Svet Vesti

Čečenija zabranjuje prebrzu i presporu muziku, a izvođačima daje rok da obrade svoja dela

cecenija muzika
Foto: Musa Sadulayev/AP

Ministarstvo kulture Čečenije nedavno je objavilo da će zabraniti sve pesme koje su previše brze ili prespore, kako bi se emitovana muzika uskladila sa muzičkom tradicijom i iskorenio svaki nagoveštaj zapadnjaštva.

„Od sada sva muzika, vokalna i koreografska dela moraju da odgovaraju tempu od 80 do 116 bita u minuti“, preciziralo je čečensko ministarstvo kulture u saopštenju prošle nedelje, a prenosi Politiko.

Prema rečima lidera Čečenije Ramzana Kadirova, bliskog saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, iza ove odluke stoji ideja da se muzika prilagodi „čečenskom mentalitetu“.

– Pozajmljivanje muzičke kulture od drugih naroda je neprihvatljivo – rekao je čečenski ministar kulture Musa Dadajev.

Lokalni izvođači i umetnici imaju rok do 1. juna da prerade svoje pesme kako bi bile u skladu sa novim propisima, a što se tiče dobrog dela hitova svetskih zvezda – oni se više neće sluštati u Čečeniji.

Zanimljivo je da ni ruska nacionalna himna ne zadovoljava novoustanovljeni standard, pošto se ona uglavnom izvodi u tempu od 76 bita po minutu. Ali je zato belgijska himna prihvatljiva.

Politiko je konsultovao striming servis Spotifaj kako bi napravio spisak najpopularnijih pesama i uporedio njihov tempo.

Prema tom istraživanju, pop himna Tejlor Svift „Shake it off“ sa 160 bita po minutu definitivno otpada sa čečenskih top lista. Ista sudbina čeka i baladu „Lover“ (69 bita). I drugi hitovi kantri zvezde utihnuće u ruskoj republici: „Love Story“ (119 bita), „Look What You Made Me Do“ (128), „Cruel Summer“ (170) i „Bad Blood“ (170).

Bijonse takođe ispada iz igre u Čečeniji sa hitovima „Run the World (Girls)“ (127), „Single Ladies“ (193) ili „16 Carriages“ (127) . Međutim, dugačak spisak pesama ove R‘n‘B zvezde sadrži neke koje će preživeti odluku Kadirova. Među njima su i sada već antologijski hitovi „Halo“ (80) i „Crazy in Love“ (99).

Ispod crte ostaju i saundtrek iz Titanika „My Heart Will Go On“ (67), kao i većina muzike iz filma „Mama mia“, uz izuzetak pesme „Dancing Queen“ (100).

Izvor: Politico, N1

Ove stvari nikako nemojte raditi u inostranstvu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link