Srbija Vesti

Poraz opozicije u Novom Sadu i 5 ključnih elemenata koji su obeležili izborni dan u Srbiji

ns sajama
Foto: printscreen

Lokalni izbori širom Srbije održani su u 89 opština i gradova, a na dan glasanja viđene su brojne nepravilnosti i poneko iznenađenje.

Ovo je pet ključnih elemenata koji su obeležili izborni dan u Srbiji.

Bojkot

Rezultati izbora u dobroj meri, naročito u Beogradu, odraz su bojkota izbora na koji su se odlučile stranke koje su nekada činile koaliciju „Srbija protiv nasilja“ (Stranka slobode i pravde, SRCE, Zajedno) i koalicija „NADA“ (Novi DSS i POKS).

Izlaznost u Beogradu na kraju ovih lokalnih izbora bila je, prema proceni CRTE, na 46.2 odsto (margina greške 0.5 odsto), dok je 2023. godine, u decembru, bila 58, 4 odsto.

U Nišu, na minulim parlamentarnim izborima izašlo je 58,5 odsto upisanih birača, a na ovim lokalnim oko 51 odsto (procena tima Kreni-promeni).

Konačno, u Novom Sadu, koji je tokom celog izbornog dana prednjačio u broju izašlih birača, prošle godine na izbore izašlo je 59,7 odsto birača, a ove godine, zvuči neverovatno, ali nijedan učesnik u izbornom procesu nije izašao sa konačnim procenama izlaznosti. Do 19 sati – bila je 46.3 odsto (izvor CESID).

Šta se dogodilo?

Bojkot jeste uspeo da obori izlaznost u svim većim gradovima i opštinama. U Beogradu, gde je oštrica bojkota bila najjača, izlaznost je bila 12 odsto manja. Mnogo je, takav protestni glas građana prestonice logično je išao u korist vladajućoj stranci, koja je ostvarila značajno bolji rezultat (procentualno).

Paradoksalno, ali bojkot je oborio izlaznost i u Novom Sadu, jednoj od retkih lokalnih samouprava (a definitivno najvećoj) u kojoj nije bilo bojkota. Ove godine, očigledno je pad u izlaznosti bio oko 10 odsto (mada, naravno, još uvek nemamo podatke o izlaznosti).

Banjica i Sajam

Sećate li se Arene i sabirnog centra sa decembarskih izbora u kom su naprednjaci dovodili glasače iz raznih delova Srbije i Republike Srpske da glasaju u Beogradu?

E, pa identična situacija viđena je i 2. juna.

Snimci TV N1 i pokreta „Kreni promeni“ iz Sportskog centra Banjica na Voždovcu pružaju osnovanu sumnju da se slučaj „Arena“ zaista ponovio.

Naime, reporteri N1 ušli su u Sportski centar “Banjica” u kom se trenutno nalazi grupa građana koja se novinarima predstavila kao članovi Srpske napredne stranke.

Na pitanje novinarke šta rade ovde i zbog čega su se okupili, kazali su da su došli da “ćaskaju” nakon glasanja. Žena koja nije želela da se predstavi rekla je da reportere nije briga zbog čega su zakupili salu SC “Banjica”.

Nakon toga, članica Srpske napredne stranke kazala je reporterki da su oni danas u hali SC na radnom sastanku.

I pokret „Kreni-promeni“ objavio je na mreži X iz Sportskog centra Banjica na kom se vidi su i njihovi posmatrači ušli u salu tog centra i traže odgovore ko se u njemu skuplja, kao i zašto su, kako tvrde, otkazane sve sportske aktivnosti planirane za danas u tom objektu.

– Molim vas ko je odgovorno lice ovde među vama da mi pokaže ugovor o zakupu. Ovo je javna ustanova koja se na dan izbora koristi za potrebe SNS kampanje. Tražimo na uvid ugovor o zakupu. Uverili smo se da se odavde pozivaju građani i pitamo čemu sve ovo – kaže u videu aktivistkinja „Kreni – promeni“.

Identična situacija viđena je i u Novom Sadu gde je tamošnji Sajam poslužio za kol centar vladajuće partije.

Kako se moglo videti na fotografijama, unutra se nalazilo više desetina, uglavnom mlađih ljudi, koji su sedeli za radnim stolovima. Posle nekoliko snimaka objavljenih na društvenim mrežama, na tom mestu su se pojavili mladići obučeni u crno, koji su oblepili stakla kako više ne bi moglo da se vidi šta se unutra dešava.

novosadski sajam call centar
Novosadski Sajam pretvoren u SNS call centar. Foto: Kreni Promeni

Da stvar bude gora, u istoj zgradi nalaze se i prostorije novosadskog GIK-a.

Guranje sa policijom i pokušaj ulaska u halu

Po pozivu predstavnika opozicije i građana, u zgrdau novosadskog sajma stigla je i interventna policija. Došlo je do potpunog haosa kada su opozicioni aktivisti pokušali da uđu u halu gde je kol centar. Gurali su se sa policijom.

U trenutku dok je trajao sukob aktivista i opozicionih političara sa policijom ispred ulaza u halu Novosadskog sajma, više nepoznatih osoba sa druge strane iznosilo je kutije.

Na fotografijama se vide ljudi koji trče iznoseći kutije iz hale Novosadskog sajma.

kutije sajam
Foto: N1

Još nije poznato šta se nalazilo u kutijama. Vrata na koja su izašli, potom su zaključana.

