Novi Sad Vesti

Novi nemiri na Filozofskom u Novom Sadu: Blokada glasanja, interventna i Hitna pomoć

filozofski
Foto: printscreen/021

Ponavljanje izbora za studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održava se danas (14. maj), a uprkos najavljenoj blokadi dela studenata – nekoliko njih je ipak glasalo.

Bilo je i laktanja i guranja, a ispred fakulteta stigla su dva policijska vozila, ali i interventna. Na pitanje zbog čega su pozvani – policajci su odgovorili da i dalje utvrđuju.

Blokada izbora najavljena je od 9 sati, a predstavnici neformalne grupe STAV su došli u 15 do 8 na biračko mesto – kako bi osigurali da se glasanje ne održi.

Kako prenosi 021.rs, pozvana je i Hitna pomoć, a jedna članica izborne komisije prijavila je fizički napad na nju.

Ipak, već kada su došli, zateklo ih je zabarikadirano biračko mesto sa drvenim panelima kako bi bio onemogućen uobičajni ulaz za glasanje – dok su na drugim vratima stajali “čuvari” koji su puštali jednu po jednu osobu da glasaju, a red za glasanje bio je formiran i pre otvaranja biračkog mesta, piše N1.

Po rečima Doroteje Antić iz STAV-a, momci koji su stajali na vratima pokušali su da ih spreče da uđu, uz guranje i laktanje – ipak deo studenata je za to vreme već glasao.

– Glasanje je obavljeno bez predsednika izborne komisije, iako su mogli da pomere glasanje, oni su odlučili da počnu glasanje bez njega – rekla je Antić.

Trenutno su STAV-ovci na biračkom mestu, uprkos tome što je nekoliko glasova ubačeno u kutiju, oni onemogućavaju dalje glasanje. Za sada je desetak glasačkih listića u kutijama.

– Plan je da istrajemo i u ovoj blokadi, pošto smo svim formalnim putevima poslali zahteve – nadamo se da će doći do raspisivanje novih izbora, uz usvajanje zahteva koji su im predočeni – rekla je Antić.

Izvor: 021, N1

Policija ni posle mesec dana ne otkriva ko je blokirao Filozofski fakultet u Novom Sadu

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link