Putovanja

Grčki Pelion – leti na plažu, a zimi na skijanje

Prema grčkoj mitologiji, na Pelionu je živeo kentaur Hiron, obrazovani polukonj-polučovek, učitelj mnogih znamenitih ličnosti stare Grčke – Jasona, Ahila, Tezeja, Herakla i dr. Kako predanje govori, u Hironovoj pećini drevni kralj Pelej, po kome je Pelion i dobio ime, slavio je svoju svadbu sa Tetidom, boginjom mora, sa kojom je kasnije dobio sina Ahila, jednog od najvećih mitskih heroja Grčke. Upravo na toj svadbi, između boginja Atine, Afrodite i Here došlo je do sukoba oko zlatne jabuke, što je imalo za posledicu izbijanje Trojanskog rata. Druga legenda kaže da su baš na ovoj planini Jason i Argonauti pronašli zlatno runo.

Pelion (Pilion) je planina u Grčkoj, na jugoistoku Tesalije koja se prostire preko istoimenog poluostrva udičastog oblika sve do obala zaliva Pagasitikos u Egejskom moru. Purijanos Stavros, najviši planinski vrh nalazi se na nadmorskoj visini od 1.610 metara. Ova planina neopisivih prirodnih lepota, prepoznatljiva je po raskošnim hrastovim, bukovim, javorovim, kao i šumama kestena i platana.

Potoka i izvora pijaće vode ima u izobilju. Kroz gusto planinsko zelenilo vijugave staze spuštaju se do Egejskog mora, vodeći do brojnih božanstvenih plaža, koje kompletiraju čarobnu ponudu prirodnih lepota poluostrva i mame turiste iz svih krajeva Evrope.

foto: flickr.com/auteur
foto: flickr.com/auteur

Čitava oblast je prepoznatljiva i po pelionskoj ahritekturi. U ukupno 24 sela, koja su raštrkana po padinama planine i obali poluostrva, mogu se videti jedinstveni objekti sazidani od kombinacije klesanog kamena zelene, plave ili sive boje i crvene gline. Kuće na planini neizostavno imaju terase sa kojih se mogu osmatrati rajski pejzaži Peliona.

Kontrast koji stvaraju prirodne karakteristike Peliona, prelepe plaže na obali Egeja, sa jedne, i planina koja se uzdiže iznad njih, sa druge strane, kao i specifična klima, sa prijatnim letima i hladnim i snežnim zimama, obezbeđuje turističke aktivnost tokom cele godine. Leti temperature nisu visoke, pa je boravak na polustrvu veoma prijatan, dok se zimi Pelion pretvara u planinarski i ski centar, sa izvanrednim uslovima za ljubitelje zimskih čarolija.

Naselja Peliona predstavljaju prave muzeje narodnog stvaralaštva, sa tipičnom pelionskom arhitekturom, ulicama prekrivenim kamenim pločama, prelepim fontanama, starim drvećem platana, izvorima hladne vode, a svako selo i gradić ima neku jedinstvenost.

foto: wikimedia.org/Tsints
foto: wikimedia.org/Tsints

Kala Nera je letovalište na zapadnoj obali Peliona. Osim nekoliko izvanrednih plaža, Kala Nera je karakteristična i po brojnim izvorima hladne pijaće vode, kojima duguje i svoje ime (grčki Kala Nera – Dobre vode). U ovom šarmantnom letovalištu postoji mnoštvo taverni poznatih po ukusnim specijalitetima i puno kafića, barova, prodavnica, suvenirnica itd. Idilični zalasci sunca, bujno prirodno okruženje sa platanima, eukaliptusima i topolama, popločane pešačke staze, sve su to čari Kala Nere. Odlični uslovi za jedrenje, surfovanje, skijanje na vodi i ribolov dodatno povećavaju popularnost ovog prelepog ribarskog sela, polazne tačke za obilazak čitavog Pelion.

Milies, njegov istorijski i kulturni centar, smestio se u prirodnom amfiteatru pelinoskih padina, među raskošnim planinskim rastinjem, 8 km istočno od Kala Nere. Karakterišu ga tradicionalne, dobro očuvane kuće i brojne fontane, a veruje se da se upravo kod Miljesa nalazi pećina kentaura Hirona.

Stanovnici sela Makrinitsa nazivaju ga balkonom Peliona, obzirom da se nalazi na 630 metara nadmorske visine i pruža jedinstven panoramski pogled na zaliv Pagasitikos. Ovo znamenito selo karakteristično je po prelepim vilama sa bogato ukrašenim fasadama. Njegov Muzej folklora obuhvata više od 1.000 eksponata vezanih za život i običaje lokalnog stanovništva.

Selo Portaria, prepoznatljivo je po kućama koje krase vrata i prozori obojeni u najrazličitije boje, kao i po prelepom prirodnom ambijentu šuma koje ga okružuju. Hotel Teoksenija smatran je početkom XX veka za najluksuzniji hotel na Balkanu.

Zagora je najveće selo Peliona, smešteno na 480 metara nadmorske visine, usred razgoropađene prirode nepreglednih pelionskih šuma. Prepozatljivo je po kućama koje ukrašavaju lažna vrata i prozori sa interesantnim drvenim rezbarijama. U selu postoji mnoštvo istorijskih spomenika iz vizantijske ere i više znamenitih crkava, a od pogled koji se pruža iz Zagore prema obali mora izaziva divljenje.

foto: pixabay.com
foto: pixabay.com

Kada se već nađete na Pelionu, nikako ne bi trebali propustiti priliku da posetite i Afisos, nekada malo ribarsko selo, a danas luku i letovalište sa prelepim plažama na kojima su, prema legendi, u drevna vremena uživali Jason i Argonauti, a na jednoj od njih se nalazilo Apolonovo svetilište; Agios Jonis, kosmopolitski turistički centar na istočnoj obali poluostrva; kao i mesto Milina, u kojem postoje najbolji uslovi za bavljenje vodenim sportovima i jedna od najvećih luka za jedrilice u Grčkoj, a u njegovim kafićima, barovima, klubovima i diskotekama možete uživati u provodu do zore.

Grad Volos, administrativni je centar ove oblasti i veliko saobraćajno čvorište. Preko njegove autobuske i železničke stanice je čitav Pelion povezan sa ostalim delovima Grčke. U njegovoj neposrednoj blizini prolazi auto put Atina – Solun. Od Soluna je Volos udaljen oko 200, a od Atine oko 330 km.

OGLAS

37 Shares
Share via
Copy link