Novi Sad Uncategorized

Započeta dugonajavljivana obnova kuće Mileve Marić

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada mr Siniša Jokić potvrdio je da je 26. juna izvođač radova na obnovi kuće Mileve Marić zvanično uveden u posao, kao i da su radovi uveliko u toku.

Prema ugovoru renovacija bi trebalo da bude završena do oktobra 2019, piše Dnevnik.

Fasada glavni izazov

– Građevinsko-zanatski i konzervatorsko – restauratorski radovi na uličnoj fasadi i krovu kuće čuvene naučnice Milene Marić Ajnštajn je glavni zadatak majstora – kaže Siniša Jokić.

– Radovima su obuhvaćeni zamena oštećenih elemenata fasade i krova, restauracija i konzervacija ornamentike, odnosno malterske plastike, fasadne stolarije, te oluka i drugih limeni delova. U obnovu je ukuljučen i ajnfort prostor. U tom delu kuće zidovi se moraju sanirati od vlage i okrečiti.

Najzahtevnija je sanacija poda popločanog klinker opekom. Klinker opeke ima i na fasadi. Te ploče moraju pažljivo da se skinu, očiste i vrate nazad.

Kada je reč o krovu, Jokić napominje da je predviđena kompletna zamena crepa i popravka, i eventualna zamena dotrajalih drvenih delova krovne konstrukcije uz primenu vodonepropusnih i paropropusnih folija. Na prozorima, a ima ih 12 na fasadnom delu kuće, restauriraće se i ofarbati spoljna okna, dok će ajnfort kapija biti u celosti restaurirana i konzervirana. Podrumski otvori će takođe biti sređeni.

Radovi na ovoj kući deo su projekta obnove graditeljskog nasleđa Petrovaradina i Novog Sada. Bez PDV-a za taj posao izdvojeno je 8.066.000 dinara. Kad i za Marićevu, raspisan je konkurs za izvođača radova na još dvema zgradama i taj posao uskoro bi trebalo da počne.

Objekat od istorijskog značaja

Kuću porodice Marić izgradio je 1907. godine po projektu arhitekte Mihajla Petljanskog, Miloš Marić, otac srpske naučnice Mileve Marić Ajnštajn. Visoka, prostrana, parterna kuća u osnovi u obliku ćiriličnog slova P, jedna je od sličnih u uličnom nizu, sa bogato dekorisanom fasadom u stilu neobaroka.

Ulično krilo ima dva prostrana stana sa šest soba, dok su u dvorišnim krilima još dva stana. Enterijer uličnih stanova je očuvan sa visokim kaljavim pećima.

Ko je bila Mileva Marić

Mileva je sa nepunih 20 godina otišla iz porodične kuće na studije politehnike u Cirih, gde je upoznala budućeg supruga Alberta Ajnštajna. Dolazila je u Novi Sad u posetu porodici, a u dva navrata 1905. i 1907. godine i sa svojim poznatim suprugom.

Savremenici su je pamtili kao genijalnu matematičarku, a sačuvana Ajnštajnova pisma svedoče da su zajedno radili na Opštoj teoriji relativiteta za koju je on 1922. godine dobio Nobelovu nagradu.

Kao porodična kuća velike srpske naučnice, objekat ima istorijski značaj što je zabeleženo na spomen ploči.

Sve što niste znali o Milevi Marić Ajnštajn

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

282 Shares
282 Shares
Share via
Copy link