Novi Sad

Novi Sad pod opsadom komaraca – sledi rat iz aviona, helikoptera, čamaca

Novosadska „Ciklonizacija“ za kraj ove nedelje najavljuje veliku i sveobuhvatnu akciju suzbijanja komaraca na teritoriji Novog Sada. Tretmani protiv odraslih komaraca biće izvedeni kombinovano iz vazduha avionima i helikopterima, sa vode čamcima i sa zemlje ULV generatorima na automobilima i amfibijskim vozilima.

Kako objašnjavaju iz ovog preduzeća, velike i konstantne padavine u kombinaciji sa značajnim povećanjem vodostaja reka i visokim temperaturama dovele su do povećanja brojnosti komaraca u celom regionu.

Sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca u Novom Sadu se sprovodi u kontinuitetu već više od dva meseca, a kako bi stanje u Novom Sadu i svim prigradskim naseljima bilo pod kontrolom prethodnih dana korišćen je svaki momentat lepog vremena za izvođenje larvicidnih i tretmana protiv odraslih komaraca.

– Ako pogledamo ceo region, stanje sa komarcima je izuzetno komplikovano. Povećanje vodostaja Dunava, Tise, Tamiša i drugih reka uslovilo je pojavu izliva koji su idealno mesto za razmnožavanje komaraca, a vremenskih uslova pogodnih za tretmane je izuzetno malo. Ista stvar je i sa kanalskom mrežom. Zato su naše ekipe u stalnoj pripravnosti, a stanje na terenu se prati svakodnevno – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Kako kaže, ovakvo vreme se očekuje i nadalje, pa se očekuje i eskalacija brojnosti komaraca u celom regionu. Zato, kaže Aćimović“ „Ciklonizacija“ ovih dana kontinuirano radi na smanjenju bojnosti larvi komaraca, a za kraj ove nedelje, kada očekuju povoljne vremenske uslove, planira i ovu sveobuhvatnu akciju protiv odraslih jedinki.

– Ciklonizacija“ je očekivala tešku sezonu za borbu sa komarcima, zato su od početka ovogodišnje sistamatske akcije korišćeni svi ljudski resursi i kompletna mehanizacija, a stanje u Novom Sadu do sada nije postalo nepodnošljivo za građane, zahvaljujući prvenstveno stalnom angažovanju naših ekipa i savremenom informacionom sistemu koji nam je omogućio da u velikom broju slačajeva možemo da reagujemo i preventivno, odnosno da predvidimo izlive i potrebu za larvicidnim tretmanima – zaključuje Aćimović.

Zašto komarci „favorizuju“ neke ljude

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

15 Shares
Share via
Copy link