Magazin

Legenda kaže da je Atila Hunski pored ove vojvođanske crkve usred Banata zakopao blago

arača
Printscreen

Ukoliko niste do sada imali prilike da obiđete ovaj zanimljivi lokalitet, možda su ovi lepi jesenji dani idealno vreme da napravite jedan turističko-edukativni izlet sa svojim dragim ljudima.

Usred ravnice i polja suncokreta nalazi se srednjovekovna crkva Arača. Iako iz daleka izgleda kao napuštena ruina, baš ovo mesto čuvar je zanimljive legende i zamršene istorije.

Od 1948. godine ovo je mesto ubeleženo kao kulturno-istorijski spomenik prvog reda, jedinstveni je spomenik kulture takvog tipa u celoj zemlji

Dok nije poslednji put stradala od Turaka i dok je bila u najboljim godinama, Arača je služila monasima, krstašima, vojskovođama, kraljicama, srpskim despotima i njihovim namesnicima.

Svi materijalni dokazi do sada prikupljeni pokazuju da je Arača bila više od crkve, naime veruje se da je Arača bilo naselje i da je tokom vekova ovde živelo različito stanovništvo.

Danas njenu kulturnu ostavštinu baštine dva naroda, srpski i mađarski.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Маша М. (@_masa_m_)

Kratka istorija Arače

Kako se navodi, izgrađena je 1230. godine. Na ovom mestu ranije je već postojala crkva i to u 11. veku. Na njenim ostacima izrađena je Arača. Kao što smo rekli, mesto je burne i zamršene istorije.

Prvi put je opljačkana i srušena 1280. godine, a obnovljena tek 1370. i to po nalogu kraljice Jelisavete Kotromanić Anžujske. Tokom te obnove crkvi je dodat gotski toranj sa zvonikom.

Godine 1417. kralj Žigmund je poklanja despotu Stefanu Lazareviću, a posle je pripala Đurđu Brankoviću. Sa nadiranjem Turaka došao je i njen kraj. Naime, 1551. godine Turci je ruše i od tada pa do danas nije obnavljana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @snow_white_ig

Legende o ovom mestu

Postoje dve priče koje se vezuju za ovo mesto. Govori se da se Ričard Lavlje Srce ovde lečio godinama i to ni manje, ni više nego blatom koje se nalazi oko crkve za koje se veruje da ima blagotvorno dejstvo na telo.

Druga legenda kaže da je Atila Hunski zakopao kovčeg sa blagom u blizini ove crkve.

Ukoliko dođete do ovog spomenika kulture evo šta još možete videti u blizini:

U samoj blizini atrakcije je selo Torda u kojem se nalazi i „Udruženje za čuvanje Arače“ gde možete čuti o ovom lokalitetu nešto što sigurno niste znali. Blizu je i rezervat prirode – Slano kopovo, dvorac Karačonji, dvorca Sokolac koji je podigao Lazar Dunđerski, kao i dvor Gedeona Rohoncija.

Izvor: Švrćkanje

“Banatska veštica” punih 50 godina sejala smrt po Srbiji – osuđena za 3, ali niko ne zna tačan broj žrtava

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link