Magazin Srbija

Policija u vanrednom stanju štitila huligane i prisluškivala građane, sledi ispitivanje rada MUP-a

Policija - Policijski čas
Foto: Tanjug (Tara Radovanovic)

Dvanaest udruženja građana podnelo inicijativu Zaštitniku građana da se ispita rad MUP-a, zakonitost i pravilnost postupka u vezi sa dodeljivanjem dozvola za kretanje tokom policijskog časa.

U inicijativi se traži ocena postupaka policije po prijavama građana koje se odnose na dodeljivanje dozvola za kretanje grupama građana koje u večernjim satima sa stambenih zgrada pale baklje i pirotehnička sredstva, saopštio je Beogradski centar za ljudska prava.

A dokazi za zloupotrebe u Ministarstvu unutrašnjih poslova su brojne. Ovde ćemo podsetiti na nekoliko slučajeva.

U javnosti se pojavio jedan od dokumenata koji dokazuju da je MUP tokom vanrednog stanja, bez poštovanja procedure i po hitnom postupku montirao opremu za prisluškivanje. U dopisu MUP-a koji je potpisao pukovnik policije Vladimir Krtinić, MUP je doneo odluku da se “izvrši hitna montaža” opreme na krovu jedne zgrade u Beogradu, a sve u cilju “suzbijanja širenja korona virusa”. Pukovnik Krtinić u istom dopisu posredno priznaje da da MUP u tom trenutku nije imao pravne dozvole za takve radnje, ali napominje da će nakon instalacije “pristupiti pribavljanju i izradu formalno-pravnih dokumenata”.

dopis-oprema-za-prisluskivanje

Pored toga, dvojica inspektora policiije brutalno su tokom policijskog časa pretukla Bojana Savića iz Građanske partole, koji je otkrio i objavio brojne zloupotrebe i prekoračenje ovlašćenja u radu policije.

Nešto bolje je prošao Boško Dimitrijević iz Video-dokaza, koji je nezakonito uhapšen dok je vršio građansku kontrolu rada policije. Dimitrijević je tek prilikom hapšenja saznao da sve policijske stanice u Beogradu imaju njegovu fotografiju i posebne instrukcije o ponašanju, iako nije prekršio nijedan zakon.

Prilikom nezakonitog hapšenja, policajci su mu oduzeli opremu za snimanje, ali nisu znali da su snimci sa uređaja automatski poslati putem internet veze na sigurnu lokaciju. Nakon što je objavio snimke, njegov auto je preko noći, tokom policijskog časa, potpuno išaran auto-sprejevima.

Na internetu je objavljeno i desetine snimaka koji dokazuju da je policija odbijala da interveniše prilikom orgijanja grupa tokom policijskog časa, jedan od njih je i u na gradilištu u Novom Sadu. U organizaciji i sprovođenju huliganskih noćnih akcija podrške Srpskoj naprednoj stranci učestvovale su i navijačke kriminalne grupe.

Novinar Predrag Popović, nekadašnji zamenik Slavka Ćuruvije (vlasnik Nedeljnog telegrafa kojeg su ubili pripadnici MUP-a tokom NATO agresije 1999. godine), objavio je i snimak SMS naređenja koje su dobijali policajci kako da ignorišu pozive građana. Da su i starešine u MUP-u bile svesne da se radi o zloupotrebi, potvrđuje i podatak da su na kraju poruke stavili napomenu: “Ne potvrđujte!!!”.

policija-uputstvo-o-postupanju

Beogradski centar za ljudska prava podseća da su prethodnih nekoliko dana u medijima i na društvenim mrežama objavljivani snimci koji pokazuju da se tokom večernjih sati, za vreme zabrane kretanja širom, Beograda i u drugim gradovima po Srbiji okupljaju grupe građana koji sa stambenih zgrada pale baklje i aktiviraju eksplozivne materije velike snage.

Na društvenim mrežama, ističe BCLJP, objavljene su i tvrdnje građana koji su zvali policiju prijavljujući kršenje zabrane kretanja u večernjim satima i kršenje Zakona o javnom redu i miru, kao i to da im je policija izjavljivala da nije nadležna i da ih je upućivala na lokalnu komunalnu policiju.

U drugim slučajevima, navodi BCLJP, preneto je da je policija izlazila na mesto događaja, ali da ništa nije preduzela budući da su policijski službenici utvrdili da građani koji su aktivirali pirotehnička sredstva sa stambenih zgrada i palili baklje imaju dozvole za kretanje koje im je izdao MUP.

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

5.5K Shares
5.5K Shares
Share via
Copy link