Magazin Novi Sad

Na najstarijoj novosadskoj kući upao krov, a vlasnik čeka da se sruši i tu digne zgradu

Špilerova kuća u Petrovaradinu, najstarija kuća na teritoriji Novog Sada od skora je dobila novog vlasnika. Nakon što mu je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture odbio zahtev za rušenjem i gradnjom zgrade – oni su krenuli oprobanim receptom: „Otvaranje“ krova, zapuštanje i na kraju rušenje!

Možda i neki „slučajni“ požar potpomogne stvar. A onda će biti sve spremno za gradnju zgrade!

Ovu kuću u Ulici Vladimira Gortana 8 po legendi podigli su jezuiti još davne 1693. godine kada su došli u Petrovaradin u Ljudevit Dol, kako se tada zvao taj deo.

U to vreme tek su nicali temelji za buduću Petrovaradinsku tvrđavu, a preko puta, gde je sada Novi Sad, bile su močvare.

Pretpostavlja se da im je ovo barokno zdanje služilo kao letnjikovac.

“Ovo fantastično zdanje, kakvo ne postoji na teritoriji Vojvodine, je od neizmerne istorijske i arhitektonske vrednosti. U središtu je velika sala kvadratne osnove sa jedinstveno rešenom svodnom konstrukcijom sa četiri široka polukružna luka gde je izvedena dominantna rokajna rozeta. Na ugaonim ravnim površinama je u svakom još po jedan ornament. Malteški krst, rokajni kvadrat sa vrežom i krug sa motivom sunca i znatno oštećen još jedan nečitak krug”, kaže Donka Stančić, istoričarka umetnosti i bivša direktorica gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a prenosi Nova.

Porodica Špiler bila je vlasnik kuće tokom 19. i 20. veka i po njoj se i danas zove ovo zdanje. Jedno vreme je bila napuštena, a tokom devedesetih u njoj su živele porodice raseljene sa ratnih područja. Gradski zavod je još 2008. tražio da bude stavljena pod zaštitu, što je Vlada Srbije i uradila 2013. godine.

U međuvremenu, Špilerova kuća je bila i predmet sudskog spora, a pre par godina je jedan od potomaka porodice Špiler prodao novim vlasnicima, jer, kako je izjavio za Blic “nije mogao da gleda da se stvari njegovog dede razvlače i kradu, a on tu ništa ne može”.

Prema podacima iz Katastra, novi vlasnik Špilerove kuće, kao i drugih parcela oko nje je firma “Kafa Dobro jutro”, u vlasništvu Lazara Uskoković. Ovaj nekadašnji ugostitelj, vlasnik lokala “Viva dolče vita”, 2013. godine osniva firmu za “preradu kafe i čaja”. Od 2016. do 2018., prema podacima iz APR, novčani kapital firme je u proseku rastao za oko 10 miliona dinara.

Nakon tri godine pauze, u februaru ove godine, kafa “Dobro jutro” naprasno beleži drastičan uspeh u poslovanju i upisuje novčani kapital od čak 72 miliona dinara.

Od tolikog novca se očigledno ipak nije našlo za ulaganje u spomenik kulture, ali se našao recept za njegovo brže devastiranje.

Izvor: Facebook/Baština bez zaštite

Ako ste pomislili da je spoljašnost nove kuće Đure Jakšića sramna, čekajte da vidite unutrašnjost

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Jednostavno: ne može da dobije dozvolu za rušenje istorijski zaštićenog objekta…niti da tu gradi zgradu

OGLAS

329 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
329 Shares
Copy link