Srbija Vesti

Hakeri danas na sat vremena blokirali Srbiju

laptop

Ranije danas (11. oktobar) mediji su preneli da je u toku intenzivan hakerski napad (DDoS) na mnoge tačke internet infrastrukture u Srbiji, uključujući i na delove mreže koji su uključeni u rad .RS domena odnosno RNIDS.

Konačno, na zvaničnom RNIDS sajtu osvanulo je i kratko obaveštenje koje prenosimo u celosti:

– Usled tehničkog problema sa kojim se suočavaju određeni pružaoci internet usluga u Srbiji došlo je i do otežanog pristupa sistemu za registraciju nacionalnih domena, pa određeni broj korisnika ima otežan ili usporen pristup sistemu za registraciju domena ili se suočava sa problemima u radu DNS-a. Zajedno sa pružaocima usluga koji su napadnuti radimo na otklanjanju problema i očekujemo rešenje u najkraćem roku. Više informacija o uzroku biće saopšteno nakon što detalji budu poznati.

DDOS napadi su, kako piše Benchmark, svakodnevnica za nacionalne registre.

– Oni imaju mehanizme kojima se bore protiv njih, a pretpostavljamo da je obim ovog današnjeg bio veći nego što je to uobičajeno, pa su njime verovatno bili pogođeni skoro svi RS sajtovi koji su ili bili nedostupni, ili je pristup bio otežan- konstatuje autor teksta.

Nakon 15h, DNS serveri su proradili i većina sajtova je ponovo postala dostupna a procena je da je napad trajao oko sat vremena-

Šta je DNS?

DNS servere treba da posmatrate kao imenik Interneta, i DNS služi da poveže nas kao korisnike sa sajtovima korišćenjem imena domena (www.benchmark.rs, www.kkpartizan.rs na primer) sa IP adresama istih (188.166.108.42 na primer). Kada DNS serveri prestanu da rade, vaši upiti ka stranicama ne mogu da se upute na pravu adresu i dobijate prijavu o grešci.

DDOS napadi

DDOS napadi ili distribuirano uskraćivanje usluge je pokušaj sajber kriminalca da preplavi server saobraćajem kako bi opteretili njegovu infrastrukturu. Ovo dovodi do usporavanja sajta do indeksiranja ili čak pada, kao što se danas desilo, tako da normalni saobraćaj ne vodi na tražene adrese.

Izvor: Benchmark

Haker osnovac ukrao podatke 100.000 korisnika A1 mobilne telefonije u Hrvatskoj

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link