Srbija

Slučajnost? EPS na meti hakerskog napada baš kad treba da pošalje uvećane račune

EPS
Foto: Nova ekonomija

Građani Srbije ovog decembra za račune za struju trebalo bi da izdvoje veći iznos nego prethodnog meseca. Reč je o novembarskim računima koji su uvećani za 9,2 odsto, a koji još nisu dostavljeni građanima. Kako je Nova.rs pisala, plan je bio da se uvećani računi dostavljaju tek nakon izbora. I kako se ispostavilo, upravo se to i desilo, samo što je EPS danas izašao sa tvrdnjom da je danas bio meta “nazapamćenog” hakerskog napada.

Ishod navodnog hakerskog napada na EPS je otežan rad opcije „uvid u račun“ jer su, kako tvrde, iz bezbednosnih razloga IT sistemi stavljeni van funkcije sve dok IKT stručnjaci ne budu potpuno sigurni da je virus eliminisan.

„Apelujemo na strpljenje korisnika portala Uvid u račun, jer je usled preduzetih zaštitnih mera otežan rad portala“, naglašava se u saopštenju EPS-a.

Građani će morati da sačekaju pristup portalu ali i račun koji stiže na adresu.

Kako je za N1 ranije rekao jedan od radnika u EPS-u, računi koje je trebalo da protekle nedelje budu isporučeni – nisu ni odštampani.

– Nema konkretnog razloga. Samo je sve stopirano. Do naredne nedelje. Ranije se nikada nije desilo da se računi ne isprintaju pre 18. u mesecu. A sada će u ponedeljak da se štampaju, a od utorka pa nadalje da se dele – rekao je ovaj radnik za N1.

U međuvremenu se desilo da računi nisu počeli da se dele, a ne mogu ni da se provere na sajtu zbog hakerskog napada .

Struja je od početka godine poskupela čak tri puta, a poslednju rundu poskupljenja potrošači će tek osetiti, kada im stignu novembarski računi.

Računi će biti nešto više nego prethodni, jer je struja sada skuplja za 9,28 odsto. Tako će prosečno domaćinstvo koje troši 350 kilovat-časova električne energije mesečno, ovog meseca morati da izdvoji i do 5.150 dinara samo za struju – dok je od maja do novembra, dakle tokom meseci kada struja nije poskupljivala, plaćalo je do 4.780 dinara.

Dodatno, dok građani odvajaju za uvećane račune za struju – radnici Elektroprivrede Srbije i ProTenta dobiće po 20.000 dinara kao „vid zahvalnosti“ u godini u kojoj će Eelektroprivreda ostvariti „najveći prihod u poslednje dve decenije“ – bar tako tvrdi resorna ministarka Dubravka Đedović.

Prema njenim rečima, zaposleni treba da se osećaju da su doprineli dobrim rezultatima EPS-a i tih 20.000 dinara koje će dobiti uz decembarsku platu predstavlja zahvalnost za njihov doprinos, rad i trud.

I uz sve te novine koje EPS ima u decembru, danas su saopštili da su meta „nezapamćenog“ hakerskog napada, za koji tvrde da su obavestili nadležne državne organe koji preuzimaju mere iz svoje nadležnosti.

Iz EPS-a se međutim ograđuju i da se hakerski napadi sve češće dešavaju širom Evrope i sveta, pa se tako, kako se dodaje, u sličnoj situaciji našla nedavno i Holding Slovenske elektrane, slovenačka elektroprivreda.

EPS: Oktobarski računi za struju dostupni na internetu

Izvor: Nova

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link