na njenom mestu izgrađena potpuno nova “replika”.

Da stvar bude gora, ta replika uopšte ne liči na originalnu kuću. Pogledajte kako izgleda nova kuća Đura Jakšića:

Nova kuća Đure Jakšića
Nova kuća Đure Jakšića; Foto: infokg.rs

U kragujevačkoj Karađorđevoj ulici, na mestu stare gradske kuće iz 19. veka nikao je novi objekat od 360 kvadrata, koji će prema zvaničnim najavama imati dva tematska prostora, piše portal Nova.rs.

Galerija na gornjem nivou namenjena je za okupljanje umetnika, dok će u drugom delu objekta biti izloženo preko 100 vrsta rakije i vina iz Šumadije, a posetioci će, kako je predviđeno, moći da degustiraju i kupuju ta pića.

Među Kragujevčanima su podeljena mišljenja o izgledu i nameni novog objekta, pa na društvenim mrežama pojedini u komentarima “Đurinu kuću” opisuju kao neprimerenu građevinu, ali ima i onih koji tvrde da je bolje i ovo od ruševine koja je godinama bila zapuštena.

Najviše iznenađuje najava da će se u objektu koji je namenjen kulturi, prodavati alkoholna pića. Portal Nova.rs navodi da će odogor na to pitanje biti dat nakon zvaničnog otvaranja nove Đurine kuće.

Poznati srpski pesnik i slikar Đura Jakšić svojevremeno je iznajmljivao kuću u Kragujevcu, dok je u tamošnjoj Gimnaziji predavao crtanje i krasnopis, pa je oduvek među Kragujevčanima objekat u Karađorđevoj ulici bio poznat kao “Đurina kuća”.

Za lokaciju na kojoj se nalazi Đurina kuća, godinama unazad bilo je više ideja i predloga, od toga da se rekonstruiše i sačuva u izvornom obliku, do izgradnje stambene zgrade, pa čak i potpunog rušenja i probijanja saobraćajnice na tom mestu.

U konačnom, kuća je srušena do temelja 2018. godine, a gradska vlast je najavila da će izgraditi potpuno novi objekat koji će biti namenjen kulturi.

Arhitekta dr Aleksandar Rudnik Milanović, za portal Nova.rs kaže da je kuća u Karađorđevoj ulici, “samo jedna od mnogobrojnih koje je Đura Jakšić iznajmljivao po Srbiji za vreme svog angažovanja u prosvećivanju stanovnika Srbije” te da ne postoji opravdanje za prekrajanje istorije i “lične tragedije produktivnog umetnika koji nije imao mogućnosti da plati rentu u nekoj boljoj gradskoj kući”.

Milanović objašnjava da je pre dve godine, kada je srušena kuća, dao predlog da se na toj lokaciji izgradi višespratnica sa stambenim jedinicama, navodeći da mu je ideja bila da se prizemlje nameni Klubu književnika “Đura Jakšić”, a stanovi dodele istaknutim umetnicima koji nemaju rešeno stambeno pitanje.

Tako bi, tvrdi, na mestu gde je živeo Đura, uvek bila prisutna umetnost. Međutim, njegov predlog nikada nije prihvaćen, a na mestu kuće izgrađena je nova, za koju smatra da liči na “običnu kuću” iz 20 veka, pa navodi da mu smeta, kada u javnosti čuje da je izgrađena “replika Đurine kuće”.

– Nazivati novi objekat replikom je skandalozno obmanjivanje javnosti, jer se radi o objektu koji je tretiran potpuno drugačijim pristupom od kuće koja je postojala na tom mestu – ističe Milanović.

On kaže da novoizgrađeni objekat ne može da se se dovede u kontekst tradicionalne srpske arhitekture 19. veka i da, prema njegovom mišljenju, ovde nema elemenata asocijacije na nešto što je bilo tradicionalno.

Izvor: Nova.rs/Aleksandra Petrović

Đura Jakšić je pretučen do smrti, a njegov ubica danas ima ulicu u Šapcu

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


289 Shares
289 Shares
Share via
Copy link