Beograd Magazin

MUP: Ne postoji hakerski tim Nebojše Stefanovića, koji je brisao fotografije iz telefona učesnika protesta

Hakeri MUP

Nakon što je Dojče vele u jučeranješ tekstu o elektronskom nadzoru u Srbiji naveo da su se učesnici protesta žalili da su im pojedine fotografije nestale iz mobilnih telefona, naročito kad je reč o fotografijama osoba koje su se nalazile pred samim ulazom u Skupštinu, MUP je reagovao saopštenjem u kom odbacuje te tvrdnje.

– Teško mi je i da zamislim koliko košta oprema za tako nešto, ali i da se setim da li uopšte i ko od kolega iz policija najbogatijih zemalja bi mogao da poseduje opremu za to, te sam prosto zatečen besmislenošću ovih tvrdnji – naveo je Miličković u saopštenju, a prenosi agencija Beta.

Prvi sajber napadi u vreme poplava 2014. godine

U tekstu DW-a stoji da su se prvi zapaženiji sajber napadi u Srbiji, za koje postoji osnovana sumnja da ih je organizovala država, dogodili u vreme poplava 2014. godine, i to na onlajn portale koji su kritički izveštavali o reakciji države na poplave.

Mili;kovi’ je odbacio tvrdnje da postoji hakerska služba ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i navode da su se “prvi zapaženiji sajber napadi za koje postoji osnovana sumnja da ih je organizovala država dogodili u vreme poplava 2014. godine”.

Dodao je da ne postoje argumenti za tvrdnju da su na meti “hakerisanja države Srbije” bili onlajn portali koji su kritički izveštavali o reakciji države na poplave i dodao da se država u vreme poplava suočavala sa lažnim vestima, počev od onih da u Obrenovcu plutaju leševi do toga da ih država spaljuje u visokim pećima u Lazarevcu.

Napad na Peščanik zbog pisanja o Stefanovićevom plagiranom doktoratu

U tekstu se kao još jedan primer sajber aktivnosti navodi i napad na sajt Peščanik.

– Slični resursi ubrzo će biti upotrebljeni za napad na sajt Peščanika, koji je neposredno nakon poplava objavio niz tekstova o plagijatu doktorske teze ministra Stefanovića stečene na Megatrend univerzitetu – navodi se u tekstu.

Povodom primedbi na račun rada Odeljenja za borbu protiv viskotehnološkog kriminala u slučaju DDoS napada na sajt “Peščanik”, Miličković je istakao da se u rešavanju tih napada, koji dolaze istovremeno sa više hiljada zaraženih računara širom sveta, ta služba susreće sa identičnim preprekama kao i sve policije sveta.

Odeljenje je, po nalogu nadležnog tužilaštva koje vodi istragu, preduzelo sve radnje iz svoje nadležnosti, uključujući i otkrivanje odgovornih za pokretanje DDoS napada, i o svemu navedenom obavestilo tužilaštvo, naveo je Miličković u saopštenju.

Nadzor komunikacije i biometrijsko prepoznavanje lica

Miličković je objasnio da se mera nadzora komunikacije sprovodi uz neophodnu naredbu sudije za prethodni postupak i može trajati najviše tri meseca, nakon čega se može produžiti najviše dva puta po još tri meseca.

On je dodao da MUP video nadzor koristi ne samo za suzbijanje saobraćajnih prekršaja, već kao i svuda u svetu i za suzbijanje kriminala i brže otkrivanje svih počinilaca krivičnih dela.

– Takodje, MUP niti koristi niti poseduje softver za biometrijsko prepoznavanje lica, ali ističemo da ćemo se svakako truditi da pratimo trendove opremanja policija svih savremenih država sveta – naveo je državni sekretar.

Izvor: Beta

Policija u vanrednom stanju štitila huligane i prisluškivala građane, sledi ispitivanje rada MUP-a

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


24 Shares
Share via
Copy link