Novi Sad Vesti

Novosađani, pazite na svoje ljubimce! 13. marta počinje deratizacija keja od glodara

setnja psa

Ekipe novosadske „Ciklonizacije“ počeće u ponedeljak 13. marta sistematsku deratizaciju leve i desne obale Dunava u strogom centru grada, duž Sunčanog Keja, Keja Žrtava Racije i Petrovaradinskog Keja.

Iz ovog preduzeća objašnjavaju da je reč o neophodnoj akciji, čije je cilj zaštita zdravlja stanovništva i održavanja populacije štetnih glodara na biološkom minimumu i apeluju na vlasnike kućnih ljubimaca da duž Beogradskog keja (od broda Zeppelin do kanala DTD), i Petrovaradinskog keja (od restorana AquaDoria do plaže Oficirac) ne puštaju svoje ljubimce sa povoca, posebno duž donjeg platoa keja uz samu obalu Dunava.

– U okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od štetnih glodara koja se provodi na teritoriji Grada Novog Sada naše ekipe izvode deratizaciju domaćinstava, podruma i zajedničkih prostorija stambenih zgrada, kako i deratizaciju kanalizacione mreže – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za osnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Monitoring glodara na terenu, koji se sprovodi u okviru akcije, pokazao je povećanu aktivnost glodara vrste sivi pacov (Rattus norvegicus) u gradskom jezgru – odnosno duž leve i desne obale Dunava.

– Kako bi sprečili migraciju pacova ka naseljenoj zoni, posebno u slučaju najavljenih visokih vodostaja reke Dunav, pripremili smo tretman koji će od ponedeljaka biti izveden duž leve i desne obale – dodaje Aćimović.

Kako kaže, obučeni DDD operativci ovog preduzeća postavljaće namenski biocidni mamak u aktivne rupe pacova u urušenim delovima oplate keja, kako biocid ne bi bio dostupan neciljanim organizmima. U navedenom periodu, operativci će svakodnevno obilaziti tretirane pozicije i uklanjaće uginule glodare, kao i biocid, ukoliko usled aktivnosti glodara dospe u otvorenu sredinu.

Ipak, još jednom apeluju na vlasnike kućnih ljubimaca, da ih iz predostrožnosti na navedenom prostoru ne puštaju sa povoca.

Ciklonizacija podseća na to da pacovi mogu da izazovu velike ekonomske štete, da povećavaju rizik od pojave požara na instalacijama, ali i da šire zoonoze prenosive na čoveka i kućne ljubimce među kojma su najpoznatije bruceloza, leptozporioza, tuberkuloza, kuga, salmonela, slinavka, šap, besnilo, hemoragučna groznica i trihineloza.

Izvor: 021

Paprene kazne u Novom Sadu, šetnja psa bez povoca 25.000, hranjenje lutalica 8.000 dinara

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

305 Shares
305 Shares
Share via
Copy link