Novi Sad Vesti

Progresivna Vojvodina: Preko 30.000 fantomskih birača preseljeno u Novi Sad zbog lokalnih izbora

lokalni izbori novi sad fantomski glasači
Foto: Luftika

Kako nam se približavaju lokalni izbori 2. juna, tako polako isplivavaju nove potencijalne izborne malverzacije sa tzv. fantomskim biračima. Nakon Beograda u decembru prošle godine, izgleda da je na redu Novi Sad, jer se procenjuje da bi u glavnom gradu Vojvodine opozicija mogla da napravi dobar rezultat.

Naime, organizacija Progresivna Vojvodina osumnjičila je MUP i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu za organizovani kriminal, oko predizbornih prebivališta odnosno fantomskih birača.

Kažu da su utvrdili na osnovu državnih podataka da je za dve godine, 2022. i 2023, u Novom Sadu više od 38.000 novodoseljenih punoletnih građana, a da su neophodne takse za taj čin plaćene za samo 7.000 lica.

12 odsto biračkog tela Novog Sada

Bogdan Kolarski iz Progresivne Vojvodine kaže da se od januara bave izbornom manipulacijom u Novom Sadu, pošto je do sada fokus bio samo na Beogradu.

– A mi tvrdimo da je i u ostalim lokalnim samoupravama, pogotovo u Novom Sadu, takođe bilo fantomskih birača, kako ih vi zovete, i jednostavno jednih radnji koje ne mogu da se objasne prirodnim migracijama stanovništva, samim tim i birača – naveo je on, a prenosi N1.

Na pitanje kakve su i na koji način podatke ukrstili, on kaže da su još u januaru uputili dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova, po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, sa pitanjem koliko je bilo promena prebivališta na teritoriji grada Novog Sada u 2022. i 2023.

– Dobili smo podatak da je ukupno tokom 2022. i 2023. oko 60.000 građana promenilo prebivalište, doseljavajući se u Novi Sad.

Kada se oduzme broj maloletnih lica, prema našoj proceni, to je više od 38.000 ljudi koji su se doselili u Novi Sad, menjajući prebivalište. I to nam je bilo jako čudno, to je ogroman broj, 12 posto biračkog tela Novog Sada – naveo je Kolarski.

Dodao je da su, da bi proverili te podatke, uputili Ministarstvu finansija, Upravi za trezor pitanje koliko je u tom periodu bilo uplata za taksu za promenu prebivališta, i dobili su frapantan podatak – da je u tom periodu bilo svega 7.000 uplata.

Ozbiljne optužbe na račun 2 ministarstva

– Dakle, 38.000 punoletnih prijavilo prebivalište, a svega 7.000 uplatilo taksu. Ovo otvara pitanja – ko je radio promenu prebivališta ljudima mimo zakona, koji kaže jasno da morate da platite taksu, kako je to rađeno, u kom vremenskom periodu i sve ostalo.

Mi sumnjamo na organizovane kriminalne radnje u okviru Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu koja je nadležna za vođenje biračkog spiska – ukazao je Kolarski.

Ističe da nam ovi podaci govore da je „neko upisivao birače u cilju sastavljanja lažnog biračkog spiska, što je jedno od dela u Krivičnom zakoniku, u cilju prekrajanja izborne volje“.

Navodi da će u narednom periodu podneti krivičnu prijavu protiv NN lica u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu.

Progresivna Vojvodina se povodom ove teme konsultovala i sa Ceprisom i Crtom, a iz Ceprisa su im rekli da se niko do sada nije setio da na ovakav način radi ukrštanje podataka sa MUP i Ministarstvom finansija.

Dodaje da su pokušali da rašire priču na celu Srbiju, i postavili su pitanje Ministarstvu finansija koliko je ukupno uplata bilo na teritoriji Srbije za 2022. i 2023, ali prestali su da im odgovoraju na mejlove.

Kolarski misli da su shvatili šta im je namera.

Obratili su se povereniku za informacije od javnog značaja i sada čekaju njegovu reakciju.

Izvor: N1

SNS krenuo sa uvozom glasova za lokalne izbore, u Novom Sadu već 2.000 novih birača

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
12 Shares
Share via
Copy link