Putovanja

Letovanje u Grčkoj – odmor o kakvom maštate

Grčka je jedna od omiljenih destinacija za letovanje ljudi sa naših prostora. Uživamo u mediteranskom suncu, u prelepim plažama i ostrvima i rado biramo odmor u ovoj obližnjoj zemlji – kako zbog divnih predela, tako i zbog čuvenog gostoprimstva Grka.

Bez obzira da li želite da posetite jedno od ostrva od Kiklada do Sporada, da obiđete Halkidiki ili da se divite Akropolju u Atini, u Grčkoj nije teško pronaći odmaralište u kome ćete zaista uživati. Izdvojili smo nekoliko atraktivnih turističkih lokacija koje biste mogli posetiti u 2024. godini. Pročitajte.

Krf – biser Jonskog mora

Krf se nalazi na severu Jonskog mora, a karakterišu ga svetlucave obale, zlatne plaže prošarane luksuznim odmaralištima, kao i planinska sela među šumama čempresa. Jedno je od popularnijih ostrva među srpskim turistima, zbog prirodnih lepota, ali i zato što je značajno mesto na našoj istorijskoj mapi. U glavnom gradu se nalazi Srpska kuća, muzej posvećen srpskoj vojsci koja se u Prvom svetskom ratu povlačila preko Albanije pred neprijateljima. Sam grad Krf, tačnije njegov stari deo nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, pa opčinjava turiste svojim palatama, venecijanskim tvrđavama i kaldrmisanim uličicama.

Među popularnim lokacijama za letovanje je mirno mesto na severu ostrva – Sidari, dok mlađi više vole uzbudljiv Kavos na krajnjem jugu, gde se danonoćno organizuju žurke na plaži i u barovima.

Mikonos – ostrvo vetrenjača

Vetrenjače kao sa razglednica, bele fasade i nestvarno lepa boja mora – nije potrebno mnogo da se shvati o kom grčkom ostrvu je reč. Iako Mikonos ima reputaciju mesta koje skoro nikad ne spava i važi za ostrvo na kome se stalno održavaju žurke, postoji još jedna njegova, mnogo mirnija strana. Ovde se nalaze neke od najlepših grčkih plaža, među kojima i Agios Joanis, oivičena restoranima i tavernama u kojima se poslužuju ukusni morski specijaliteti.

Halkidiki – veseli tonovi grčke muzike i Sveta gora

Bez svake sumnje, Halkidiki je jedna od omiljenih grčkih regija za odmor, koja uvek vrvi od turista. Kasandra, Sitonija i Atos imaju mnogo luskuznih, mirnih i uzbudljivih odmarališta duž svojih obala. Poluostrvo šuma, predivnih peščanih zaliva i brojnih kulturnoistorijskih znamenitosti je čest izbor Srba za letovanje. Sveta gora na Atosu je mesto hodočašća mnogih hrišćana. Pored toga, značajna arheološka nalazišta uključuju Stagiru, rodno mesto čuvenog filozofa Aristotela, kao i drevni grad Olintos, koji je osnovao Heraklov sin, a koji je poznat po mozaičkim podovima. 

Neka od najlepših mesta za odmor su Pefkohori i Polihrono na Kasandri, Nikiti, Sarti i Neos Marmaras na Sitoniji, kao i Nea Roda, Jerisos i Uranopolis na Atosu. Od manjih odmarališta se izdvaja Kalitea kao destinacija za letovanje, kao mirno mesto na “prvom prstu” Halkidikija,  kako zbog svoje blizine, tako i zbog živopisne plaže i šarmantnih uličica. Odlična je za porodični odmor, ali ima mnogo toga da pruži i mladima.

Atina – prestonica kolevke evropske civilizacije

Drevne znamenitosti glavnog grada Grčke čine Atinu jednom od najpopularnijih odredišta za odmor u Grčkoj. U prestonicu će se uputiti svi koji pored izležavanja na plaži želie da istraže klasične lokacije, od kojih je, naravno, najpoznatiji Akropolj. Citadela na vrhu brda sa zgradama koje uključuju hram Partenon sa predivnim Karijatidama impresivna je na prvi pogled. Više arheološkog blaga pronaći ćete u brojnim muzejima, koji prikazuju keramiku, skulpture i nakit iz antičke Grčke. Moderan grad je urban, živahan, sa četvrtima kao što su Kolonaki prepuna galerija i živopisnim trgom poput Sintagme.