Šmrkom na opozicione aktiviste, novinari kažu – bačen suzavac

Nepoznate osobe šmrkom su pokušale da rasteraju aktiviste i novinare koji su se okupili kod Novosadskog sajma sa namerom da uđu u jedan od kol centara Srpske napredne stranke u Novom Sadu.

Reč je o belom gasu, a zatim i tečnosti, koji su pušteni na građane okupljene ispred hale, a agencija Beta javlja da je bačen suzavac.

Sve se završilo masovnim odlaskom onih koji su zapravo sve vreme bili zaključani iza sajamskih vrata.

Pobeda u Nišu?

Iako je Miloš Vučević na konferenciji izjavio da je SNS pobedila u svim gradovima, dr Dragan Milić, nosilac istoimene liste saopštio je, obraćajući se zajedno sa kompletnom opozicijom u tom gradu, da je, od večeras Niš slobodan grad.

Prema procenama CeSID-a, na osnovu izbrojanih 92 odsto glasova u Nišu, lista „Aleksandar Vučić – Niš sutra“ osvojila je 44,5 odsto, Grupa građana „Dr Dragan Milić“ 24,4, „Biramo Niš-Đorđe Stanković“ 15,8, „Ujedinjeni – nada za Niš“ 4 odsto, „Dr Savo Milošević – I ja sam Niš – Kreni – promeni“ 4 odsto, Ruska Stranka  osvojila je  1,2 odsto, dok ostale stranke nisu prešle cenzus.

Tako bi SNS osvojio 30 mandata u Skupštini grada Niša , GG „Dragan Milić“ 16, „Biramo Niš – Đorđe Stanković 10 mandata, Savo Manojlović, „Ujedinjeni“ po dva mandata  i Ruska stranka jedan mandat.

– Nama je jedan jedini interes naš grad, i da ne bude zablude, pošto je toliko puta pričano da smo trojanski konj i nekakva podmetnuta kolona – neće biti nikakve saradnje sa SNS-om. Niš nije na prodaju i nikada neće biti na prodaju. Nema tih funkcija i nema tih para koje bi oprale ljagu kroz koju je Niš prošao poslednjih dvanaest godina – izjavio je dr Dragan Milić.

Međutim, pobedu u Nišu proglasila je i Srpska napredna stranka.

Zajedno sa Ruskom strankom, lista Aleksandra Vučića može da formira vlast u Nišu, saopšteno je na konfrenciji za novinare niških naprednjaka.

Oni su naveli da su osvojili duplo više glasova od opozicione koalicije, i tri puta više od grupe građana Dragana Milića.

Savo glavni igrač?

Prema prvim rezultatima izbora u Beogradu Savo Manojlović i njegov pokret Kreni – promeni osvojili su nešto više od 17 odsto, što ih je pozicioniralo na drugo mesto, odmah ispod koalicije Srpske napredne stranke. Da li ga je ovaj rezultat pozicionirao na mesto lidera opozicije u Beogradu?

Ulazak Sava Manojlovića u političku arenu dugo je iščekivan. I sada kada je taj dan došao, kad se odlučio na taj korak, odluka je pala na to da će na lokalnim izborima samostalno da izmeri svoj rejting.

I taj rejting, prema prvim rezultatima iznosi 17,2 odsto, što je najbolji rezultat jedne opozicione liste na beogradskim izborima 2. juna.

– Kreni-promeni je zabeležio najjači procentualno rezultat opozicije od 2012. godine. To je veliki uspeh ovih ljudi, kontrolora, pokretača, kandidata u zaista nemogućim uslovima, sa budžetom gde nismo imali nijedan bilbord – rekao je Manojlović.

Poraz ujedinjene opozicije u Novom Sadu

Najviše glasova na izborima za odbornike Skupštine grada Novog Sada osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra“, za koju je glasalo 53,1 odsto birača, pokazuje procena rezultata glasanja koju su objavili IPSOS i CeSID na osnovu 89,9 odsto obrađenog uzorka.

Na drugom mestu je izborna lista široke opozicione koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ koja je osvojila 24,2 odsto glasova, na trećoj poziciji je lista pokreta „Kreni-promeni“ sa 9,9 odsto glasova, dok je odbornička mesta u gradskom parlamentu Novog Sada obezbedila i Grupa građana „Heroji – Miša Bačulov“, koja je dobila sa 3,8 odsto glasova.

Međutim, Brajan Brković iz pokreta Bravo za Novi Sad smatra da ovi izbori i glasovi ne mogu biti legitimni.

– Ono što mogu da kažem u svoje ime, za nas ovaj rezultat nije nešto sto možemo da prihvatimo tek tako. Najavljivali smo da ćemo ovde doći u 8 sati, još jedna izborna manipulacija je da u 20:15 dobijamo fiktivne ankete. Nije mi drago sto ja ovde stojim pred vama, a nisam kandidat za odbornike. SNS i opozicija variraju s rezultatima, mi nemamo podatke od svih naših aktivista i kontrolora – rekao je Brajan Brkovic.

Prema najavama Mirana Pogačara sa liste „Ujedinjeni“ očekuje se nastavak saradnje stranaka koje su činile ovu koaliciju, a u narednim danima odlučiće da li će biti protesta povodom izbornih neregularnosti ili ne.

Izvor: Nova

Miting SNS-a u Novom Sadu dokazao da i dalje trulimo na dnu društvene kace (VIDEO)

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link