Magazin Putovanja

Grčka se neće zaključavati, a uvedena su i nova pravila za ulazak turista u zemlju

grcka-bazen

Ministar za razvoj i investicije Adonis Jorgiadis isključio je danas mogućnost za novo zaključavanje koje bi ograničilo kretanje vakcinisanih ljudi.

– Imamo porast slučajeva – rekao je Jorgiadis u intervjuu za TV ANT1, i dodao da se u ovom trenutku ne postoji pritisak na zdravstveni sistem, prenosi agencija ANA.

Kako se navodi, ministar je rekao da su već započeli sa merama, da je potrebno mirno upravljati ovom situacijom kada je veća prenosivost Delta soja korona virusa, kao i da prate situaciju.

Kada se radi o mogućnosti za potpuno zaključavanje zemlje, ministar je rekao da neće ponovo doći do njega, jer oni koji su vakcinisani nisu u opasnosti da završe na intenzivnoj nezi.

Ministar je dodao još da su oni izvršili svoju dužnost samim tim što su vakcinisani i da niko nema prava da im kaže da ostanu kod kuće, prenosi Tanjug.

Nova pravila za ulazak turista u Grčku koja će važiti do 15. jula odnose se na potvrdu o preležanoj koroni i načinu ulaska u zemlju.

Isprva je važilo da ukoliko nemate potvrdu o vakciniciji, PCR ili antigenski test, granicu možete preći sa potvrdom o preležanoj koroni koja može biti stara najmanje dva meseca, a najviše devet meseci.

Međutim, ovo pravilo je promenjeno, tako da sada važi da ova potvrda može biti najmanje stara 30 dana, a najviše 180, odnosno šest meseci, objavljeno je na travel.gr.

Dobili smo i olakšicu kao zemlja koja je na “zelenoj listi” da možemo preko granice i sa negativnim antigenskim testom. Ovo predstavlja veliku, pre svega, finansijsku olakšicu za srpske turiste s obzirom na to da PCR test košta 9.000 dinara, dok antigenski 3.500.

Takođe, deca uzrasta do 12 godina ne moraju da rade ove testove ukoliko dolaze iz zemalja koje su u zelenoj zoni kao što je Srbija.

Podsetimo, za turiste koji dolaze iz Srbije, od 3. jula otvoren je i granični prelaz Medžitlija/Niki i radiće 24 sata.

Ovaj granični prelaz uglavnom koriste Srbi koji letnji odmor provode na jonskoj obali i jonskim ostrvima poput Lefkade i Kefalonije. Poznavaoci ovog putnog pravca ističu da je jedna od njegovih prednosti mogućnost da usput obiđu Ohrid i Bitolj u Severnoj Makedoniji, kao i mesto Edesa u Grčkoj.

Još jedna od prednosti je i ta što na ovom graničnom prelazu gotovo pa nikada nema prepoznatljivih gužvi.

Za turiste su 24 sata otvoreni granični prelazi Evzoni, Promahonas, Dojran, Niki, Kastanijes, Kipi, Nimfea, Ormenio, Kristalopigi, Kakavija.

4 destinacije u Grčkoj idealne za letovanje sa bebom

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link