Krit – minojska kultura i blaga Antičke Grčke

Krit je peto najveće ostrvo na Mediteranu i ima mnogo toga da ponudi turistima koji vole odmor na plaži, ali i istraživanje, istoriju i kulturu. U gradu Haniji, na severozapadnoj obali, nalaze se venecijanska luka izgrađena u 14. veku i nekoliko vekova mlađi svetionik, prepoznatljivi kao primer venecijanskie, osmanske i egipatske arhitekture. Klasični antički lokaliteti uključuju palatu Knosos, minojsko naselje sa sopstvenim lavirintom i ostatke grada Eleuterne. Čuveno po legendama o Dedalu i Ikaru, kao i čudovišnom Minotauru i hrabrom Tezeju i borbi u lavirintu, ovo ostrvo i danas oduševljava turiste svojim raskošnim nasleđem i folklorom.

Milos – ostrvo u obliku leptira

Videli ste ga na Instagramu ili u turističkom magazinu – ostrvo Milos je biser Grčke. U obliku leptira, na Kikladima, svojim neverovatnim pejzažima, crvenim i ružičastim plažama i pećinama oduševljava na prvi pogled. Nalazi se između Atine i ostrva Krit, a do njega se dolazi trajektom iz oba mesta (moguće je doći i sa Santorinija i Mikonosa do Milosa). Prepoznatljivo je po drevnoj prestonici Plaki, koja se nalazi visoko na vrhu brda i ima venecijansku tvrđavu iz 13. veka. Mnogi turisti tvrde da su zalasci sunca sa ove tvrđave lepši nego oni na Santoriniju!

Santorini – sjaj i glamur Grčke

Ako ste ipak u potrazi za sjajem i glamurom, Santorini je jedno od najsjajnijih grčkih ostrva – uglavnom zahvaljujući svojim spektakularnim zalascima sunca, ali i zbog svojih luksuznih hotela, fine gastronomske scene i zadivljujuće obale. Među turistima je najpopularniji grad na severu ostrva – Oia. Njegova prepoznatljiva arhitektura, bele zgrade koje “grle” litice, crkva sa plavom kupolom, pogled na svetlucavi Egej – sve na Santoriniju poziva na pravi grčki odmor. Ovde možete uživati u šetnji plažom ili tradicionalnim kikladskim selima, sa belim vilama  bazenima.

Zakintos

Jedno od Jonskih ostrva, Zakintos, ima sve čemu možete da se nadate birajući grčku destinaciju za odmor. Od plaža zapanjujuće lepote do glavnog grada sa lukom za šetnje i posmatranje zalaska sunca. Postoje plaže kao što je Navagio, do koje možete doći samo čamcem. Takođe, posebna atrakcija a ovom ostrvu je olupina broda iz 1980. godine koja je ostavljena u uvali.

Ako želite privatnost i mir (da i to je moguće na Zakintosu!) birajte Porto Zante, niz privatnih luksuznih vila na mirnoj plaži sa privatnim bazenima. Mladi uvek radije biraju glavni grad Zante, u čijim noćnim klubovima mogu partijati do ranog jutra. Inače, Zante je moderan grad, podignut na mestu nekadašnjeg istoimenog grada koji je stradao u požaru sredinom prošlog veka. Jedina znamenitost sačuvana od nesreće je velika Crkva Svetog Nikole, iz venecijanskog doba. Još jedna atrakcija na Zakintosu koja posebno može biti interesantna deci jesu čuvene Carreta-Carreta kornjače. Lokalne agencije organizuju izlete čamcima i brodićima na kojima se mogu videti ove retke vrste u svom prirodnom staništu.

Mnogo je interesantnih lokacija u Grčkoj koje zavređuju mesto na mapi svakog turiste kom je stalo do hedonizma i uživanja. Tasos, Kavala, Lefkada, Parga, Rodos, Kefalonija samo su neke od destinacija koje će vas opčiniti posebnom grčkom energijom i prelepim predelima.

Plaže u Grčkoj ovog leta nadletaće dronovi: Pripremite se za 7 novih pravila

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link