Magazin

Zašto komarci “favorizuju” neke ljude

Ako su vam rekli da je to zato što imate slatku krv – lagali su vas. Naučnici smatraju da je pravi razlog zbog kojeg ove napasti organizuju gozbu na vašoj koži najverovatnije nešto sasvim drugo.

Istraživači Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu analiziraju skoro 200 para čarapa ne bi li utvrdili da li nam je u genima da privlačimo komarce.

Pritom u analizi će biti korišćene čarape samo identičnih i neidentičnih blizanaca koje će istraživači ubaciti u vazdušni tunel u kojem ima komaraca.

Naučnici se nadaju da će otkriti čija stopala proizvode odvratne hemikalije koje privlače komarce.

Blizanci su bili predmet eksperimenta jer je ranija studija otkrila da komarci preferiraju da se goste na identičnim blizancima u odnosu na neidentične, kaže Džejms Logan koji je počeo istraživanje ovog juna.

“Vrlo malo znamo o genetici zbog koje smo privlačni komarcima. Nadamo se da će nam ova studija pružiti više uvida u mehanizme koji utiču na naše telesne mirise kako bi ih učinili više ili manje privlačnim komarcima”, kaže Logan.

Naučnici se nadaju da će nakon što identifikuju gene koji proizvode odurne mirise moći da naprave neku vrstu medikamenta protiv ujeda komaraca.

Prethodna istraživanja su otkrila da su komarcima najinteresantnije trudnice i ljudi sa određenim tipom mokraćne kiseline.

Kako se odbraniti od komaraca?

Share via
Copy link