Magazin Vesti Novi Sad

Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj i Svetozar Miletić postali su “Dobar”, “Loš” i “Zao”

mural srpska atina dobar los zao
Nova verzija murala, foto:021.rs

Kontroverzni mural Srpska Atina, urađen na zgradi uglu Trga republike i Gimnazijske ulice, sinoć je, uprkos nedavno postavljenim kamerama, ponovo iscrtan. Za razloku od prethodnih situacija kada se na muralu pojavljivao takozvani “kural”, ovaj put je ispod glavnih aktera dopisan tekst.

Tako su Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj i Svetozar Miletić potpisani na engleskom kao “Dobar”, “Loš” i “Zao”, što je jasna asocijacija na legendarni vestern režisera Serđa Leonea “Dobar, loš, zao” sa Klintom Istvudom (Blondi-Dobar), Lijem Van Klifom (Anđeoske oči – Loš) i Ilajem Volakom (Tuko-Zao).

Ispod nema nikavog pospisa, pa je kao i za dosadašnjih pet kurala, nepoznato ko je autor novih natpisa i samo se može prepostaviti da je ovo delo istih autora i da je u pitanju nastavak protesta zbog toga što do danas nisu identifikovane i pronađene osobe koje su 2017. godine prekrečile mural “Jedina istina” francuskog umetnika Gijoma Remeda koji je tu stajao godinama.

Poslednji kural u verziji 5.0 se pojavio prošle nedelje i prekrečen je dan kasnije, uz postavljanje video-nadzora pored, što očito nije sprečilo nove “prepravke” murala “Srpska Atina”, piše Ž. Bogosavljević za 021.

Podsetimo da ovaj mural predstavlja prepravljenu fotografiju Njegoševe ulice iz XIX veka tako što su izbrisani prolaznici i ucrtani samo značajniji pripadnici srpskog naroda iz XIX veka u Novom Sadu Đura Jakšić, Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Marija Trandafil, Milica Stojadinović Srpkinja, Laza Kostić i Kosta Trifković.

Ovaj mural je nacrtalo Udruženje građana “Bute dobri”, koje pri tome nije imalo potpunu saglasnost gradske komisije koja je osporila umetničku vrednost i lokaciju murala.

Kome je novosadska tolerancija neprijatelj br. 1, a „peri“ neko ko zaslužuje smrt

PARTNERI SAJTA


22 Shares
Share via
Copy link