Putovanja

Pravilo koje nas je najviše izluđivalo na aerodromu uskoro postaje prošlost

Strogi propisi šta je dozvoljeno da se na let ponese kao ručni prtljag mogli bi uskoro da postanu mnogo blaži, ako se nova praksa uvedena na londonskom aerodromu Hitrou ispostavi kao dobra.

Ti propisi se u najvećoj meri odnose na količinu tečnih materija koje unosimo u avion, a počeli su da važe od 10. avgusta 2006, kada su britanske vlasti otkrile „tečnu bombu“.

Tada su teroristi imali nameru da u bocama unesu sastojke i na letu naprave bombu, kojom bi razneli avion. Zbog toga je nastupila potpuna zabrana unošenja tečnosti u avione u Velikoj Britaniji, što ih je dovelo do zastoja i otkazivanja više hiljada letova.

Tri meseca kasnije su pravila izmenjena, te proširena na aerodrome širom sveta. Od tada važi da tečnosti možete unositi isključivo u pakovanjima od po 100 mililitara, koja se nalaze u plastičnoj kesici 20x20cm i možete uneti samo jedan takav paket.

Pored očiglednih tečnosti, ne možete uneti ni kreme, džemove, med, pa čak ni sir, jer sve to spada u „tečnosti“.

Takva praksa je prema mišljenju Evropske komisije trebalo da bude ukinuta onog trenutka kada je otkrivena tehnologija koja pronalazi eksplozivne čestice u tečnostima.

S tim je saglasna i Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj, koja smatra da „današnji model nije dugoročno održiv“.

S tom praksom bi moglo da se prekine, ako se CT skeneri pokažu kao dobri u pronalaženju eksplozivnih čestica u tečnostima na Hitrou, jednom od najvećih aerodroma na svetu, kroz koji godišnje prođe 70 miliona putnika.

Ideja je da se u narednim mesecima obavlja uobičajena kontrola paralelno s CT skenerom, a ako se pokaže dobrom, tada će Hitrou ukinuti zabranu, a njegov primer bi rado počeli da slede i ostali aerodromi.

Kako do najjeftinijih avio karata

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap