Novi Sad Vesti

Najstarija kuća u Novom Sadu izgrađena pre 3 i po veka ostaje kulturno dobro

Najstarija kuća u Novom Sadu, kolokvijalno poznata i kao Špilerova kuća, nedavno je dobila novog vlasnika, a deo javnosti našao se u strahu da će biti prepuštena devastaciji, a na njenom mestu nići višespratnica. Novosadski Zavod za zaštitu spomenika kulture tvrdi da su takvi strahovi neosnovani da će kući biti vraćen stari sjaj.

Pojedini istorijski izvori tvrde da je Špilerova kuća starija i od samog Novog Sada, a ime je dobila po bivšim vlasnicima – porodici Špiler, koja je početkom 20. veka živela u kući.

Ipak, istorija ovog zdanja ide znatno dalje u prošlost, pa istoričarka umetnosti Donka Starčić priča da su joj temelje podigli jezuiti još krajem 17. veka.

„Legenda kaže da su kuću u Majuru petrovaradinskom sagadili isusovci sebi za letnjikovac, međutim to je samo legenda. Devedesetih godina sam malo pažljivije proučavala kuću i karte Petrovaradina, i ja sam na jednoj karti našla ovde ucrtan objekat gde je pisalo škola. I tada sam pretpostavila da je možda moglo da bude osim letnjikovac isusovaca da je to mogla da bude i njihova škola“, kaže istoričarka umetnosti Donka Starčić, a prenosi N1.

Shodno takvim saznanjima, Špilerova kuća proglašena je za spomenik kulture, a profesorka Stančić otkriva i šta se nalazi iza nakrivljenih zidova i urušenih fasada.

„To jeste barokna kuća, sa masivnim zidovima, sa divnim baroknim masovnim krovom, koji je redak ovde u Vojvodini, ali vrednost ove kuće je izuzetna jer ona ima jednu salu, to je jedan prostor kvadratne osnove, to je veliki prostor, iznad koje jedan svod, preko kog idu dva ukrštena potporna luka koja se ukrštaju tu u temenu. Dakle ta plastika koja je tu izvedena i ta konstrukcija svoda ja to nisam u Novom Sadu srela, a mislim da nema ni u Vojvodini, osim možda da bi se pronašlo u konacima manastira“, dodala je Stančić.

Nakon što je u javnost dospela vest da je kuća dobila novog vlasnika, praćena fotografijama trenutnog stanja, novosadska javnost je opravdano počela da strahuje za njenu sudbinu.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture to demantuju i kažu da će kuća uskoro biti restaurirana.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada je u okviru nastavka realizacije Projekta obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave, u objekte na kojima se planiraju radovi u toku 2021. godine uvrstio i Špilerovu kuću kao pojedinačan spomenik kulture. Kulturno dobro ima utvrđen status i utvrđene mere tehničke zaštite koji ostaju isti bez obzira na promenu vlasnika“, naveo je Gradski zavod za zašttu spomenika kulture.

Ako se njihove tvrdnje ispostave istinitim, na adresi Vladimira Gortana 8 u Perrovaradinu ostaće barokno zdanje izgrađeno pre tri i po veka.

Investitori širom Srbije pikiraju kulturna dobra, devastiraju ih i na njihovom mestu dižu zgrade

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

290 Shares
290 Shares
Share via
Copy link